Pe 31 ianuarie 2020, Matt Raw, alături de soția și mama lui, s-a numărat printre cei 83 de britanici evacuați din Wuhan.

Britanicul locuia de un an în orașul chinez și, spune el, reușise deja să-și construiască o viață. În ianuarie 2020, lumea începuse să-și îndrepte atenția către orașul cu 11 milioane de locuitori, după ce au apărut informațiile legate de noul virus.

Așa că Guvernul britanic le-a spus oamenilor să evacueze zona. Inițial, Matt nu a vrut să plece. Chiar se oferise voluntar să ajute autoritățile chineze să construiască noi spitale.

Matt Raw, la scurt timp după ce a ajuns în Marea Britanie | Foto: Profimedia

În plus, inițial, Londra a anunțat că zborurile de „evacuare” erau doar pentru cetățenii britanici, astfel că soția lui Matt, care are cetățenie chineză, nu putea să vină cu el. Și nici el nu putea să o lase singură.

Totuși, cu câteva ore înainte ca avionul să decoleze, oficialii britanici au anunțat că și membrii unei familii, chiar dacă dețin doar pașaport chinez, se pot îmbarca.

În acel moment, Matt s-a răzgândit. El și familia lui au împachetat rapid câteva lucruri și au plecat spre aeroport.

Acum, din Marea Britanie aflată în lockdown, spune că își dorește „să nu mă fi urcat niciodată în acel avion”.

Ne-au mințit. Ne-au spus să plecăm din Wuhan și să ne întoarcem în Anglia, pentru că va fi mai sigur. Am fi fost mai în siguranță și mai liberi dacă stăteam în China. Ei au închis rapid toate orașele și asta a fost cea mai bună decizie pe care au luat-o.

Matt Raw pentru BBC:

De când a ajuns în Marea Britanie, bărbatul nu s-a confruntat doar cu alte restricții, ci și cu jigniri. Deși a stat în izolare timp de două săptămâni, înainte să poată să se ducă la casa sa din vestul Angliei, bărbatul s-a confruntat cu abuzuri online.

Au fost oameni care l-au acuzat atât pe el, cât și pe ceilalți britanici care s-au întors din Wuhan că ei au adus virusul în țară. Iar aceste acuzații continuă chiar și astăzi.

„Este sfâșietor că sunt oameni cred asta”, mărturisește Matt.

Acum, britanicul spune că nu se poate întoarce în Wuhan, oraș care se bucură de o oarecare normalitate, ceea ce pare un vis îndepărtat pentru britanici, mai ales că țara se luptă cu noua tulpină, mai contagioasă. Mama lui suferă de demență, iar regulile de carantină pe care ar trebui să le respecte timp de două săptămâni la revenirea în China ar fi prea dificile pentru ea.

Așa că a rămas cu regretul că a părăsit Wuhanul.

„Îmi doresc să fi rămas, să fi ajutat la construcția spitalului. Aici, în micuța mea căsuță, cu micul meu iaz, suntem prinși în capcană. Suntem în închisoare”, spune Matt.

 
 

Urmărește-ne pe Google News