Cetatenii romani trebuie sa respecte cateva reguli cand vor calatori fara vize in spatiul Schengen, incepand din 1 ianuarie 2002. Ministerul Afacerilor de Externe precizeaza:
Autoritatile de frontiera pot refuza iesirea din tara a persoanelor care nu au pasaport valabil sau daca pasaportul este deteriorat, daca nu au suficiente mijloace de subzistenta (o suma de bani in euro sau alta valuta liber convertibila, carti de credit sau cecuri de calatorie), asigurare medicala sau bilet de calatorie dus-intors (suma solicitata de autoritatile romane este acoperitoare). Returnarea de la frontiera poate fi dispusa si daca autoturismul nu este asigurat sau prezinta defectiuni tehnice.
La sosirea intr-un stat membru Schengen, cetatenii romani au obligatia sa respecte legile si reglementarile locale si, daca nu sunt cazati intr-o unitate hoteliera, sa notifice prezenta lor organelor de politie. Termenul in care un strain trebuie sa se inregistreze la politia locala difera de la stat la stat. Conventia de Aplicare a Acordului Schengen prevede un termen de trei zile lucratoare de la data intrarii.
Pot fi facute mai multe calatorii intr-un semestru, dar totalul zilelor de sedere nu trebuie sa depaseasca 90 de la data primei intrari in spatiul Schengen. Depasirea cu o zi a trei luni intr-un semestru inseamna sedere ilegala si, automat, va duce la iesirea din spatiul Schengen, iar datele personale din pasaport vor fi comunicate Sistemului de Informatii Schengen. Autoritatile competente nu vor mai permite intrarea in statele Schengen, pe o perioada cuprinsa intre 5 si 10 ani, a persoanei care nu respecta regula sederii pana la 90 de zile. Autoritatile statului pe teritoriul caruia s-a inregistrat sederea ilegala informeaza autoritatile romane, care vor retrage persoanelor respective pasaportul romanesc pentru o perioada de pana la trei ani.
Persoanele care intentioneaza sa desfasoare activitati lucrative, inclusiv sezonier, trebuie sa obtina vize cu drept de munca de la ambasadele statelor respective la Bucuresti, inainte de a intra in spatiul Schengen. In situatia in care un cetatean roman va fi gasit efectuand munca la negru pe teritoriul unei tari Schengen, indiferent de durata sederii, i se va interzice accesul in spatiul Schengen.
Cei care se gasesc in vizite de scurt sejur pe teritoriul unui stat Schengen nu pot solicita autoritatilor locale obtinerea unei vize pe termen lung sau pentru munca si nici prelungirea valabilitatii unei vize obtinute anterior.
Pentru asistenta consulara in statele Schengen, cetatenii romani se pot adresa misiunilor diplomatice si oficiilor consulare ale Romaniei. Lista cu adresele si numerele de telefon ale acestora poate fi consultata pe Internet la adresa: www@mae.ro.

 
 

Urmărește-ne pe Google News