Sarbatorile pot deveni un chin, daca nu sunt respectate cateva reguli alimentare de baza. De aceea, medicii ne sfatuiesc sa nu facem excese alimentare in zilele de Paste.
Simona Tivadar, medic specialist in nutritie si boli metabolice, din cadrul Spitalului Universitar, recomanda consumarea a cel mult doua oua pe zi si evitarea maionezelor si sosurilor grase. “La masa festiva nu se vor consuma carnaciori sau mititei, pe langa alimentele traditionale sarbatorilor de Paste, cum ar fi drobul si friptura de miel, pentru ca digestia va fi mult ingreunata. Dupa o masa consistenta este bine sa fie consumata doar o felie, cel mult doua de cozonac”, precizeaza dr. Tivadar.
Bolnavii cronici nu trebuie sa renunte in aceasta perioada la regimul prescris de medici. De pilda, cardiacii vor manca nesarat, daca exista o astfel de indicatie, si vor asocia la carne si peste legume si zarzavaturi cu lamaie. Persoanele cu afectiuni renale vor manca prudent oua si carne, iar diabeticii vor evita zaharul.
Indiferent de starea de sanatate, bauturile trebuie consumate cu prudenta, iar la sfarsitul mesei se recomanda o cafea sau o bautura alcoolica pe baza de plante, care sa usureze digestia.
Intre mese trebuie sa existe pauze de trei ore, timp in care se fac plimbari pe jos.
Este important ca persoanele care au postit sa revina treptat la alimentatia normala, incepand cu branzeturi, legume, fructe si carne de pasare.