Mult timp acuzată că era „prea masculină” şi „prea albă”, Academia de film americană a ales să se deschidă şi mai mult în 2021 odată cu acceptarea unui grup de noi „recruţi”, din care femeile reprezintă 46%, iar minorităţile etnice, până acum subreprezentate în organizaţie, reprezintă 39%, a relatat Agenția France Presse, potrivit Agerpres.
Totodată, revista Variety a informat că 53% dintre personalităţile invitate în acest an să se alăture AMPAS sunt cetăţeni din afara Statelor Unite, din 49 de ţări. De asemenea, dintre cei 395 de invitaţi, 89 sunt foşti nominalizaţi la premiile Oscar, inclusiv 25 de câştigători de Oscar.
România este reprezentată în această selecţie prestigioasă de Alexander Nanau (regizor şi autor de documentare – „Colectiv”, „Toto şi surorile lui”), Domnica Cîrciumaru (director de casting – „Gods Own Country”, „Charlie Countyman”), Dana Bunescu (editor de film – „Colectiv”, „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile”) şi Anca Damian (scurtmetraje şi lungmetraje de animaţie – „Călătoria fantastică a Maronei”, „Crulic – Drumul spre dincolo”).
În acest an, şapte dintre cele 27 de categorii profesionale reprezentate în AMPAS au recrutat mai multe femei decât bărbaţi. Pentru cinci categorii, inclusiv cele ale actorilor, regizorilor şi scenariştilor, mai mult de jumătate din rândul noilor lor membri provin din minorităţi etnice subreprezentate, potrivit unui comunicat AMPAS.
Femeile reprezentau până în prezent 33% din totalul membrilor Academiei de film americane, iar membrii săi „non-caucazieni” reprezentau 19%.
„Colectiv”, performanțe remarcabile
Filmul „Colectiv”, regizat de Alexander Nanau, a marcat mai multe premiere de notorietate, fiind nominalizat la premiile Oscar 2021, la categoriile cel mai bun film internațional și cel mai bun documentar.
Pe 29 iunie, regizorul Alexander Nanau a fost marele câștigător al Galei Premiilor Gopo 2021, luând premiul pentru regie și pentru cel mai bun lungmetraj.
O altă performanță a peliculei regizate de Alexander Nanau a fost câștigarea, pe 9 iunie, a LUX Audience Award. Documentarul românesc a devansat peliculele „Corpus Christi” și „Another Round”, care mai erau în finală, fiind desemnat, de europarlamentari și de cetățenii europeni, cel mai bun film al continentului.
„Este, în special, un premiu pentru victime și pentru familiile lor, cărora la cinci ani de la tragedie, justiția din România încă nu le-a făcut dreptate. Nu au primit despăgubiri și nimeni nu a fost condamnat definitiv. Este și un premiu pentru puterea și curajul cetățenilor care au spus adevărul și au schimbat societatea românească”, a spus Alexander Nanau în discursul său din plenul Parlamentului European.