Înscrierile în cadrul celor cinci sesiuni din 2024 s-au încheiat în aproximativ două minute

Ministrul mediului a ajuns la această concluzie după ce înscrierile în cadrul celor cinci sesiuni din 2024 s-au încheiat în aproximativ două minute, favorizați în Programul Casa Verde Fotovoltaice fiind, clar, cei au fost mai rapizi în folosirea unui calculator.

Mircea Fechet vrea ca toți românii să beneficieze de tratament egal și nediscriminatoriu.

„Vreo 35% dacă-mi amintesc eu bine, iar cea mai mare parte a aplicanților, respectiv peste 60% au introdus aceste documente într-un interval cuprins între un minut și două minute, manual 100%. (…) În același timp însă, nu ne dorim să transformăm pe viitor programul Casa Verde Panouri Fotovoltaice într-o Olimpiadă Națională de Competențe Digitale”, spune ministrul Fechet.

Acesta adaugă că trebuie găsiți factori de departajare și instrumente prin care toți românii care doresc să aplice „să beneficieze de un tratament egal și nediscriminatoriu, indiferent dacă ești mai iute de mână sau nu”.

Suspiciuni de fraudă realizate cu ajutorul inteligenței artificiale

Totodată, Asociația Prosumatorilor din România este de părere că înscrierile în Programul Casa Verde 2024 s-au terminat mult prea repede, ceea ce ridică suspiciuni de fraudă realizate cu ajutorul inteligenței artificiale.

„AFM derulează o analiză minuțioasă a dosarelor depuse, verificând orice posibilă încercare de fraudare a aplicației informatice. Până în acest moment, nu au fost identificate astfel de încercări, iar Administrația Fondului pentru Mediu rămâne vigilentă în a păstra standarde ridicate de integritate”, a transmis Administrația Fondului pentru Mediu (AFM).

Bugetul total al schemei a fost de 2 miliarde de lei în 2024

„Dacă sistemul a fost fraudat, acest lucru se va afla și cei vinovați, fără îndoială, vor plăti”, a spus și Mircea Fechet.

În anul 2024, bugetul total al schemei a fost de 2 miliarde de lei, iar fiecare beneficiar încasează 30.000 de lei de la stat pentru a-și monta panouri fotovoltaice și baterii de stocare.

Urmărește-ne pe Google News