UPDATE Ora 14.00: Completul care va da noua sentință în dosarul lui Mario Iorgulescu este format din judecătorii Octavian Ionel Grozavu (președinte complet) și Ana Elena Dobre. Termenul de azi a început cu o întârziere de o ora, din cauza faptului că ședințele din celelalte dosare aflate pe rol s-au prelungit. Avocatul Virgil Boglea anunță că pe 9 octombrie Curtea de Apel din Milano a respins, pentru a patra oară, extrădarea în România a fiului președintelui LPF.

Avocatul depune la dosar documentele medicale care au stat la baza luării acestei decizii. El cere amânarea procesului, până când judecărorii din Italia vor motiiva respingerea deciziei de extrădare. Procurorul de ședință anunță că se opune cererii de amânare. El spune că nu are relevanță în acest proces faptul că a fost respinsă extrădarea lui Mario Iorgulescu. Dupa deliberari, instanta anunta ca respinge cererea de amanare. După deliberări, instanța anunță că respinge cererea de amânare.

Președintele completului cere să fie pusă în discuție schimarea încadrării juridice, din omor în ucidere din culpă. Avocatul lui Iorgulescu cere un nou termen, pentru a pregăti concluziile pe schimbarea de încadrare.

Judecătorul se miră: „e motivul pentru care chiar dvs. ați formulat recurs în casație, și acum nu sunteți pregătit?”. Avocatul Boglea spune că s-ar impune amânarea și pentru că Mario Iorgulescu ar trebui citat în noua clinică în care se află, una din Milano.

Instanța respinge cererea de amânare pentru pregătirea concluziilor pe schimbarea încadrării. Avocații pun concluzi pe schimbarea de încadrare juridică. Apărătorul familiei Vicol cere ca Iorgulescu să fie acuzat de omor, savârșit cu intenție indirectă.

Uciderea din culpă, în cazul unui accident rutier produs prin incălcarea regulilor de circulație, se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani, în vreme ce, pentru omor, pedeapsa prevăzută de lege e între 10 și 20 de ani de închisoare.

Avocatul Boglea cere ca Mario Iorgulescu să fie judecat pentru ucidere din culpă. Acesta, spune avocatul, a tras stânga de volan și a intrat în scuar, provocând accidentul, doar pentru a evita impactul cu o altă mașina, condusă de o femeie ce nu a fost identificată de anchetatori. Apărătorul lui Iorgulecu jr cere instanței să țină cont de jurisprudența națională. El susține că există mari deosebiri între cazul de față și cele în care alți șoferi care au produs accidente mortale au fost condamnați pentru omor.

După deliberare, instanța anunță că Mario Iorgulescu va fi judecat pentru infracțiunea de ucidere din culpă, având în vedere dispozițiile deciziei ICCJ.

Știrea inițială: În noaptea de 7/8 septembrie 2019, aflat sub influența drogurilor și a alcoolului, fiul președintelui Ligii Profesioniste de Fotbal din România a urcat la volanul unui bolid de lux şi, cu 143 km/h, a intrat pe contrasens, izbind frontal maşina condusă de Daniel Vicol, care a murit pe loc. 

Curtea de Apel Bucureşti l-a condamnat definitiv pe Mario Iorgulescu, în octombrie anul trecut, la 13 ani şi 8 luni de închisoare, Dar în vara acestui an, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis anularea deciziei de condamnare.

Imediat după accident, Mario Iorgulescu a fost dus de familie în Italia, cu ajutorul medicilor de la Spitalul Elias, iar în cinci ani, câţi au trecut de atunci, autorităţile române n-au reuşit să obţină extrădarea lui.

De ce i-a fost anulată condamnarea la închisoare

În noiembrie anul trecut, în timp ce la Milano se judeca a treia cerere de extrădare a lui Mario Iorgulescu în România, el a formulat, prin avocaţi, o cerere de recurs în casație împotriva deciziei de condamnare.

Iar pe 20 iunie anul acesta, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie i-a dat câştig de cauză şi, cu majoritate, a decis anularea deciziei de condamnare și trimiterea dosarului la Curtea de Apel București, pentru rejudecare. Singurul argument al instanţei a fost că Iorgulescu jr nu trebuia judecat pentru omor, căci „situaţia, de fapt, relevă un accident rutier”.

„Un eveniment este, în sine, fortuit, şi nu voit, are caracter imprevizibil. «Acţiunea» autorului (conducătorul auto) este asupra autovehiculului, acesta acţionând sistemul de accelerare a vitezei peste limita legală, cu consecinţa intrării în coliziune frontală cu autoturismul condus de victima căreia i-a cauzat decesul, elemente, de fapt, ce au valenţele unei fapte care, din punct de vedere obiectiv şi subiectiv, se încadrează în infracţiunea de ucidere din culpă”, au explicat judecătoarele Lia Savonea şi Adriana Ispas în motivarea deciziei lor.

Al treilea judecător din complet, Dan Andrei Ene, le contrazice şi spune, în opinia sa separată, că „instanţa de casare nu judecă procesul propriu-zis”, iar „acest caz de casare nu poate fi invocat pentru a se obține schimbarea încadrării juridice a faptei”, deci, prin urmare, „se impunea respingerea, ca nefondat, a recursului în casație”. 

Pe de altă parte, explică judecătorul, „circumstanțele concrete ale comiterii infracțiunii, atitudinea recurentului (Mario Iorgulescu – n.r.), care, având atât o îmbibație alcoolică extrem de mare în sânge, cât și fiind sub influența drogurilor, a ales să conducă un autoturism cu o viteză excesivă, cu încălcarea regulilor de circulație în mod flagrant și fără a schița cel mai mic gest pentru a încerca să evite un pericol evident, recurentul călcând pedala de accelerație la maximum până în momentul impactului cu autoturismul victimei, relevă cu certitudine existența intenției indirecte în săvârșirea infracțiunii de omor”.

Ce a făcut Iorgulescu înainte de accidentul mortal

În ziua de 7 septembrie 2019, Mario Iorgulescu, care avea 24 de ani, a mers la o petrecere în satul Gulia, de lângă Bucureşti. Aici, el a stat la grătar, a băut vin şi a jucat poker, povestesc martorii audiaţi de procurori. 

În jurul orelor 23:00, Iorgulescu jr a aflat că prietena lui, cu care se certase cu o zi în urmă, se distra într-un club din Parcul Herăstrău. Nervos, a sunat-o şi a început să se certe cu ea, iar fata i l-a dat la telefon şi pe Alexandru Pițurcă, aflat şi el în acel club. „A început să țipe, pentru că era foarte gelos. Am încercat să îl calmez, el mi-a zis să nu mă bag, iar în momentul acela, i-am dat telefonul înapoi iubitei. El spunea că vrea să vină în club după iubita lui”, a declarat Piţurcă jr., audiat ca martor la proces.

În jurul orei 3:00, Mario Iorgulescu s-a urcat la volanul mașinii primite cadou de la tatăl său, un Aston Martin în valoare de 300.000 de euro, şi a plecat în trombă spre clubul din Herăstrău. La intrarea în București, pe şoseaua Chitilei, el a intrat pe contrasens şi a izbit frontal autoturismul condus de Daniel Vicol, de 24 de ani. Acesta a murit pe loc, iar doi copii au rămas orfani de tată.  

Mario Iorgulescu avea o alcoolemie de 1,96 g/l şi, conform rechizitoriului, în mostrele biologice recoltate de la el au fost depistate: „cocaină și metabolit; diclofenac (metaboliți); fentanil”. Potrivit analizelor toxicologice, şi victima Daniel Vicol era sub influenţa cocainei.

Gino și Mario Iorgulescu

Culisele fugii fiului lui Gino Iorgulescu în Italia

După accident, Mario Iorgulescu a fost scos din mașină de oamenii care s-au oprit, ca să ajute. „Era cooperant, spunea că îl doare burta și întreba repetat dacă a murit cineva”, a declarat, la proces, o martoră, asistentă medicală. „Toți încercau să îl liniştească, iar atunci ne-a rugat să îl sunăm pe tatăl lui și ne-a dat numărul, îl știa pe de rost.”

La ora 3:40, tânărul a ajuns cu Salvarea la Spitalul Elias din Capitală, unde i s-a pus diagnosticul de „traumatism cranio-cerebral minor, politraumatism, traumatism forte abdominal” și a fost operat de urgență.

A doua zi, pe 9 septembrie 2019. Spitalului Elias preciza, printr-un comunicat de presă, că „evoluția pacientului Mario Iorgulescu e lent favorabilă” și că „el este conștient”, dar rămâne internat la ATI, unde e „conectat la aparatele de ventilație mecanică”, pentru că „nu a depășit zona riscului vital”. 

Pe 19 septembrie 2019, procurorul de caz a mers la spital, ca să-l audieze. însă doctorițele de la ATI l-au informat „că nu e oportună aducerea la cunoştinţă a acuzaţiilor, întrucât veştile îi pot agrava starea, existând posibilitatea să nu înţeleagă sau să nu reţină acuzaţiile, pe fondul analgo-sedării”.

Pentru că n-a reușit să-i aducă la cunoștință acuzaţiile, așa cum prevede Codul de Procedură Penală, procurorul nu a putut nici să dispună vreo măsură preventivă sau vreo interdicţie pe numele lui Mario Iorgulescu.

Dus la aeroport cu salvarea plătită din bani publici

A doua zi, pe 20 septembrie 2019, Gino Iorgulescu și-a externat fiul pe propria răspundere, apoi l-a scos din spital și l-a dus, cu o ambulanță privată, la Aeroportul Băneasa. Dar, „din cauza unor probleme ce țin de tehnica medicală, avionul nu a mai decolat spre Italia, iar pacientul a revenit la spital”, se precizează într-un document din dosar.

Peste weekend, Mario Iorgulescu a rămas internat la Elias, iar medicii notau în foile de observaţie că el e într-o „stare generală gravă”. Dar la rubrica recomandări se preciza că are nevoie de „monitorizare funcţii vitale, EAG (măsurare glucoză), glicemie/6 h, nursing general + respirator, plasture cu nicotină/6 h”.

Pe 23 septembrie 2019, Gino Iorgulescu a cerut din nou externarea fiului său, pe propria răspundere. Apoi, cu o salvare de stat, trimisă de Serviciul de Ambulanţă București-Ilfov la solicitarea unui medic de la Elias, l-a dus la Aeroportul Băneasa, de unde a decolat spre Italia cu o aeronavă închiriată de la o companie din Turcia. 

A trecut prin cinci clinici din Italia

Ajuns în Italia, Mario Iorgulescu a fost internat la Policlinica San Donato Milanese, unde a rămas două săptămâni. Pe 7 octombrie, el a fost externat, potrivit documentelor din dosar, cu „autonomie completă motorie și alimentară/nutritivă, conștient, cu tulburări importante de somn și fluctuații ale stării de spirit”.

Fiul lui Gino Iorgulescu a ajuns apoi la Istituti Clinici Zucchi S.P.A., un institut de reabilitare psihiatrică din Monza. După trei săptămâni, a plecat și de aici, la clinica Casa Di Cura „Le Betulle” din Viale, unde a rămas şapte luni. 

A fost transferat la o clinică privată din Mantova, de unde a fugit în luna mai a anului trecut, „într-un puseu al afecţiunilor medicale psihiatrice de care suferă, fără acceptul cadrelor medicale sau al părinţilor şi fără ştirea acestora”, se precizează în documentele depuse la dosar de avocații lui.

Iar printr-un act emis de primarul oraşului Appiano Gentile, s-a dispus internarea imediată a lui Mario Iorgulescu, „pentru tratament medical obligatoriu”, în Spitalul Sf. Anna din San Fermo della Battaglia, aflat în regiunea lacului Como. 

Cunoscută în toată Europa drept un refugiu de vară pentru navigație, schi nautic sau scuba diving, Como e una dintre cele mai scumpe stațiuni turistice din Italia.  

Mario Iorgulescu: „Vă garantez că nu o să fac o zi de puşcărie”

„Nu vreau să mă întorc în România. Mi-aș dori să fiu condamnat cu suspendare și să îmi fac pedeapsa în Italia”, declara, în noiembrie 2022, Mario Iorgulescu, într-un interviu pentru Fanatik.ro.

Tot atunci, el a stat de vorbă și cu jurnaliștii de la spynews.ro, cărora le-a declarat: „Eu nu sunt un criminal, am făcut o greșeală și vreau să profit de acest moment să îmi cer iertare față de toată lumea, mai ales față de familia care a rămas fără un membru din cauza mea. Le transmit sincere condoleanțe.”  

În martie anul trecut, Iorgulescu jr a apărut și la PRO TV, susţinând: „Vă garantez că eu nu o să fac o zi de puşcărie. Pentru că sunt protejat de statul italian, care îmi recunoaşte actele medicale.”

 
 

Urmărește-ne pe Google News