Rezultatele referendumului din 20 octombrie i-au surprins pe mulți, în condițiile în care, în ultimii ani, UE și în special România au investit milioane de euro în infrastructura socială din regiune. Semn clar că Găgăuzia rămâne, în continuare, prorusă.

UE și România au investit masiv, în ultimii zece ani, în Găgăuzia

Pe 2 februarie 2014, în zonă s-a mai desfășurat un referendum în care locuitorii au fost întrebați dacă vor ca Republica Moldova să adere la UE. Rezultatele au fost și atunci surprinzătoare, 97% dintre participanți votând împotriva Uniunii Europene.

Însă cele din 2024 sunt și mai șocante, în condițiile în care, în ultimii zece ani, în Găgăuzia au fost pompate milioane de euro din fondurile europene. Chiar și așa, numărul susținătorilor UE a crescut cu doar 2%.
În concluzie, locuitorii din regiune sunt anti-UE și nu se dezic de trecutul sovietic, chiar dacă imaginea Rusiei, după ce a invadat Ucraina, a avut de suferit.

Foto: Evgenia Guțul, liderul pro-rus la regiunii Găgăuze.
Sursa: Hepta

„Mulți sunt victime ale propagandei ruse”

Autonomia Găgăuză este formată din trei raioane: Comrat, Ceadîr-Lunga și Vulcănești. Intrarea în regiune este marcată prin inscripția: „GAGAUZIYA COMRAT DOLAYI”, cu stema și drapelul autonomiei, dar și cu cel al Republicii Moldova. Imediat este și stindardul Uniunii Europene, cu mesajul „Împreună construim drumuri mai bune”.

„Mulți sunt victime ale propagandei ruse și nu le este ușor să renunțe la dragostea pentru Rusia. Eu chiar le pun întrebarea: de ce sunteți împotriva Uniunii Europene, dacă grădinițele, școlile și drumurile au fost reparate din bani europeni? Mulți dintre ei au copiii acolo sau chiar muncesc în UE, fac bani acolo, vin acasă și își construiesc case, dar de votat votează împotriva UE. Nu știu de ce fac așa. M-a surprins rezultatul. Mă tem că, dacă ajungem sub papucul Rusiei, se va începe iar vreun război”, a spus o femeie care a votat pro-UE la referendum.

Alegătorii din Republica Moldova votează într-o secție de votare pentru candidatul la președinție și referendumul pro-Europa. Foto Profimedia

„În Moldova, prețurile sunt ca în UE, dar salariile, nu”

Interesant este că indiferența este la ordinea zilei, inclusiv în rândul tinerilor. „Nu am participat la alegeri și nu vreau în UE. Am fost acolo și pot să vă spun că, la fel ca în Republica Moldova, economia scade. La noi, prețurile sunt ca în UE, dar salariile, nu. Nici la alegerile din 3 noiembrie nu voi merge. Oricum, e clar că va câștiga Maia Sandu”, a spus o fată de 23 de ani.

„Moldova trebuie să construiască Europa aici, nu să mergem noi acolo. Găgăuzia vrea să fie prietenă cu Rusia. Jumătate din găgăuzi sunt în Rusia, toți copiii mei sunt acolo”, a precizat o altă femeie, care a votat „NU” la referendum.

Foto: Irina Vlah, fostul lider al Găgăuziei, vorbește la Monumentul Victoriei în timpul comemorării victoriei Armatei Roșii asupra Germaniei naziste.
Sursa: Profimedia

„Găgăuzii s-au născut proruși, cu această mentalitate, și nu-i poți schimba”

Raisa, care lucrează în Italia, a participat la alegerile prezidențiale și a votat pentru integrarea țării în Uniunea Europeană. Este de părere că oamenii au votat „NU” pentru că nu au educație politică.

„Găgăuzii s-au născut proruși, cu această mentalitate, și nu-i poți schimba. Cei rămași în țară sunt, în mare parte, bătrâni. Ei au trăit în perioada sovietică și le este foarte greu să-și schimbe viziunile. Ei au trăit bine atunci pentru că erau tineri și li s-a întipărit. Încă au sânge rusesc în vene. Vom merge la alegeri pe 3 noiembrie și vom vota pentru un candidat proeuropean”, a spus femeia.

Urmărește-ne pe Google News