Ministrul de Interne, Marcel Vela a prezentat Hotărârea de instituire a stării de alertă şi măsurile incluse în aceasta.
- Vezi cum arată declarația pe proprie răspundere pentru ieșirea din localitate, în starea de alertă.
Starea de alertă se instituie, la nivel naţional, pe o perioadă de 30 de zile.
Raed Arafat, secretarul de stat din Ministerul de Interne, a prezentat măsurile ce vor fi luate în starea de alertă:
- Începând cu 15 mai, în spaţiile comerciale, mijlocaele de transport în comun, la muncă, se instituie obigativitatea purtării măştii, în sensul ca gura şi nasul să fie acoperite
- Munca să se desfăşoare la domiciliu, şi, dacă nu se poate , să se ia măsuri la locul de muncă: triaj epidemiologic, program decalat de lucru, pentru firmele cu peste 50 de angajaţi.
- Instituţiile publice sau operatorii comerciali care au contact cu publicul, să asigure o distanţă minimă de 2 metri între persoane. Nu este permisă intrarea în incintă a unei persoane care are peste 37 grade Celsius
- Să se evite agomeraţia la casele de marcat şi ghişee
- Este suspendată temporar activitatea de servire a mesei în hoteluri, restaurante şi la terase
- Se prelungeşte suspendarea zborurilor către: Austria, Belgia, Elveția, Franța, Germania, Iran, Italia, Marea Britanie, Olanda, Spania, Statele Unite ale Americii, Turcia și Iran, și din aceste țări către România pentru toate aeroporturile din România, pentru o perioadă de 14 zile, începând cu data de 15.05.2020, cu excepţia zborurilor de stat, cele umanitare şi care asigură materiale sanitare
- Se suspendă transportul rutier, către Italia, Spania, Franța, Germania,
- Austria, Belgia, Elveția, Marea Britanie, Olanda și Turcia și din aceste țări către România, până în data de 01 iunie 2020.
- Se reia activitatea cabinetelor de medicină dentară
- Se reia asistenţa medicală ambulatorie pentru cazurile care nu reprezintă urgenţă
- Intră în carantină la domiciliu sau în autoizolare la domiciliu cei care se întorc din străinătate, indiferent de unde vin. Cei care nu au condiții de izolare acasă singuri, sunt trimiși în carantină instituționalizată, cu suportarea costurilor.
- Se menţine închiderea unor puncte de trecere a frontierei
- Este permisă circulaţia în interiorul localităţii, cu respectarea de a stat în grupuri de cel mult trei persoane, dacă nu sunt din aceeaşi familie
- Se deschid parcurile, cu respectarea regulilor de igienă
- Se interzice ieşirea în afara localităţii, cu câteva excepţii: activități agricole, scop profesional, îngrijirea unei alte proprietăți, tratament, îngrijire copii/ rude, asistență persoane vîrstnice, deces membru de familie
- Se menţine suspendarea cursurilor până la finalul anului şcolar, pe 12 iunie
Cuprins:
Propunerile pentru măsurile de relaxare au fost făcute publice, sâmbătă, de INSP și MAI, pe site-urile instituțiilor. Proiectul de lege pentru măsurile ce vor intra în vigoare în starea de alertă este discutat luni în ședința de Guvern.
Saloanele de înfrumusețare, de coafură și cabinetele stomatologice se vor redeschide din 15 mai, însă sub reguli stricte de protecție. De asemenea, slujbele vor fi permise în biserici, în aer liber, potrivit setului de măsuri propuse de INSP. Documentul prevede și propuneri de măsuri care vizează transportul în comun și cum vor desfășura pregătirea pentru examene elevii din clasele terminale.
Una din cele mai așteptate măsuri de relaxare, ieșirea în afara localității de domiciliu, va fi de asemenea posibilă, însă numai pentru anumite motive, stabilite de MAI. Va fi nevoie de declarație pe propria răspundere pentru părăsirea localității după 15 mai, a confirmat pe 12 mai Klaus Iohannis.
DOCUMENT Toate măsurile propuse de INSP
DOCUMENT Toate măsurile propuse de MAI
Ministerul de Interne include, în setul de măsuri propuse pentru după data de 15 mai, obligativitatea purtării măștii de protecție și clarifică motivele pentru care va fi permisă părăsirea localității de domiciliu.
Recomandări pentru frizerii și saloane de coafură
Frizeriile și saloanele de coafură vor putea primi clienți, doar pe bază de programare, fiind apoi nevoiți să ia temperatura clientului. Aici detalii.
Recomandări pentru cabinetele stomatologice
În ceea ce privește recomandările pentru cabinetele stomatologice, INSP precizează că pacienților li se va lua temperatura la intrare, urmând ca apoi pacientul să-și dezinfecteze mâinile. Aici lista completă de recomandări pentru cabinetele stomatologice.
Recomandări pentru biserici
Tot de pe 15 mai, la ridicarea stării de urgență, ar putea să fie redeschise bisericile. INSP a recomandat ca numărul persoanelor care au acces în lăcașurile de cult să fie limitat, iar toți cei care se află în interior să poarte mască.
În plus, INSP recomandă enoriașilor să evite atingerea icoanelor, iar, în cazul în care nu se pot asigura lingurițe și pahare de unică folosință, se va evita oferirea/primirea împărtășaniei. Aici toate propunerile.
Recomandări pentru elevii din clasele terminale și profesori
Pentru desfășurarea examenelor de bacalaureat și evaluare națională, INSP recomandă ca în clase să nu fie mai mult de 10 elevi. Aici toate recomandările.
Cum se va circula cu transportul în comun
În mijloacele de transport în comun, vor fi marcate locurile pe care pasagerii vor putea să se așeze, astfel încât să se păstreze distanța socială. În plus, la vehiculele cu cel puțin două uși, accesul în interiorul acestuia se va realiza doar pe ușa din partea frontală, iar coborârea pe cealaltă ușă/celelalte uși. Vezi aici toate recomandările.
În trenuri, locurile libere vor fi marcate, astfel încât să se păstreze distanța de un metru dintre pasageri. Aici toate recomandările.
Motivele pentru a ieși din localitate după 15 mai
Deplasarea persoanelor în afara localităților este permisă doar în anumite situații, printre care și activități recreativ-sportive individuale desfășurate în aer liber. La această categorie sunt incluse: ciclism, drumeție, alergare, canotaj, alpinism, vânătoare, pescuit, însă cu participarea a cel mult 3 persoane. Vezi lista motivelor permise pentru părăsirea localității după 15 mai.
Reguli pentru operatorii economici după 15 mai
După data de 15 mai, operatorii economici din România trebuie să organizeze programul de lucru al angajaților în așa fel încât să nu încarce prea mult transportul public, a declarat, vineri seară, ministrul afacerilor interne.
“Operatorii economici, de exemplu cei care vor avea peste 50 de angajați, vor fi obligați să își decaleze activitatea și programul, astfel încât să fie o presiune cât mai mică pe transportul public în comun. Dacă aveți 60 de angajați, 20 să înceapă programul la 7.00, 20, la 8.00 și 20, la 9.00 dimineața, ceea ce înseamnă reducere a presiunii pe transportul în comun cu două treimi”, a precizat ministrul de interne.
Totodată, agenții economici trebuie să își cumpere și termometre digitale, pentru a verifica temperatura angajaților și clienților.
FOTO: Raed Krishan / GSP
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro