UPDATE:
Regizorul Radu Gabrea va fi înmormântat duminică, 12 februarie, la cimitirul Bellu. Anunțul a fost făcut de fiica acestuia, Magda Schubert, pe contul de socializare.
“Tatălui meu, regizorul Radu Gabrea, i se poate aduce un ultim omagiu sâmbătă, 11 februarie între 11 și 16.30, la Teatrul Nottara. Înmormântarea va avea loc, duminică, 12 februarie, la ora 14.00 la Cimitirul Bellu.”, Magda Schubert
„Sunt total surprins de plecarea lui din această lume. Nu numai că l-am cunoscut, dar am și lucrat cu dânsul. Am fost în relații foarte bune. Prietenești, ca să spun așa. Eram la nivel de același fel de a gândi și a vedea lumea. A fost și rămâne un artist și un om deosebit. Rămâne opera lui. A făcut niște filme extraordinare și a fost un om extraordinar. El rămâne ca un model, ca un artist care a înțeles viața și a receptat-o în filmele lui (…) și prin asta va trăi mai departe”, a spus actorul Dorel Vișan.
Regizorul Radu Gabrea a murit, iar anunțul a fost făcut chiar de soția artistului, actrița Victoria Cociaș, potrivit Agerpres.
Regizorul Radu Gabrea s-a născut la 20 iunie 1937, la București. A absolvit Institutul de Construcții București (1960) și Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică (1968). A semnat filme precum „Dincolo de nisipuri” (1974), „Nu te teme, Iacob!” (1982), „Călătoria lui Gruber” (2009), „Mănuși Roșii (2010), „O poveste de dragoste, Lindenfeld” (2013).
A fost primul președinte al Oficiului Național al Cinematografiei, cu rang de secretar de stat, înființat la 24 octombrie 1997 prin Ordonanță de urgență a Guvernului României. A deținut funcția până în anul 1999. Este membru fondator al Fundației „Filmul românesc”. În 2011 a fost distins cu Ordinul Crucea de Cavaler a Ordinului pentru Merite al Republicii Federale Germania.
Cel mai recent proiect al regizorului Radu Gabrea este, potrivit cinemagia.ro, ”Împărăteasa roșie. Viața și aventurile Anei Pauker”, film documentar ce a fost lansat în iunie 2016.
Irina Nistor: Radu Gabrea era un om de o cultură și generozitate extraordinară
„Era un om de o cultură și de o generozitate extraordinară. Iubea și vedea filmul cu plăcere. Se bucura de fiecare spectator pe care îl câștiga, și a câștigat mulți spectatori. El ne-a arătat o altă lume, începând cu un documentar despre ‘Bucureștiul de altădată’ și terminând cu ‘Un bărbat ca Eva’ sau toate filmele pe care le-a făcut în România înainte de ’89 și o parte au fost interzise, pentru că acesta a fost și motivul pentru care a plecat”, a declarat pentru Agerpres Irina Nistor.
Ea a spus că Gabrea „era unul dintre cei mai importanți regizori” și a fost un exemplu pentru profesioniștii din România.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro