Denis Pușilin, șeful autoproclamatei Republici Populare Donețk (DPR), a acuzat forțele ucrainene că au reunit „trupe și arme letale” de-a lungul liniei de demarcație și a susținut că armata este acum „în formație de luptă și gata să pună mâna pe Donbas în forță”.
„Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, va ordona în curând armatei să intre în ofensivă, să pună în aplicare un plan de invadare a teritoriului republicilor populare Donețk și Luhansk”, a spus Pușilin. „Armele lor sunt îndreptate astăzi către civili”, a mai afirmat el.
Ministrul de externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a transmis pe Twitter un mesaj prin care a respins „categoric rapoartele rusești de dezinformare cu privire la presupusele operațiuni ofensive ale Ucrainei”. „Ucraina nu desfășoară și nu planifică astfel de acțiuni. Ne angajăm pe deplin doar soluționării conflictelor diplomatice”, a mai spus el.
„Viețile cetățenilor noștri ar putea fi puse în pericol dacă obuzele inamice ar popula zonele Republicii. Din acest motiv, începând de astăzi, 18 februarie, a fost organizată o evacuare centralizată în masă a populației în Federația Rusă” a mai spus Pușilin, liderul DPR din 2018, adăugând că femeile, copiii și bătrânii vor fi primii evacuați.
Evacuările au fost organizate în cooperare cu Moscova
Potrivit unui anunț al agenţiei de presa RIA Novosti, citat de Agerpres, preşedintele rus Vladimir Putin i-a ordonat vineri ministrului pentru situaţii de urgenţă, Aleksandr Ciuprian, să se deplaseze în Rostov pe Don, în sud-estul Rusiei, pentru a organiza cazarea celor care părăsesc cele două republici separatiste autoproclamate din estul Ucrainei.
„Putin a ordonat ministrului (interimar) să zboare de urgenţă în regiunea Rostov pentru a organiza la faţa locului activitatea pentru a crea condiţii de cazare, pentru a asigura mese calde şi tot ceea ce este necesar, inclusiv îngrijire medicală”, a afirmat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, care anterior declarase presei că nu ştie nimic despre evacuarea locuitorilor din regiunile din estul Ucrainei controlate de separatişti.
Mai mult, Vladimir Putin a cerut guvernului să asigure de urgenţă plata a 10.000 de ruble fiecărui refugiat care soseşte din Donbas în regiunea Rostov, conform unei declaraţii a lui Peskov, citată de RIA.
La scurt timp după anunțul evacuării de civili din estul Ucrainei, autoritățile separatiste au transmis că o mașină a explodat, vineri după-amiază, lângă clădirea guvernului din centrul orașului Donețk.
Vladimir Putin a îndemnat Kievul să se aşeze la masa tratativelor cu separatiştii din Doneţk şi Luhansk
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat, vineri că observă o deteriorare a situaţiei în estul Ucrainei și a îndemnat Kievul să se aşeze la masa tratativelor cu separatiştii din Doneţk şi Luhansk, notează Agerpres.
„Tot ceea ce trebuie să facă Kievul este să se aşeze la masa discuţiilor cu reprezentanţii Donbasului şi să convină asupra măsurilor politice, militare, economice şi umanitare pentru a pune capăt conflictului. Şi cu cât acest lucru se întâmplă mai repede, cu atât mai bine”, a spus preşedintele rus, la Moscova, într-o conferinţă de presă comună cu omologul său belarus şi aliat Aleksandr Lukaşenko.
În ciuda faptului că și-a exprimat disponibilitatea de a continua discuțiile cu liderii occidentali cu privire la criza din Ucraina, Vladimir Putin a acuzat, marți, Ucraina că ar fi responsabilă pentru un presupus „genocid” împotriva cetățenilor ruși din regiunea separatistă Donbas.
Autorităţile de la Kiev „sabotează în esenţă aplicarea Acordurilor de la Minsk în ceea ce priveşte modificarea Constituţiei (ucrainene), acordarea unui statut special pentru Donbas, alegerile locale şi amnistierea” participanţilor la conflict, a mai spus Putin.
La rândul său, Lukaşenko a avertizat că, pentru prima oară după decenii, regiunea „se află în pragul unui conflict real”, lucru pentru care a învinuit Occidentul.
„După cum vedeţi, acest lucru nu mai depinde nici măcar de vecinii noştri, nici măcar de Ucraina. Este clar pentru dumneavoastră de cine depinde escaladarea tensiunilor de-a lungul graniţelor noastre”, a spus el.
SUA susțin în continuare că Rusia caută un pretext pentru a ataca Ucraina
Guvernul SUA a calificat vineri anunțul evacuării în Rusia a civililor din estul Ucrainei drept o manevră „cinică”, considerând-o drept pregătiri pentru un atac militar asupra Moscovei, relatează AFP.
„Este cinic și crud să folosim ființele umane ca pioni pentru a distrage atenția lumii de la faptul că Rusia își adună trupe pentru atac”, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului american de Stat în marja Conferinței de Securitate de la Munchen.
„Astfel de anunţuri constituie noi încercări de a ascunde, prin minciuni şi dezinformare, faptul că Rusia este agresorul în acest conflict”, a adăugat el.
Evenimentele din ultimele două zile „fac parte dintr-un scenariu deja în derulare, care constă în crearea de provocări false, apoi în a răspunde la aceste provocări şi, în cele din urmă, în a comite o nouă agresiune împotriva Ucrainei”, a acuzat secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, într-un discurs la Conferinţa de Securitate de la Munchen, conform Agerpres.
„Deşi facem tot ce ne stă în putere pentru a transmite clar că există o cale diplomatică” la această criză, „suntem profund îngrijoraţi de faptul că nu aceasta este calea în care s-a angajat Rusia”, a spus şeful diplomaţiei americane, reluând astfel o parte din declarațiile pe care le-a făcut și joi,în fața Consiliului de Securitate al ONU.
„Mai întâi, Rusia plănuiește să inventeze un motiv pentru atac. Nu știm exact ce formă va avea. Poate fi un fals atac terorist în Rusia sau descoperirea unui cimitir fals cu ruși uciși în masă în Donbas, poate chiar cu atac cu arme chimice. Rusia va descrie acest lucru ca purificare etnică sau genocid. În ultimele zile, Rusia a început deja să răspândească unele dintre aceste idei pentru a-și pregăti populația și pentru a pregăti terenul pentru război”, a spus ieri, 17 februarie, Blinken.
Secretarul de stat american a mai afirmat că știe că informațiile pe care le-au avut SUA nu au fost bune de fiecare dată, dar că face aceste declarații „nu pentru a porni războiul, ci pentru a-l împiedica”.
Marți, Rusia a anunțat că retrage o parte din trupele de la granița cu Ucraina, în timp ce președintele american Joe Biden a precizat că informația „nu a putut fi verificată”. De altfel, mai mulți oficialii din SUA și Europa au spus că nu au văzut încă semne care să confirme această variantă.
Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a respins și el, vineri, asigurările venite de la Kremlin potrivit cărora Rusia și-ar fi retras forțele din zonele din jurul Ucrainei. Într-o vizită la Varșovia, Austin a spus că SUA s-au angajat să apere aliații săi din cadrul NATO, adăugând: „Ceea ce nu și-a dorit domnul Putin a fost un NATO mai puternic pe flancul său și exact asta are astăzi”.