In timpul sarcinii trebuie sa-ti supraveghezi alimentatia, pentru a te asigura ca si organismul tau, si cel al bebelusul primesc toti nutrientii necesari. E necesar ca dieta zilnica sa includa fructe si legume proaspete, carbohidrati (paine, paste, cereale si cartofi), carne slaba, lapte si produse lactate. Trebuie, de asemenea, sa bei multe lichide, apa sau sucuri de fructe si legume diluate. O buna hidratare a corpului previne oboseala si durerile de cap si are un efect benefic asupra vezicii urinare si a rinichilor.

Pestele este si el important in dieta gravidei. Studiile au indicat ca mamele care mananca peste o data pe saptamana prezinta riscuri mai mici de a naste prematur. Pestele gras, precum macroul, sardinele si pastravul, are o influenta benefica asupra vederii copilului. Evita sa mananci rechin sau peste spada si limiteaza consumul de ton – maximum doua portii de ton proaspat sau patru conserve de ton pe saptamana. Pestele de acest tip contine un nivel ridicat de mercur, care poate afecta dezvoltarea sistemului nervos al fatului.
 
Esti vegetariana? Ia suplimente vitaminice

Femeile care au adoptat un regim vegetarian sau lacto-vegetarian pot continua cu aceasta dieta pe timpul sarcinii, dar ar putea fi nevoite sa ia suplimente vitaminice pentru a-si asigura, de exemplu, necesarul de fier, vitamina B12 sau vitamina D (necesara sistemului osos). Daca te regasesti in acest segment este foarte important sa discuti cu medicul obstetrician, care te va sfatui ce sa mananci si ce vitamine sa iei.

Asigura-ti necesarul de fier si acid folic

Acidul folic este o vitamina B care protejeaza tubul neural al fatului in perioada in care nu sunt inca dezvoltate coloana vertebrala si creierul. Un deficit de acid folic poate duce la spina bifida si anencefalie. Pentru ca este imposibil ca femeile insarcinate sa-si ia necesarul de acid folic din alimente, e recomandata administrarea de suplimente, dupa prescriptia medicului.

Alimente care contin acid folic sunt legumele cu frunze verzi, cerealele integrale, citricele, bananele, fasolea boabe, laptele, iaurtul.

Fierul este de asemenea important in dezvoltarea fatului. Acesta se gaseste in carne, legume verzi (broccoli, creson, spanac, varza), nuci, migdale, linte, cereale integrale, fructe uscate si oua.

Precautii si interdictii

In timpul sarcinii organismul e mai sensibil, ceea ce inseamna ca unele infectii minore se pot agrava. Ce sa faci pentru a evita astfel de situatii:

– prepara carnea foarte bine si spala cu atentie fructele si legumele pentru a evita infectiile cu toxoplasmoza, care pot afecta dezvoltarea fatului;

– evita branzeturile cu mucegai. Acestea contin listeria, care poate produce avort sau nastere prematura. Ar trebui sa eviti branzeturile moi si laptele de capra. În schimb, branzeturile tari din lapte de capra se pot consuma in siguranta;

–  bea numai lapte pasteurizat;

– consuma doar oua fierte tari sau omleta, pentru a evita infectiile cu salmonella;

–  nu manca ficat sau produse din ficat, pentru ca acestea contin un nivel ridicat de vitamina A, care poate avea un efect negativ asupra fatului;

– evita arahidele si produsele din arahide pe timpul sarcinii si cand alaptezi, daca in familie exista cazuri de alergii (eczema, astm sau febra fanului).

Fara cafea, alcool si tutun

– Un nivel ridicat de cofeina poate declansa un avort spontan; 
– Consumul de alcool poate afecta dezvoltarea creierului fatului; 
– Fumatul reduce nivelul de oxigen necesar fatului, facandu-l vulnerabil la infectii si afectandu-i dezvoltarea. Fumatul poate duce la decesul fatului sau nastere prematura.

 
 

Urmărește-ne pe Google News