Cuprins:
Iată câteva figuri-cheie cu care Regina Elisabeta s-a întâlnit de-a lungul anilor, de la Winston Churchill la Indira Gandhi, de la Mihail Gorbaciov la Donald J. Trump.
Prietenia dintre Elisabeta a II-a și Winston Churchill
Considerat de istorici una dintre cele mai importante personalități ale secolului XX, Winston Churchill a fost primul prim-ministru al reginei între 1951 și 1955. Amândoi s-au întâlnit pentru prima dată când Elizabeth avea doi ani. Regina și Churchill au dezvoltat o prietenie profundă, Elisabeta a II-a scriindu-i de mână o scrisoare personală atunci când acesta a decis să se retragă din funcția de prim-ministru.
În urma morții sale, fostului prim-ministru i s-a acordat o înmormântare de stat, lucru rezervat de obicei doar șefului de stat.
Un toast cu Iosif Bronz Tito
La 16 martie 1953, dictatorul iugoslav Josip Broz Tito a vizitat Palatul Buckingham. Ocazia a fost remarcabilă, pentru că a fost prima dată, după încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial, când un lider comunist a pășit într-o țară occidentală. Prima persoană care i-a strâns mâna a fost soțul reginei, Phillip, Duce de Edinburgh.
Vizita lui Tito a avut loc în timp ce relațiile dintre Iugoslavia și Uniunea Sovietică erau la cel mai scăzut nivel din toate timpurile. La 17 martie 1953, în timpul unei întâlniri la Downing Street, Tito a insistat că, dacă Stalin urma să îi atace țara, Occidentul ar trebui să intervină. El a efectuat o a doua vizită în 1971, în care regina l-a primit din nou.
Primul președinte american pe care l-a întâlnit: Dwight D. Eisenhower
1953 nu a fost doar anul în care Elisabeta a devenit regina Regatului Unit și a mai multor țări din Commonwealth, ci și anul în care Dwight D. Eisenhower a depus jurământul de învestitură. Acesta a devenit primul președinte american pe care regina l-a întâlnit în timpul domniei sale. Elisabeta a II-a făcuse cunoștință cu președintele Truman pe când era încă prințesă, în 1951.
Regina l-a vizitat pe Eisenhower în 1957 la Washington D.C., unde au luat cina la ambasada britanică. Președintele american și-a amintit mai târziu: „Aceasta a fost o vizită ceremonială pe care ne-a părut rău să o vedem încheiată”.
Vizita lui Kennedy
John F. Kennedy a fost cel de-al 35-lea președinte al Statelor Unite din 1961 până la moartea sa, în 1963. El și soția sa Jacqueline Kennedy (mai târziu Onassis) au vizitat Palatul Buckingham în iunie 1961.
Cina iconică a fost dramatizată mai târziu în popularul serial Netflix The Crown, dar în spatele scenei s-au petrecut unele drame din viața reală. Regina s-a simțit reticentă să o invite pe sora lui Jacqueline Kennedy și pe soțul acesteia, prințul Stanislaw Radziwill, care erau ambii foști divorțați. Acest lucru era inacceptabil la Curtea de la acea vreme. Jacqueline Kennedy s-a plâns, de asemenea, de absența Prințesei Margaret și a Prințesei Marina de pe lista de invitați, ceea ce a făcut ca întregul eveniment să fie mai plictisitor pentru ea, scrie site-ul History-Hit.
În compania unui monarh absolutist
Sultanul din Brunei este unul dintre puținii monarhi absolutiști din lume. Hassanal Bolkiah conduce țara sa din 1967, în urma abdicării tatălui său. El a întâlnit-o pe regină în timpul vizitei de stat a acesteia în Brunei în 1972, când ea, prințul Phillip și prințesa Anne au defilat într-un car de aur, tras de 64 de soldați.
Întâlnind-o pe Indira Gandhi
Indira Gandhi a fost cel de-al treilea prim-ministru al Indiei din 1966 până în 1977 și din 1980 până la asasinarea sa în 1984. Considerată pe scară largă ca fiind una dintre cele mai influente femei din secolul XX, ea este până în prezent singura femeie care a deținut funcția de prim-ministru în țara sa natală. A fost fiica lui Jawaharlal Nehru, primul prim-ministru al Indiei, și soția lui Feroze Gandhi (fără legătură cu Mahatma Gandhi).
A întâlnit-o pe Regina Elisabeta a II-a în 1969, în timpul unei vizite în Regatul Unit. Regina a vizitat ea însăși India de trei ori: în noiembrie 1963, aprilie 1990 și octombrie 1997.
Pasiunea comună a reginei și a lui Reagan: caii
Ronald Reagan, cel de-al 40-lea președinte al SUA, a ocupat funcția de președinte între 1981 și 1989, definind în mare măsură deceniul. Politicile sale economice aveau să aibă efecte profunde. Atât Reagan, cât și regina împărtășeau dragostea pentru cai, ambii călărind împreună în timpul vizitei Maiestății Sale din 1983. Elisabeta a II-a a reușit chiar să îl facă pe președintele SUA să râdă cu o glumă despre vremea din California în timpul unei cine.
Ronald Reagan a fost decorat în 1989 cu Marea Cruce de Cavaler al Ordinului Bath, cea mai înaltă distincție care poate fi acordată unui cetățean străin.
În compania lui Gorbaciov
Mihail Gorbaciov a fost ultimul lider al URSS și a murit zilele trecute. În perioada în care a ocupat funcția de secretar general al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice, lumea a trecut prin schimbări masive în peisajul geopolitic mondial, inclusiv la căderea Zidului Berlinului și la încălzirea relațiilor cu Occidentul. De asemenea, a fost primul și ultimul președinte al țării, între 1990 și 1991.
Regina s-a întâlnit cu Gorbaciov și cu soția sa la Castelul Windsor, în timpul vizitei acestuia în Regatul Unit în 1989. De asemenea, a purtat discuții cu premierul britanic de atunci, Margaret Thatcher.
Putin a întârziat la întâlnirea cu regina
Vladimir Putin a fost desemnat de Boris Elțîn ca succesor al acestuia în funcția de președinte al Rusiei în anul 2000. În următoarele două decenii, acesta avea să-și sporească controlul asupra puterii, conducând Rusia pe o cale tot mai autoritară, invadând în același timp doi dintre vecinii săi: Georgia și Ucraina.
Elisabeta a II-a s-a întâlnit cu Putin în 2003, în timpul vizitei de stat a acestuia în Regatul Unit. Acesta ar fi încălcat protocolul regal, întârziind 15 minute la întâlnirea cu regina.
Întâlnindu-l pe George W. Bush
Regina l-a întâlnit pentru prima dată pe cel de-al 43-lea președinte american în 2001, în timpul vizitei acestuia la Londra. George W. Bush a condus SUA în unele dintre cele mai tulburente perioade ale sale, după atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001.
Președinția sa rămâne controversată, unii considerând invazia din Irak ca fiind inutilă, iar ultimul său mandat s-a încheiat odată cu declanșarea crizei financiare din 2008. Marea Britanie a fost unul dintre cei mai apropiați aliați ai Americii în timpul conflictelor militare ale lui Bush în Orientul Mijlociu.
La Vatican, cu Papa Ioan Paul al II-lea și apoi cu Papa Francisc
Regina Elisabeta a II-a l-a întâlnit pentru prima dată pe Papa Francisc în 2014, în timpul vizitei sale la Roma. Ea a încălcat eticheta Vaticanului prin faptul că nu a purtat negru sau voal, optând în schimb pentru o haină și o pălărie mov. Francisc nu a fost primul papă pe care l-a întâlnit în timpul vieții sale: în total, a făcut cunoștință cu șase pontifi supremi.
Cu 14 ani în urmă, Regina fusese la Vatican pentru o audiență privată cu Papa Ioan Paul al II-lea.
Întâmpinându-l pe Trump
Cel de-al 45-lea președinte al SUA, Donald Trump, a fost unul dintre cei mai controversați lideri din ultimele decenii. Este singurul președinte american care a fost pus sub acuzare de două ori.
Președintele SUA a efectuat o vizită oficială în Regatul Unit în 2018, unde a fost întâmpinat de regină.
Întâlniri cu Nicolae Ceaușescu, Ion Iliescu și Emil Constantinescu
În 1978, Nicolae Ceaușescu și soția sa, Elena, erau primiți cu fast la Londra, de familia regală. Erau anii în care liderul României comuniste era încă apreciat de Occident pentru detașarea sa de Uniunea Sovietică, în care era întâmpinat cu simpatie în capitalele vestice.
Ceaușescu a fost plimbat la Londra cu caleașca regală.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 4Nicolae Ceaușescu nu a fost singurul președinte al României care s-a întâlnit cu regina Elisabeta a II-a. După Revoluție, și Ion Iliescu, și Emil Constantinescu au fost primiți de aceasta.