Informația privind relația Nataliei Morari cu omul de afaceri fugar Veaceslav Platon a venit miercuri, într-un mesaj postat pe Facebook de jurnalistă, care a admis că are un copil cu Platon, al cărui nume este legat de cel puțin două dosare uriașe de corupție – „furtul miliardului” și „Landromatul rusesc” în Republica Moldova.

„Tata lui Rem este Veaceslav Platon și o declar ca să nu mai existe loc de niciun fel de șantaj în privința mea și a fiului meu”, a scris Natalia Morari pe pagina sa de Facebook.

Înainte să dezvăluie această relație, în trecut, inclusiv în ultima campanie electorală de anul acesta, Morari l-a intervievat de mai multe ori pe Platon. Miercuri, jurnalista și-a depus demisia din postul de conducere de la TV8, iar emisiunea ei a fost retrasă de pe post.

În prezent, omul de afaceri se află la Londra, unde a fugit imediat după alegerile din 11 iulie. 

Judecătoria Chişinău a eliberat în august un mandat de arestare pe numele lui Platon şi a dispus ca acesta să fie dat în urmărire generală.

Pe 14 iunie, Platon, condamnat în 2017 la 18 ani de închisoare pentru că ar fi obținut, prin scheme ilegale, aproximativ 1 miliard de lei de la Banca de Economii a Moldovei (BEM), apoi eliberat și rejudecat, a fost achitat în dosarul fraudei bancare. Platon mai are pe rol alte patru dosare care sunt în desfășurare, potrivit publicației Ziarul de Gardă.

Noul Parlament începe cu circ: de la declarații bizare la fuga de ochii lumii. Ce nu s-a văzut la TV REPORTAJ
Recomandări
Noul Parlament începe cu circ: de la declarații bizare la fuga de ochii lumii. Ce nu s-a văzut la TV REPORTAJ

De ce este important cazul Morari

Morari, alături de postul pe care l-a fondat și pe care îl coordona, TV8, devenise unul dintre simbolurile presei independente din Republica Moldova, în diverse perioade dificile pentru jurnalismul de peste Prut. 

„Natalia Morari este probabil cea mai cunoscută jurnalistă din Moldova”, spune Petru Macovei, președintele Asociației Presei Independente din Republica Moldova. 

„Postul TV8, chiar dacă, conform studiilor de audiență, nu este un post care să aibă o audiență foarte mare, este un post de referință. Informația este prezentată echilibrat, din mai multe puncte de vedere. TV8 este în top 3 al celor mai respectate televiziuni din Republica Moldova”, adaugă Macovei, care mai menționează Pro TV și Jurnal TV. 

„În momentul în care fața acestei televiziuni e compromisă cu o legătură personală cu un personaj controversat, atunci sigur că asta este o lovitură dură pentru post, dar și pentru jurnalism în general”, observă Macovei, care insistă că din punctul său de vedere, TV8 nu l-a favorizat pe Platon, chiar dacă pe post au apărut interviuri cu omul de afaceri realizate de Natalia Morari.

Dincolo de activitatea de la TV8, Morari era recunoscută ca o autoritate în materie de presă. Ea a colaborat, spre exemplu, cu Asociația Presei Independente într-o campanie împotriva informațiilor false din media. Morari era recunoscută și pe plan european, ea fiind premiată în trecut de Forumul Societății Civile din cadrul Parteneriatului Estic.  

CTP se teme că Rusia poate pune președintele în România: În 1989 l-au pus pe Iliescu după Ceaușescu, de ce nu ar face-o și acum?
Recomandări
CTP se teme că Rusia poate pune președintele în România: În 1989 l-au pus pe Iliescu după Ceaușescu, de ce nu ar face-o și acum?

Calitatea postului TV8 este confirmată și de Cornelia Cozonac, președinta Centrului de Investigații Jurnalistice din Republica Moldova.  

„Este o echipă tânără, care a fost crescută greu, în condiții extrem de grele. Cu presiuni, când s-au aflat la conducere (Vladimir) Plahotniuc, ulterior socialiștii – perioada asta a fost extrem de grea”, spune președinta Centrului de Investigații Jurnalistice.

„O dezvăluire șocantă”

Despre posibila relație dintre Morari și Platon, unul dintre simbolurile corupției din Republica Moldova, se vorbea deja de câteva luni, după ce omul de afaceri postase pe Facebook o fotografie cu copilul celor doi, pe care apoi a șters-o. Confirmarea a venit însă abia miercuri.  

„Este o dezvăluire șocantă”, crede Cozonac. 

Toată lumea discută la Chișinău despre asta. Este și o lovitură de imagine pentru presa independentă din Republica Moldova, pentru că o să trebuiască să ne spălăm și noi de această imagine, în fața consumatorului de media.

Cornelia Cozonac, președinta Centrului de Investigații Jurnalistice:

Același termen este folosit și de Macovei. „A fost un șoc”, spune el. 

„Trecem de chestiunea dreptului la viață privată, care trebuie respectat inclusiv persoanelor publice. Dar aici sunt nuanțe care nu pot fi trecute cu vederea. Și anume, personalitatea acestui personaj nociv care este Veaceslav Platon, implicat în tot felul de ilegalități aici în Republica Moldova. Nu înțeleg de ce (Natalia Morari) nu s-a retras din momentul în care a intrat în relația cu Platon. Pentru că postul TV și Natalia Morari erau cumva etalon pentru jurnalismul din Moldova. Printre cei mai buni”, spune el.

Urmărește banii! Culisele scandalului PSD-PNL-USR pe tema noului Guvern
Recomandări
Urmărește banii! Culisele scandalului PSD-PNL-USR pe tema noului Guvern

„Asta se întâmplă în țări ca Republica Moldova și România, când există aceste încrengături între politicieni, inclusiv unii cu o reputație de doi bani, oameni de afaceri controversați și media”, adaugă el.  

Efectele posibile ale dezvăluirii

Cei doi specialiști spun că relația dintre proeminenta jurnalistă și controversatul om de afaceri va avea efecte neplăcute asupra postului TV8 și a presei din Republica Moldova.

„Legăturile acestea cu oligarhi, oameni dubioși precum Platon sau politicieni afectează imaginea presei independente, a jurnaliștilor care își fac bine meseria”, crede Cozonac.

„Asta se va întâmpla și acum, în acest caz. Chiar dacă este o relație personală, oricum, încrengăturile astea între relația personală și munca profesională – Platon a fost la interviuri, Natalia a făcut interviuri, ele au fost puse pe TV8 – vor afecta imaginea presei în general. Și imaginea asta se crește foarte greu”, spune ea.

Cozonac spune că situația ar putea conduce la unele clarificări în codul jurnalistic.

„Cred că ar trebui să existe anumite puncte sau prevederi în codul de bune practici în cadrul redacțiilor sau în codul deontologic. Probabil ar fi nevoie să existe anumite prevederi, poate nu mai mult de una, dar care să spună clar că trebuie să delimităm viața personală de cea profesională. Să găsim un echilibru atunci când este pusă în joc imaginea instituției media și a jurnaliștilor”, explică ea.

„Este o lovitură dată jurnalismului moldovenesc”, spune și Macovei, care avertizează și cu privire la efectele financiare ale dezvăluirii.

Există mulți finanțatori ai postului TV8, pentru că media de calitate din Republica Moldova este dependentă de granturile oferite de străini și TV8 era cel mai mare beneficiar de granturi dintre televiziunile moldovenești. Acum, probabil lucrurile se vor schimba.

Petru Macovei, președintele Asociației Presei Independente:

În vreme ce crede că postul ar putea avea de suferit, Macovei spune că trebuie făcută o delimitare între Morari și restul oamenilor care lucrează acolo.  

„Este o echipă de aproape 100 de oameni la acest post TV, majoritatea bine intenționați, care vor să facă jurnalism de calitate. Probabil că toți se simt, dacă nu trădați, atunci confuzi în legătură cu faptul că Morari a făcut acest compromis cu profesia de jurnalism. Și este un compromis foarte urât. Cu repercusiuni de lungă durată asupra postului, dar și cu discreditarea meseriei de jurnalist în Moldova”, spune Macovei. 

Problema șantajului

Dincolo de chestiunea relației dintre cei doi rămâne cea a șantajului pe care îl invocă Morari din partea unor „oameni din SIS” (Serviciul de Informații și Securitate). 

„În ultimele săptămâni eu sunt șantajată de către oamenii din SIS cu aceste detalii din viața mea personală. Se dorește supunerea mea ca jurnalist, dar asta nu va fi niciodată. Ironia sorții este că asta sunt tot acei oameni care au slujit cu dedicație și pe timpul lui Plahotniuc, tot ei sunt cei mai harnici și astăzi”, a scris Morari pe Facebook.

„Dacă este adevărat, și înclin să cred că are dreptate, atunci lucrurile sunt și mai grave”, spune Macovei.

