UPDATE 10.00: La o zi după moartea reginei Elisabeta a II-a, regele Charles al III-lea se va întâlni astăzi, 9 septembrie, cu premierul britanic și se va adresa națiunii. În Marea Britanie, ziua de vineri va fi plină de evenimente oficiale și semi-oficiale care marchează moartea suveranei care s-a aflat timp de 70 de ani pe tron.

Urmărește aici relatarea evenimentelor: LIVETEXT Moartea reginei Elisabeta a II-a. Regele Charles al III-a se va întâlni cu Liz Truss și se va adresa națiunii

UPDATE ora 22.50: Liz Truss, noul premier al Marii Britanii, a fost informată de moartea reginei la ora 16.30 – 18.30 ora României, scrie The Guardian. Anunțul oficial al Palatului Buckingham a fost făcut două ore mai târziu.

UPDATE 21.40: Noul rege al Marii Britanii va fi Charles al III-lea.

La 73 de ani, Charles este cea mai în vârstă persoană care devine rege din istoria Marii Britanii.

UPDATE 21.30: Noul rege al Marii Britanii a transmis primul mesaj, după moartea mamei sale.

„Moartea iubitei mele mame, Majestatea sa Regina Elisabeta a II-a, este un moment de o tristețe profundă pentru mine și membrii familiei mele. Deplângem pierderea unei suverane prețuite și a unei mame foarte îndrăgite. Știu că pierderea ei va fi resimțită de întreaga națiune și de mulți oameni din toată lumea.
Respectul și afecțiunea profundă de care s-a bucurat Regina ne va ajuta acum să depășim această perioadă de doliu și de schimbări profunde prin care va trece Casa Regală.”

UPDATE 21.10: „Un șoc pentru națiune și pentru lume”, a afirmat noul premier britanic, Liz Truss.

„Regina Elisabeta a II-a a fost o piatră pe care a fost construită Marea Britanie modernă. Țara noastră a înflorit sub domnia ei”, a continuat Liz Truss.

Noul premier britanic a fost învestit pe regină pe 6 septembrie, în urmă cu doar două zile. A fost ultima apariție în public a suveranei britanice.

UPDATE 20.35: Palatul Buckingham a făcut anunțul oficial: Regina Elisabeta a II-a a murit. „Regina a murit liniștită, la Balmoral, în această după-amiază. Regele și regina consoartă (n.r. – Prințul Charles și Camilla”) vor rămâne la Balmoral în această seară și vor reveni mâine la Londra.

Anunțul făcut de Palatul Buckingham

Elisabeta a II-a a avut cea mai lungă domnie din istoria țării, de peste 70 de ani, depășind domnia reginei Victoria. Mandatul ei este comparabil, la nivel global, doar cu al regelui francez Ludovic al XVI-lea, care a urcat pe tron la vârsta de 4 ani și a domnit vreme de 72 de ani și 110 zile.

Născută pe 21 aprilie 1926, Elisabeta a II-a a devenit succesoare la tron zece ani mai târziu. Pe 11 decembrie 1936, unchiul ei, regele Edward al VIII-lea, a renunțat la tron pentru a se căsători cu o femeie din popor și l-a lăsat în loc pe fratele lui, George al VI-lea. 

Primul lider cu care a colaborat: Winston Churchill

Regina a primit vestea că va urca pe tron în timp ce se afla într-un turneu regal în Kenya. Se întâmpla pe 6 februarie 1952, când a murit regele George al VI-lea. Elisabeta avea 25 de ani. A fost încoronată pe 2 iunie 1953, la Westminster Abbey, fiind prima procesiune de acest fel care a fost difuzată la televizor. 

Alături de Winston Churchill | Foto: Profimedia

În acel moment, cei mai mari lideri de stat ai lumii erau Iosif Stalin, în Rusia, Mao Zedong, în China, și Harry Truman, în SUA. Fotoliul de premier al Regatului Unit era deținut de Winston Churchill, căruia i-a urmat Anthony Eden în 1955. 

Când Elisabeta a II-a a venit la domnie, Imperiul Britanic deja se transformase în Commonwealth (Comunitatea Națiunilor, formată din state independente, foste colonii britanice). 

În timpul domniei sale, regina Elisabeta a II-a a trăit multe episoade și schimbări importante în istoria Marii Britanii – de la Conflictul Nord-Irlandez (1960-1998) la decolonizarea Africii (1960-1975) și la accederea Marii Britanii la Uniunea Europeană (1973), dar și Brexit (2020). 

„Are, într-adevăr, inima și stomacul unui bărbat”

În relație cu Comunitatea Națiunilor, regina a păstrat permanent legătura cu statele din imperiu: încă din 1953 a făcut un turneu în 13 state din Commonwealth. Și a fost primul monarh care a vizitat Australia și Noua Zeelandă. Turneele au continuat cu regularitate și în anii următori. 

Regina Elisabeta a II-a a vizitat Noua Zeelandă | Foto: Wikipedia

În 1961, a vizitat Cipru, India, Pakistan, Nepal și Iran. În același an, într-o vizită în Ghana, s-a declarat neînfricată privind siguranța ei personală, deși președintele Kwame Nkrumah era ținta unor asasini. „Regina a fost absolut hotărâtă tot timpul. Are, într-adevăr, inima și stomacul unui bărbat. Își iubește datoria și își dorește să fie regină”, nota Harold Macmillan, fost premier britanic în perioada 1957-1963.

Moștenită de opt nepoți și 12 strănepoți

Elisabeta s-a logodit, pe 9 iulie 1947, cu prințul Philip al Greciei și Danemarcei. Înainte de căsătorie, prințul a renunțat la titlurile grecești și daneze, dar și la religia ortodoxă și s-a convertit la anglicanism. Nu în ultimul rând, a luat numele de familie britanic al mamei sale, Mountbatten. Cei doi s-au căsătorit pe 20 noiembrie 1947, la catedrala Westminster Abbey. Cuplul a avut patru copii: pe prințul Charles (născut în 1948), prințesa Anne (1950), prințul Andrew (1960) și pe prințul Edward (1964). 

20 noiembrie 1947: Elisabeta și Philip s-au căsătorit, la catedrala Westminster

Regina are opt nepoți și 12 strănepoți, inclusiv cei trei copii ai ducilor de Cambridge, William și Kate. George, fiul cel mare, este al treilea în ordinea succesiunii la tronul britanic, în urma tatălui său și al bunicului, prințul Charles. 

Activitățile favorite ale reginei: călărie și grădinărit

Regina Elisabeta a II-a a făcut puține declarații privind opiniile și sentimentele ei, însă și-a etalat public afinitatea pentru anumite activități. Unul dintre principalele hobby-uri ale sale a fost călăria. A învățat echitația încă din copilărie, așa cum era cutuma în cadrul caselor regale, și a revenit la călărie ori de câte ori a avut nevoie să se relaxeze și să facă exerciții fizice, spun cei apropiați, citați de British Heritage.

Regina Elisabeta a II-a | Foto: Hepta

Regina Elisabeta a II-a a fost și o colecționară avidă de timbre. Colecția ei de timbre ar valora până la 2 milioane de lire, spune expertul regal Phil Dampier, și conține unele dintre cele mai valoroase timbre din lume. 

Suverana și-a găsit un hobby și la bătrânețe: la vârsta de 91 de ani a descoperit grădinăritul. În 2018, a participat la Chelsea Flower Show, unde s-a îndrăgostit de arta grădinăritului. 

Marea dragoste a reginei Elisabeta a II-a: câinii Corgi

Însă cea mai mare pasiune a sa au rămas câinii din rasa Corgi. A avut încă din copilărie aceste animale de companie, după ce i-a descoperit când se juca alături de copiii Marchizului de Bath. În 1933, rege George al VI-lea i l-a dăruit pe Dookie, primul ei Corgi. De atunci înainte, Elisabeta a II-a a crescut în permanență câini Corgi – în total, peste 30 de animale din 1952 până în prezent. 

Regina Elisabeta a II-a a avut întotdeauna câini din rasa Corgi. Iat-o în 2016, alături de cățeii ei iubiți, Willow, Vulcan, Candy și Holly, chiar la Castelul Windsor | Foto: Hepta

Trei dintre câini – Monty, Willow și Holly – au apărut, în 2012, la deschiderea Jocurilor Olimpice alături de regină, în timp ce James Bond (actorul Daniel Craig) o conducerea de la Buckingham Palace spre eveniment. În 2016, câinii regali au ajuns pe coperta ediției de vară a Vanity Fair, iar în 2019 au inspirat filmul de animație „Corgi, Cățeii reginei”. 

În 2015 regina a anunțat că nu mai crește Corgi, din dorința de a nu-i lăsa în urmă când va muri. Ultimul ei câine Corgi a murit în aprilie 2018. Însă în aprilie 2021 a primit din partea familiei un alt Corgi, pe Muick. Câinele s-a dovedit un sprijin pentru suverană, după moartea soțului ei, prințul Philip (care a decedat pe 9 aprilie 2021). În iunie 2021, a mai primit cadou un al doilea Corgi, cu ocazia jubileului. 

Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
 

Urmărește-ne pe Google News