Cu ambitia si incapatanarea specifice oltenilor, Doina a fost convinsa inca de cand a ajuns in Germania ca va reusi sa duca o viata mai buna decat in Romania. De atunci au trecut zece ani de munca intensa, insa efortul a meritat. Astazi, Doina si sotul ei, Georg Fronius, au unul dintre cele mai cunoscute magazine de produse romanesti din toata Germania. Cel mai cautat produs: carnea de mici “de la Fronius”.

Doina s-a stabilit in Germania in urma cu 10 ani, dupa ce l-a cunoscut pe Georg Fronius, un sas ardelean plecat din Romania inainte de Revolutie. Ideea de a deschide o macelarie cu produse romanesti    i-a venit Doinei dupa o intamplare mai putin placuta. “Dupa ce am ajuns la Nürnberg, in primele luni mi-a fost foarte greu. Mi-era dor de rude, de prieteni, de tara mea. De cateva ori am fost pe punctul de a renunta si a ma intoarce acasa. Georg imi tot spunea ca va fi bine, ca ma voi adapta. Stiam un magazin deschis in Nürnberg de o familie de sasi veniti din Romania. Pe atunci era singurul magazin care avea cateva produse de la noi. Intr-o zi, m-am dus la acest magazin incantata la ideea ca voi putea cumpara ceva produse ca acasa si ca, mai ales, voi vorbi din nou romaneste cu alti oameni.  Insa felul in care am fost primita acolo m-a lasat fara replica. Chiar daca stiau romana, familia care tinea acel magazin nu a vrut sa scoata o vorba in limba mea, spunandu-mi doar ca acum se adreseaza clientelei germane. Mi-au dat ce cerusem, dar fara sa vorbeasca.

M-a durut atat de tare, ca am inceput sa plang chiar acolo. Intoarsa acasa,   mi-a venit ideea de a face ceva pentru ceilalti romani aflati in situatia mea. Cum sotul meu a lucrat ca macelar inainte de a emigra in Germania, singura noastra sansa a fost sa deschidem un magazin de carne si mezeluri preparate dupa retete romanesti”, povesteste Doina greutatile prin care a trecut in urma cu un deceniu.

Cu bani de la banca si foarte multa hotarare, familia Fronius s-a apucat de munca. Daca la inceput doar cativa romani treceau pragul macelariei cu “produse romanesti”, dupa cum suna firma de la intrare, odata cu trecerea anilor seriozitatea celor doi si calitatea produselor comercializate au transformat magazinul lor intr-un loc “de pelerinaj” pentru romanii din Nürnberg si nu numai. Dar cel mai cautat produs din macelarie este, cu siguranta, carnea de mici pregatita de Doina Fronius dupa reteta sotului ei.

„Facem zilnic peste 100 kg de carne”

“Facem zilnic peste o suta de kilograme de carne, si nu ne ramane niciodata marfa. Cand e un eveniment mai mare, oamenii comanda carnea si cu o saptamana inainte. Secretul consta in alegerea ingredientelor si mirodeniilor.

Georg merge in fiecare dimineata la ora 4.00 si alege personal carnea de la abatoarele din zona. Apoi preparam acasa carnea de mici si mezelurile, pe care le afumam tot aici. Primim comenzi si de la magazine romanesti din Stuttgart sau München. Sa stiti ca la origine micii sunt albanezi, se cheama „cevapcici”, insa romanii au preluat reteta si i-au transformat in mancare traditionala”, explica Doina.

Tot pentru romani familia Fronius a deschis si un mic restaurant, unde cele mai cautate mancaruri sunt ciorba de burta si, bineinteles, cartofii prajiti cu mici. In plus, Doina coordoneaza si asociatiile romanesti din Nürnberg,  ocupandu-se de organizarea de spectacole artistice si intalniri campenesti, la care participa sute de familii, care incearca sa pastreze traditiile romanesti la mii de kilometri de casa.

DOINA FRONIUS

1. Varsta: 38 de ani
2. Starea civila: casatorita, un copil
3. Cand a parasit tara: 1996
4. Tara de adoptie: Germania
5. Domiciliul actual: Nürnberg
6. Cand a fost ultima oara in Romania: in vara anului 2005

 
 

Urmărește-ne pe Google News