Noul regulament a fost adoptat cu 202 de voturi pentru, 91 contra și 4 abțineri. Potrivit documentului final, se vor interzice transmiterea în direct, inclusiv live pe Facebook, sau înregistrarea şedinţei Camerei Deputaţilor, a Biroului permanent, a Comitetului liderilor sau comisiilor cu alte mijloace decât cele folosite oficial de Camera Deputaţilor, cu o excepție.
Deputaţii pot transmite sau înregistra şedinţa Camerei şi şedinţele comisiilor numai în perimetrul din sala de şedinţe alocat grupului parlamentar ai căror membri sunt sau, în cazul deputaţilor neafiliaţi, în perimetrul alocat acestora.
Hotărârea votată în Camera Deputaților:
Altfel spus, potrivit noului regulament, niciun ales nu va putea să facă live pe Facebook de la tribuna Parlamentului, ci doar din locul din sală alocat partidului din care face parte.
În forma inițială a proiectului propus de PNL-PSD-UDMR se prevedea că transmiterea ședințelor Camerei Deputaților va fi permisă doar cu acordul scris, lucru modificat prin amendamente miercuri dimineață, 9 februarie, înaintea votului.
Totodată, potrivit documentului consultat de Libertatea, „este interzisă utilizarea violenţei fizice constând în gesturi agresive ori a violenţei verbale constând în ţipete, injurii, invective sau calomnie la adresa unui alt parlamentar”. La fel, sunt interzise și bannerele.
Care sunt sancțiunile
Deputații care încalcă aceste prevederi vor fi evacuați din sală, dar pot rămâne și fără 50% din indemnizație pentru cel mult 6 luni. Totodată, deputații riscă să rămână fără mașini și fără personal, timp de maximum 6 luni.
„Diminuarea indemnizației cu până la 6 luni pentru exprimarea votului prin mijloace electronice prin utilizarea cardului de vot electronic al altui deputat, pentru participarea la desfășurarea unui banner în sala de ședințe în plen sau în sălile comisiilor Camerei Deputaților, pentru înregistrarea sau transmiterea în direct a ședințelor cu încălcarea derogării prevăzute, pentru violență fizică […] sau verbală constând în țipete injurii, amenințări, invective, calomnie la adresa unui alt parlamentar”, se arată în documentul consultat de Libertatea.
USR și AUR vor ataca la CCR modificarea Regulamentului
Vicepreședintele USR, Dan Barna, a anunţat că formațiunea va ataca la CCR „acele prevederi care limitează transparenţa lucrărilor în Parlamentul României”.
Şi AUR a anunţat că va ataca noul Regulament. „Vom ataca în totalitate această hotărâre neconstituţională. AUR e profund dezgustat de felul în care pentru un singur om care a greşit vor să taxeze întregi grupuri. Asta îmi aduce aminte de regimuri totalitare. Nu e posibil aşa ceva”, a afirmat George Simion, potrivit news.ro.
De asemenea, noul regulament a fost criticat și de 6 ONG-uri, care au atras atenția că „Parlamentul își propune să devină și mai opac”.
Modificarea regulamentului Camerei Deputaților a venit ca urmare a incidentului din 7 februarie, când deputatul AUR George Simion l-a agresat pe ministrul PNL al Energiei, Virgil Popescu, cel care rostea un discurs la tribuna Camerei, la dezbaterea moțiunii simple depuse de USR împotriva lui.