Regulamentul se găsește în anexele ordinului, publicat pe 25 februarie în Monitorul Oficial, iar acesta va trebui respectat de toți locatarii, fie că sunt proprietari sau chiriași.
Asociațiile de proprietari sunt obligate să adopte, până în septembrie 2019, regulile de comportament în bloc, după modificarea legislației, la sfârșitul anului trecut, prin Legea 196/2018.
Este interzisă folosirea aparatelor sau instrumentelor la intensitate mare
În document se precizează că este interzisă „tulburarea liniștii proprietarilor/locatarilor” de către orice persoană prin „producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare”.
Locararii care dețin animale de companie sunt obligați:
- să respecte prevederile legale pentru deținerea acestora;
- să nu tulbure liniștea locatarilor;
- să mențină curățenia pe spațiile comune;
- să nu aducă atingere drepturilor celorlalți proprietari.
Regulament cu obligații, dar fără sancțiuni
Locatarii care sunt lezați de vecinii care nu respectă regulamentul de bloc pot sesiza președintele asociației sau comitetul executiv al acesteia.
Totuși, încălcarea regulamentului nu duce la sancțiuni.
„În baza prezentului regulament nu sunt stabilite sau aplicate sancţiuni de către organele asociaţiei de proprietari, iar încălcarea prevederilor prezentului regulament nu constituie contravenţie”, se mai arată în regulament.
Documentul mai arată că „asociaţia de proprietari sau organele asociaţiei de proprietari nu reprezintă agenţi constatatori în sensul legislaţiei în vigoare”, deci nu pot da amenzi.
Legea zgomotului ar putea aduce amenzi
Senatul a adoptat anul trecut Legea zgomotului, care prevede că locatarii nu trebuie să facă zgomote mai mari de 35 de decibeli.
Un frigider care merge produce singur între 35 și 50 de decibeli, iar o persoană poate vorbi în mod normal între 50 și 75 de decibeli. În liniște absolută, tot sunt înregistrați în medie 35-40 de decibeli, iar o șoaptă are 20 de decibeli.
Inițiatorii proiectului de lege au susținut, însă, că cei 35 de decibeli trebuie măsurați în locuința celui care face reclamația, cu ușile și ferestrele închise.
Astfel, nivelul de la care ar urma să fie aplicate amenzi ar fi, teoretic, de la 110 decibeli în sus.
De menționat este că legea dă dreptul polițistului constatator să își folosească „propriile simțuri” dacă nu deține un sonometru.
Proiectul a fost puternic contestată pe rețelele sociale, deoarece ar putea duce la abuzuri. Amenzile pot fi între 200 și 1.500 de lei.
După adoptarea în Senat, proiectul a ajuns la Camera Deputaților, care urmează să dea votul final.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro