„Nu e vorba despre mine, apelul îl fac pentru tinerii artiști din România, pentru teatrele independente, pentru galeriile culturale, pentru toți cei din cultură, care au fost duși cu vorba de către Guvern, de către stat”, a explicat Nanau, pentru Libertatea, de ce a refuzat distincția pe care urma s-o primească din mâna președintelui Klaus Iohannis, la Cotroceni, pe 15 ianuarie.
Artistul a publicat pe Facebook răspunsul pe care l-a dat instituției prezidențiale, în care spune că „având în vedere criza fără precedent în care se află tot sectorul cultural din România, nu pot accepta această distincție”.
Cred că este cel mai cinic moment pentru a decora, simbolic și gol de sens, cultura României.
Alexander Nanau, regizor:
„După aproape un an de eforturi și propuneri din partea tuturor sectoarelor culturale de a angaja statul român în implementarea de mecanisme de susținere a culturii sever amenințate de faliment în timpul crizei COVID-19, reacția și intervenția concretă a statului român la toate nivelurile instituționale a fost zero”, a mai explicat Nanau, pe contul său de Facebook.
„Mai multe asociații ale creatorilor, de la deținătorii de teatre particulare și până la artiștii plastici, s-au întâlnit și cu cei din Executiv și cu primari, dar totul a rămas la nivel de promisiuni”, a detaliat Nanau pentru ziar.
„După ce pandemia va trece, oamenii vor reveni către cultura împărtășită în comun, publicul va dori să se întoarcă la nevoia sa de teatru, cinema, expoziții, concerte, manifestări culturale. Cred că va fi o efervescență unică. Multe state au anticipat deja asta, la noi, din păcate, oamenii vor găsi teatrele independente închise, pentru că statul nu le-a putut suporta nici măcar chiria. Acești antreprenori culturali nu vor să le țină statul businessul în spate, dar vor un pic de ajutor într-un asemenea moment”, a spus regizorul.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro