UPDATE ora 12:40: Avocatul lui Mario Iorgulescu a cerut amânarea procesului, spunând că Gino Iorgulescu nu se poate prezenta la acest termen. Preşedintele LPF e parte în proces, în calitate de reprezentant și tutore al fiului său, Mario Iorgulescu.
„Domnul Gino Iorgulescu este internat în spital. El chiar doreşte să fie prezent la proces şi va veni, când starea de sănătate îi va permite”, a precizat avocatul.
El a informat judecătorii că Mario Iorgulescu a evadat în cursul lunii mai din clinica unde era internat și că a fost găsit cu ajutorul carabinerilor. Acesta a fost internat forțat într-o altă clinică din Italia, la secţia de terapie intensivă, a mai spus avocatul.
Apărătorul lui Mario Iorgulescu a precizat, la termenul de azi, că vrea ca procesul să fie declarat nepublic, adică să se interzică accesul presei în sala de judecată. Curtea a amânat luarea unei decizii în acest sens, pentru termenul următor.
Azi, după deliberări, cei doi judecători din complet au decis amânarea procesului pentru data de 26 iunie, pentru a i se permite lui Gino Iorgulescu să fie prezent.
Primul verdict din acest dosar a fost pronunţat de Tribunalul București, în februarie anul acesta. Decizia a fost atacată de Mario Iorgulescu, prin avocaţii angajaţi de tatăl său. Și procurorii au formulat apel, nemulțumiți de decizie.
Dosarul a ajuns la Curtea de Apel Bucureşti, unde instanţa, potrivit legii, ar trebui să înceapă cu „ascultarea inculpatului, când aceasta este posibilă”.
Conform documentelor depuse la dosar de către avocații săi, Mario Iorgulescu se află internat într-o clinică din Italia. Din august 2020, de când dosarul a fost trimis în instanță, el nu a putut fi audiat de niciun judecător, nici măcar prin videoconferință.
Ce ar putea decide Curtea de Apel
După judecarea apelului, instanța ar putea da una dintre următoarele soluții:
- respingerea apelului, ca nefondat, şi menținerea deciziei de condamnare de la Tribunalul Bucureşti;
- admiterea apelului lui Mario Iorgulescu sau a celui formulat de procurori. În acest caz, judecătorii fie vor pronunța o nouă hotărâre, fie vor decide rejudecarea cauzei, iar dosarul se va întoarce la Tribunalul Bucureşti.
Avocaţii lui Mario Iorgulescu au anunţat public că vor insista pentru efectuarea unei expertize medico-legale psihiatrice ce ar trebui să stabilească dacă, din punct de vedere medical, clientul lor „are reprezentarea faptelor şi a susţinerilor sale, cu alte cuvinte dacă poate sta într-un proces penal”.
Anterior, judecătoarea de la Tribunalul Bucureşti a respins varianta ca această expertiză să fie efectuată în Italia, aşa cum cer avocaţii. „Este obligatorie prezența și audierea inculpatului în sala de judecată, pentru ca instanța să-și dea seama dacă e nevoie de o expertiză”, a explicat magistratul.
Care este strategia apărării lui Iorgulescu jr
La Tribunalul București, avocaţii lui Mario Iorgulescu au protestat față de modul în care s-a derulat procesul, numindu-l „o mascaradă judiciară”.
La ultimul termen al procesului pe fond, avocaţii au pledat pentru lipsa de discernământ a clientului lor, despre care au afirmat, în sala de judecată, că „e o persoană cu un handicap mental constatat”.
Pe de altă parte, ei au cerut ca Mario Iorgulescu să fie tras la răspundere pentru ucidere din culpă, şi nu pentru omor, dar instanța le-a respins solicitarea.
Uciderea din culpă se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani, iar condamnările se dau, în general, cu suspendarea executării lor, în vreme ce pentru omor pedeapsa e de la 10 la 20 de ani de închisoare.
De ce a primit 15 ani și 8 luni de închisoare
În motivarea deciziei de condamnare, judecătoarea de la Tribunalul București a precizat că, în noaptea accidentului, atunci când s-a urcat la volan, Mario Iorgulescu s-a bazat exclusiv pe hazard, iar acțiunile sale „denotă completa sa indiferență față de posibilele urmări ale propriilor acțiuni”.
„Din momentul în care a pătruns în intersecție pe culoarea roșie a semaforului inculpatul nu a acționat frâna, iar în momentul coliziunii, pedala de accelerație era apăsată la maximum”, subliniază instanța.
Mario Iorgulescu a manifestat, în opinia judecătoarei, „indiferență față de urmările acțiunilor sale pe care le-a prevăzut și acceptat, punând în pericol participanții la trafic, lăsând producerea sau evitarea unei coliziuni pe seama hazardului și astfel ucigând-o pe victima Vicol Daniel cu intenție indirectă”.
Pentru omor, Mario Iorgulescu a primit o pedeapsă de 14 ani și două luni de închisoare. La aceasta s-a adăugat un spor de o treime, din condamnarea pe care fiul președintelui LPF o primise anterior, pentru complicitate la sechestrarea unui bărbat.
Cum s-a întâmplat accidentul mortal
În seara de 7 septembrie 2019, fiul lui Gino Iorgulescu a mers la o petrecere, într-o localitate de lângă Bucureşti. Martorii audiaţi de procurori au declarat că, în jurul orei 3.00, după ce s-a certat cu fosta lui prietenă, Mario Iorgulescu s-a urcat la volan și a plecat spre București.
Conducea o mașină primită cadou de la tatăl său, un Aston Martin model DBS, care costa 300.000 de euro.
La intrarea în Capitală, având 143 km/h, după cum au stabilit anchetatorii, Iorgulescu jr a intrat pe contrasens şi a izbit frontal un alt autoturism. Acesta era condus de Daniel Vicol, care a murit pe loc. Doi copii au rămas orfani de tată.
Rănit în accident, Iorgulescu a fost internat la Spitalul Elias. Potrivit acuzării, testele au arătat că el se afla sub influenţa cocainei şi avea o alcoolemie de 1,96 g/l.
De la Spitalul Elias, Mario Iorgulescu a fost transferat de părinții lui la o clinică din Italia.
Pe 31 mai 2022, Curtea de Apel din Milano a respins cererea de extrădare a lui Mario Iorgulescu, deoarece starea lui psihică „este de natură să împiedice participarea conștientă la proces într-un mod ireversibil”, au precizat magistrații italieni.
Mario Iorgulescu e dat în urmărire de Poliţia Română din mai 2020.
„Mi-aș dori să fiu condamnat cu suspendare”
„Nu vreau să mă întorc în România. Mi-aș dori să fiu condamnat cu suspendare și să îmi fac pedeapsa în Italia”, declara fiul lui Gino Iorgulescu în noiembrie anul trecut, într-un interviu pentru fanatik.ro. A fost prima sa ieşire publică, după accidentul din 2019.
A urmat apoi un interviu pentru spynews.ro, în care a transmis condoleanţe familiei victimei, dar şi un mesaj pentru instanță: „doamna judecătoare, dacă dumneavoastră și cei care urmăresc acest caz cred că eu merit 20 de ani de închisoare, e clar că lucrurile în România stau mai rău decât crede lumea”.
Tot în noiembrie anul trecut, Mario Iorgulescu și-a reactivat, pentru scurt timp, contul de Instagram. De atunci, îl activează periodic, de fiecare dată doar pentru câteva zile.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
unfake • 16.05.2023, 09:34
Nici tat'su nu e vreo usa de biserica..dar ce *** a putut sa creasca!... Bani *** folositi prost.
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
C.AdrianMarian • 15.05.2023, 22:42
Tata.su distruge fotbalul pe o groaza de bani salariu ca sa.l tina pe plodul criminal in Italia. Doar ii prelungește suferinta. La un moment dat va plati! Problema e cu inchiriatii aia de corpuri gen Oprescu, Arsene, Valcov, Bica, Sri.stul, Ghita.... Cum am putea sa ne simtim cand tara noatra e lasata pe mana unor tradatori? Si ne tot trambalam ca a intrat cu patru gloante trase in parlament. Nu rusesti. si Nord coreene sa fi fost dar complete. CU STAREA ASTA NE.AU ADUS
Don_Quijote • 15.05.2023, 12:02
Încă odată, dacă mai e nevoie, acest caz arată că dacă ai bani te poți feri de justiție, mulți din condamnați sunt în Italia, Anglia, Serbia și nu pot fi aduși din cauza autorităților noastre dar și din cauza corupției din respectivele țări așa-zise democratice cu valori, cum altele, decât banii!