Iniţial, șeful serviciului regional de sănătate din Piemont, Luigi Genesio Icardi, anunţase că această regiune a decis suspendarea provizorie a administrării vaccinului anti-COVID-19 produs de AstraZeneca.
Este un act de extremă prudenţă, în timp ce verificăm dacă există o legătură. Până în prezent nu am avut probleme majore legate de administrarea vaccinurilor anti-COVID-19.
Șeful serviciului regional de sănătate din Piemont, Luigi Genesio Icardi, fără alte detalii privind decesul profesorului:
Administraţia regiunii Piemont a revenit duminică seară cu clarificări și a anunțat că administrarea vaccinului AstraZeneca a fost reluată, „după o suspendare din precauţie timp de câteva ore, pentru a repera şi izola lotul din care provine doza injectată profesorului decedat”.
Regiunea Piemont s-a alăturat astfel celor 11 state europene, printre care și Irlanda, care au decis să suspende parțial sau total imunizarea cu AstraZeneca din cauza unor posibile reacții adverse grave.
Italia a decis să suspende vaccinarea parțială cu serul AstraZeneca, după ce doi bărbați din Sicilia au decedat. Persoanele au fost imunizate cu doze din lotul cu seria ABV2856. Nu există, au precizat autoritățile italiene, nicio legătură confirmată între vaccin și decese, însă vaccinarea a fost oprită din precauție.
Austria suspendase anterior şi ea administrarea vaccinurilor dintr-un lot diferit produs de AstraZeneca, după decesul unei persoane diagnosticate cu tromboză multiplă (formarea de cheaguri de sânge).
În România, Comitetul Național pentru Vaccinare a retras temporar lotul AstraZeneca ABV2865, care a fost suspendat și în Italia, ca „măsură de extremă precauţie”.
Vaccinarea cu AstraZeneca continuă însă în țara noastră, au comunicat reprezentanții instituției, „cu toate celelalte vaccinuri de la compania farmaceutică AstraZeneca din celelalte loturi existente în momentul de față în România”.
Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a anunțat joi că va revizui cazurile de apariție a unor cheaguri de sânge la pacienți care au fost vaccinați cu vaccinul AstraZeneca, însă a subliniat că, la ora actuală, nimic nu demonstrează riscul unei coagulări sangvine mai puternice (tromboze) în cazul persoanelor vaccinate cu acest ser și a recomandat continuarea administrării vaccinului.
Foto: Epa