Cuprins:
Ministrul educaţiei Sorin Cîmpeanu a declarat că până la rata de infectare de 6 la mie, toate creşele, grădiniţele şi şcolile funcţionează cu prezenţă fizică. După depăşirea acestui prag, vor fi deschise doar creşele şi grădiniţele şi toţi elevii trec în online, cu excepţia învăţământului special.
„Scenariile stabilite sunt în cea mai mare parte cunoscute. Până la atingerea ratei de infectare de 6 la mia de locuitori în localitate, toate creşele, grădiniţele şi şcolile vor funcţiona cu prezenţă fizică. După depăşirea ratei de 6 la mie, rămân deschise creşele şi grădiniţele. Toţi elevii intră în online, cu o singură excepţie: învăţământul special. Pentru învăţământul special, activităţile de terapie, activităţi prin care elevii cu cerinţe educaţionale speciale învaţă practic să supravieţuiască, vor fi permise şi după depăşirea ratei de infectare de 6 la mie. Este singura excepţie”, a declarat ministrul educației.
După depăşirea ratei de infectare de 6 la mie, nu vor mai fi permise nici măcar activităţile remediale.
Ministrul educației, Sorin Cîmpeanu:
Sorin Cîmpeanu a subliniat că ordinul comun al miniştrilor educaţiei şi sănătăţii este în forma finală, însă va fi semnat doar „după abilitarea de către CNSU”.
„În document este și o sinteză privind ce facem când apar situații de îmbolnăviri într-o clasă. Se permite în interesul educației înjumătățirea timpului de învățământ online de la 14 la 7 zile, cu testare”, a adăugat Cîmpeanu.
Ioana Mihăilă: „Măsurile de prevenţie se menţin”
Ministrul sănătăţii a explicat că, în eventualitatea apariţiei un caz de COVID-19 într-o clasă, în cazul celor de până la clasa a VI-a, copiii trec în online 14 zile, cu posibilitatea testării la 8 zile şi a reîntoarcerii la cursuri, dacă testele sunt negative.
„Când apare un caz pozitiv, fie că este un caz simptomatic diagnosticat pozitiv sau dacă părintele a anunțat școala, atitudinea este pentru preșcolari și clasele pregătitoare ca elevii din clasa copilului diagnosticat pozitiv să continue învățământul online timp de 14 zile, dar se poate reveni din ziua a opta cu testare antigen rapidă, dacă testele sunt negative”, a afirmat Ioana Mihăilă.
Ministrul sănătății a menționat că „măsurile de prevenție se mențin, distanțarea fizică, aerisirea permanentă a spațiilor închise din școală, menținerea obligativității purtării măștii în spațiile din interior”.
Cele două scenarii
Scenariul 1: Participarea zilnică a tuturor antepreșcolarilor/preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție, până la incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate mai mică sau egală cu 6/1.000 de locuitori.
Scenariul 2:
- Participarea zilnică cu prezență fizică în unitățile de învățământ a tuturor antepreșcolarilor/preșcolarilor și elevilor din învățământul special, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție, dacă incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 6/1.000 de locuitori, până la instituirea stării de carantină la nivelul localității.
- participarea zilnică, în sistem online a tuturor elevilor, dacă incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 6/1.000 de locuitori, până la instituirea stării de carantină la nivelul localității.
Principalele prevederi ale Ordinul comun privind începerea anului școlar
- Personalul didactic/nedidactic şi personalul didactic auxiliar implicat în procesul de învăţământ în unităţile de învăţământ special are obligaţia să poarte mască în permanenţă în cancelarie, în timpul deplasării în incinta unităţii de învăţământ şi în timpul pauzelor, precum şi în sălile de clasă, cu excepţia situaţiilor în care procesul specific de predare/învăţare/recuperare impune un contact vizual complet, caz în care vor putea folosi viziere.
- În cazul elevilor din învăţământul special, masca de protecţie are caracter de recomandare adaptată specificului procesului educaţional, şi nu reprezintă o obligaţie.
- Sunt permise festivităţile de deschidere a anului şcolar/universitar, organizate doar în exterior, cu purtarea obligatorie a măştii de protecție şi fără ca durata acestora să depăşească 1,5 ore.
- Este permisă desfăşurarea orelor de educaţie fizică în săli de sport/spaţii interioare, fără obligativitatea purtării măştii de protecţie, în condiţiile în care rata de incidenţă cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mică de 2/1.000.
- La o rată de incidenţă mai mare de 2/1.000, orele de educaţie fizică se pot desfăşura doar în spaţii deschise, fără obligativitatea purtării măştii de protecţie. Prin excepţie, preşcolarii nu au obligaţia purtării măştii de protecţie în timpul orelor de educaţie fizică, indiferent de rata de infectare.
- Cursurile pentru grupa/clasa suspendată se pot relua cu prezenţă fizică începând cu a 8-a zi de la data confirmării cazului, pentru elevii care se testează şi rezultatul este negativ.
- Prin excepţie, elevii claselor VII-XII/XIII, vaccinați împotriva virusului SARS-CoV-2, pentru care au trecut cel puţin 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, precum şi elevii care au fost confirmați pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 180 de zile, dar pentru care au trecut mai mult de 14 zile de la data testului pozitiv, pot continua cursurile cu prezenţa fizică.