„Domnul Godard a recurs la asistenţa legală în Elveţia pentru moarte voluntară ca urmare a unor «multiple patologii invalidante», potrivit termenilor raportului medical”, a explicat Patrick Jeannere, consilierul familiei regizorului, confirmând astfel o informaţie publicată inițial de cotidianul Libération.
Publicația franceză a citat o persoană apropiată familiei, care a declarat că „a fost decizia lui și era important pentru el ca oamenii să știe despre asta”.
În Elveția există mai multe forme de asistenţă pentru deces, printre care eutanasia pasivă şi asistenţa pentru sinucidere.
Cea mai comună este asistenţa pentru sinucidere, o practică guvernată de coduri de deontologie medicală ce nu este reglementată într-o manieră specifică, dar care este autorizată în anumite condiţii.
În principiu, persoana care, „împinsă de un motiv egoist”, oferă asistenţă pentru sinucidere unei alte persoane – procurându-i, spre exemplu, o substanţă mortală – este pasibilă de o pedeapsă privativă de libertate de cinci ani sau mai mult şi de o sancţiune pecuniară.
Cu toate acestea, organizaţii cum ar fi Exit furnizează asistenţă pentru sinucidere în cadrul legii atâta vreme „cât niciun motiv egoist” nu le poate fi reproşat. Exit a acordat anul trecut asistenţă pentru sinucidere unui număr de 1.400 de persoane.
Sinuciderile asistate s-au înmulţit în ultimii ani în Elveţia, de la 187 de cazuri în 2003, la 965 în 2015, potrivit Oficiului federal pentru statistică. După o mică diminuare în 2016, numărul lor a început din nou să crească.
Jean-Luc Godard s-a numărat printre cei mai apreciați regizori din lume, fiind unul dintre pionierii mișcării Nouvelle Vague, cea care a revoluționat cinematografia spre sfârșitul anilor 50.
„Jean-Luc Godard a murit liniștit acasă, înconjurat de cei dragi”, au anunțat soția sa, Anne-Marie Mieville, și producătorii de film, într-un comunicat publicat de mai multe publicații franceze. Godard va fi incinerat și nu va avea loc nicio ceremonie oficială, au precizat aceștia, potrivit Reuters.
Foto: EPA