Pentru a nu avea probleme la examenul de miercuri, elevii trebuie să țină cont de câteva reguli, printre care folosirea la scris a stilourilor sau pixurilor cu cerneală sau pastă de culoare albastră, anunță site-ul de știri despre educație Edupedu.
De asemenea, pentru desene sau scheme se folosește obligatoriu creionul negru, iar în cazul unei greșeli se taie paragraful respectiv cu o linie orizontală.
Regulile pentru examenul de matematică de la Evaluarea Națională:
- Elevii au voie să intre în școli până cel târziu la ora 8:30. La intrarea în centrul de examen, elevii trec printr-un triaj epidemiologic, iar cei care au o temperatură corporală care depășește 37,3 grade Celsius nu pot intra în examen.
- Toți elevii care intră în școală vor primi câte o mască la sosire și câte o mască la plecare. La intrarea în școală, fiecare se dezinfectează pe mâini.
- Elevii vor fi așezați câte unul în bancă, alfabetic. Pe ușa fiecărei săli de examen este afișată lista cu numele elevilor repartizați în sala respectivă și banca în care stau, schemă care se numește ”oglinda sălii”.
- Candidații pot să iasă din examen cel mai devreme după o oră de la distribuirea subiectelor în săli.
- Vezi: Calendar Evaluare Națională 2020. Când începe sesiunea specială
- Când se afișează rezultatele la Evaluarea Națională 2020
Regulile din sălile de clasă la examenul de matematică:
- Fiecare elev primește o coală de hârtie tipizată, pe care își scrie cu majuscule numele, prenumele tatălui, toate prenumele personale, în ordinea în care sunt trecute în actul de identitate și completează lizibil celelalte date de pe colțul care urmează să fie lipit. Colțul colii tipizate este lipit numai după ce asistenții din săli au verificat completarea corectă a tuturor datelor și după ce aceștia semnează în interiorul porțiunii care urmează să fie sigilată, prevede metodologia.Elevii primesc atâtea coli tipizate și ciorne marcate cu ștampila școlii câte le sunt necesare. Aceștia completează, pe fiecare dintre colile tipizate folosite, datele personale, în colțul care urmează să fie lipit. Pentru lipirea colțului lucrării se folosește lipici sau același tip de etichete autocolante, pentru toți elevii din școală.
- Din momentul distribuirii subiectelor, niciun elev nu mai poate intra în sală și niciun elev nu poate părăsi sala, decât dacă predă lucrarea.
- În cazuri excepționale, dacă un elev se simte rău și cere părăsirea temporară a sălii, el este însoțit de unul dintre asistenți, până la înapoierea în sala de clasă. În această situație, timpul alocat rezolvării subiectelor nu va fi prelungit.
- Pentru rezolvarea subiectelor, elevii au voie să folosească numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar la matematică – pentru executarea schemelor și a desenelor – trebuie să folosească numai creion negru. Pentru examenul de la Matematică, elevii pot să folosească instrumente de desen.
- Elevii nu au voie să folosească în examen calculatoare.
- Elevii care vor să corecteze o greșeală “taie fiecare rând din pasajul greșit cu o linie orizontală”, prevede metodologia. Regulile de examen stabilesc că “în cazul în care unii elevi, din diferite motive – corectări numeroase, greșeli care ar putea fi interpretate drept semn de recunoaștere – doresc să-și transcrie lucrarea, fără să depășească timpul stabilit, primesc alte coli tipizate”.
- După ce termină lucrarea de examen, elevii numerotează foile sub îndrumarea asistenților, numai cu cifre arabe, în partea de jos a paginii, în colțul din dreapta, indicând pagina curentă și numărul total de pagini (de exemplu, sub forma 3/5, pentru pagina a treia, dacă elevul a scris în total cinci pagini). Se vor numerota toate paginile pe care elevul a scris, inclusiv acelea pe care sunt scrise doar câteva rânduri, partea nescrisă fiind barată de către asistenți.
- După încheierea numerotării, elevii predau asistenților lucrările.
- În cazul în care un elev refuză să predea lucrarea, atunci este dat afară din examen, nu mai are dreptul să participe la probele următoare și nu i se încheie media la Evaluarea Națională.
- La expirarea celor 120 de minute de examen, elevii predau lucrările în faza în care se află, fiind interzisă depășirea timpului stabilit. Trei elevi rămân în sală până la predarea ultimei lucrări.
Ce e interzis în timpul examenului
Absolvenții de clasa a VIII-a nu au voie să intre în sălile de examen cu ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, genți.
Metodologia le interzice explicit elevilor “să aibă, în sălile de examen, asupra lor, în obiectele de îmbrăcăminte sau încălțăminte, în penare și altele asemenea ori în băncile în care sunt așezați în sălile de examen, orice fel de lucrări: manuale, cărți, dicționare, culegeri, formulare, memoratoare, notițe, însemnări, rezumate, ciorne sau lucrări ale altor candidați” (sursa: Art. 11 alin. 3 din Ordinul privind organizarea și desfășurarea Evaluării Naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a în anul școlar 2019-2020)
Lista obiectelor interzise în examenul de la finalul clasei a VIII-a continuă cu telefoane mobile, căști audio, orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare ce permite conectarea la internet, la rețele de socializare și care ar putea fi folosite pentru comunicare cu alți candidați sau cu exteriorul.
Elevii nu au voie nici să vorbească între ei, să copieze, să transmită materiale care permit copiatul sau să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea fi folosite pentru rezolvarea subiectelor (sursa: art. 11 alin. 5 din ordinul citat mai sus).
Elevii sunt obligați să lase toate obiectele interzise într-o sală de depozitare stabilită de comisia din școală.
Elevii care refuză să depoziteze obiectele interzise în sala stabilită de comisie NU sunt primiți în examen.
- Vezi: Subiectele la Română la Evaluarea Națională 2020
- Aici veți găsi subiectele la Matematică la Evaluarea Națională 2020
La noapte se dă ora înapoi. Vezi cum trece România la ora de iarnă 2024!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro