Corneliu Porumboiu a părăsit România în iulie 2022. A plecat împreună cu soția sa și cu cele două fete, una la liceu, cealaltă în clasa a șasea, care s-au mutat cu școala în Franța. Tot în Franța a făcut și Crăciunul.
Ei stau în casa soției, franțuzoaică și originară din zona franceză a Țării Bascilor. „Când ne-a anunțat că pleacă, tot ce ne-a spus e că i-a ajuns și că nu poate reacționa altfel în fața unui abuz”, a mărturisit pentru Libertatea unul dintre apropiații regizorului. „A fost prin octombrie în țară, dar de Crăciun s-au dus părinții lui câteva zile acolo”, a completat prietenul artistului.
Dosarul „Nume mari din cinema” la DIICOT
Reacția lui Corneliu Porumboiu a venit după succesiunea a două evenimente. Pe 18 octombrie 2021, procurorii DIICOT au ridicat de acasă și au dus la audieri zeci de oameni din industria filmului. Operațiunea a avut reverberații internaționale. Regizori precum Corneliu Porumboiu, producători de filme precum Ada Solomon sau patroni de firme mari de producție video precum Vlad Păunescu (Castel Film) sau Dragoș Vîlcu (Multi Media Est) au fost audiați și s-a comunicat că au fost puși sub acuzare pentru spălare de bani.
Motivul comunicat public de DIICOT a fost descoperirea unor prestări de servicii fictive pentru producția de filme, infracțiunile fiind „constituire a unui grup infracțional organizat, evaziune fiscală și spălare de bani”, iar prejudiciul adus bugetului de stat „este de aproximativ 9.970.344 de lei”.
În anul care s-a scurs, cazul a început să se lămurească și surse judiciare au spus pentru Libertatea că „numai unii dintre cei chemați, dintre care puțini dintre numele mari puse inițial pe afiș de DIICOT, sunt cu adevărat implicați în dosarul a cărui cercetare continuă. Există infracțiuni, dar nu-i vizează pe toți cei chemați”.
„O aiureală și un mod tâmpit în care instituțiile de forță din țară știu să comunice public”, a taxat regizorul Tudor Giurgiu operațiunea DIICOT, pe care a considerat-o o acțiune „la grămadă” și „de imagine”.
A pierdut contractul cu Harvard University
Corneliu Porumboiu, susțin apropiații regizorului, a considerat că, în ceea ce-l privește, răul fusese făcut.
Lumea filmului e extrem de sensibilă la reputație. Corneliu, care e un introvert, nu a spus public ce s-a întâmplat după aceea: el avea negociat, și gata de semnare, un contract pe doi ani cu Universitatea Harvard, din SUA, unde urma să predea în departamentul de Artă, Film și Studii Vizuale. Dar apariția numelui său în situația dosarului penal a făcut ca Universitatea să dea, politicos, înapoi.
Prieten al lui Corneliu Porumboiu:
Acesta a fost momentul în care Corneliu Porumboiu a decis să plece din România, împreună cu familia. „Soția fiind din Franța aveau unde să stea și au avut și avantajul de a nu plăti chirie, ceea ce i-a ajutat în decizie”, a spus un alt apropiat. „Corneliu nu vrea să declare nimic, pur și simplu a ales să trăiască în altă parte unde crede că e mai bine pentru ei și copii”, a confirmat pentru Libertatea unul dintre membrii familiei lui.
DIICOT: „Dosarul e în lucru, urmărirea penală nefiind finalizată”
Ziarul s-a adresat DIICOT, solicitându-i să spună care este stadiul dosarului și care este calitatea în dosar a numelor importante din domeniul artistic vehiculate, printre care regizorul Corneliu Porumboiu, producătoarea Ada Solomon sau acționarul unei case de producție video Dragoș Vîlcu.
„Dosarul aflat pe rolul DIICOT – Structura Centrală este în lucru, urmărirea penală nefiind finalizată până în prezent”, a răspuns Parchetul.
În privința calității celor care au apărut atunci drept „cap de afiș”, DIICOT a spus că „nu avem aspecte suplimentare de comunicat față de cele prezentate pe site la data de 18.10.2021, aspectele de interes pentru opinia publică urmând a fi mediatizate la momentul oportun”.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Borgia • 31.12.2022, 23:29
***
Acest comentariu a fost moderat pentru: limbaj vulgar sau jignitor.
Victor29 • 31.12.2022, 18:18
Modul de actiune propagandistic si puternic mediatic al institutiilor romanesti care au dreptul sa cerceteze in viata privata a fiecaruia dintre noi, este arhicunoscut. Am patit asa ceva cu ani in urma si in afara de niste mandre comunicate de presa, nu s-a dovedit ce nu se putea dovedi dar trauma a ramas, la fel si randurile, au ramas scrise. De multe ori am impresia ca aleg cazuri cu nume sonore iar probele primesc o interpretare cu un puternic accent mediatic, nu juridic. E intr-un fel si ca la politia rutiera, se fac filmari de propaganda cu actiuni in trafic, dupa care dispar toti cu lunile de pe strazi si haosul ramane.