Pe de o parte sunt aceste situații private, dar cu repercusiuni publice ale unor jurnaliști care au uitat de integritate, pe de altă parte sunt serviciile sau persoane din servicii, care șantajează sau încearcă să folosească această situație în cine știe ce interese.

Petru Macovei, președintele Asociației Presei Independente:

„SIS-ul spune că instituțional nu a făcut nimic, dar s-ar putea ca și cineva din interiorul SIS să aibă propriile jocuri pe care le face acolo. Și atunci nu putem exclude nici asta”, crede Macovei.

Problema serviciilor secrete este invocată și de Cornelia Cozonac.

„Ceva similar s-a întâmplat când Morari avea o relație cu unul dintre deputați, fiul fostului președinte Lucinschi, și ea a spus că a fost șantajată cu înregistrări video. Deci nu este la primul caz de acest fel”, spune Cozonac.

„Văd și greșelile ei. Dar există și problema noastră, în Republica Moldova, că instituțiile statului sau anumite persoane din anumite cercuri pot șantaja jurnaliști. Asta este o altă problemă. Nu trebuie să ajungem aici, în situația în care jurnaliștii sunt șantajați”, spune președinta Centrului de Investigații Jurnalistice.

Jurnaliștii care au încercat să facă un pact cu partidele și oligarhii sunt majoritari

Cazul Morari este șocant, dar presa din Republica Moldova s-a confruntat constant de-a lungul timpului cu presiunea și cu interferența politicienilor și a oligarhilor, iar numărul jurnaliștilor care aleg să își facă corect meseria nu este foarte mare.  

„Eu tot timpul am putut să îmi fac liber meseria în Republica Moldova”, spune Cozonac, care activează în presă de 30 de ani. 

„Din 2003 conduc Centrul de Investigații Jurnalistice. Nu am avut probleme în a publica undeva o anchetă care îl viza pe (Vladimir) Voronin sau pe alți demnitari. Când era Plahotniuc, tot am făcut investigații. Problema e că există puțini jurnaliști, puține echipe îndrăznețe care, în pofida greutăților, își fac bine meseria”, adaugă ea. 

Mulți au cochetat cu partidele, mulți au beneficiat de susținere de la partide. Asta a creat un decalaj mare, pentru că aceia care au făcut un pact cu partidele, cu oligarhii sunt majoritari, în comparație cu cei care au încercat să își facă meseria neinfluențați de cineva din afară.

Cornelia Cozonac, președinta Centrului de Investigații Jurnalistice:

Din punctul ei de vedere, problemele presei din Republica Moldova au fost cam aceleași și se lovesc în special de lipsa de bani. Piața media este mică și sunt puține investiții din afara țării. Piața de publicitate nu este neapărat una mică, dar este „monopolizată și direcționată” mai mult către televiziuni sau către canale care erau în slujba unui oligarh – Plahotniuc în ultimul timp și socialiștii pe de altă parte.

„Acum sperăm că lucrurile se vor schimba, că pe legislația media se va lucra și se vor adăuga legi și prevederi care să asigure presei o independență reală. Cred că se va lucra pe audiovizual. Consiliul Audiovizualului era și mai este încă politizat”, spune Cozonac. 

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Încă un DIVORȚ în showbizul românesc! Și-au spus ADIO după 10 ani de mariaj! 'S-a încheiat într-un mod civilizat, nu e cu scandal'
Unica.ro
Încă un DIVORȚ în showbizul românesc! Și-au spus ADIO după 10 ani de mariaj! 'S-a încheiat într-un mod civilizat, nu e cu scandal'
Salman Khan explică de ce nu a luat-o de soție pe Iulia Vântur, după 12 ani de relație: "Este doar..."
Viva.ro
Salman Khan explică de ce nu a luat-o de soție pe Iulia Vântur, după 12 ani de relație: "Este doar..."
În sfârșit, Adrian Cioroianu a vorbit despre divorțul de Daniela Nane: "Am cunoscut-o într-un studio de televiziune". Ce spune despre pozele cu fosta soție și iubitul tinerel
Libertateapentrufemei.ro
În sfârșit, Adrian Cioroianu a vorbit despre divorțul de Daniela Nane: "Am cunoscut-o într-un studio de televiziune". Ce spune despre pozele cu fosta soție și iubitul tinerel
Finala Vocea României 2024, live video online, Pro TV. Cine este marele câștigător al trofeului
FANATIK.RO
Finala Vocea României 2024, live video online, Pro TV. Cine este marele câștigător al trofeului
Ce decizie au luat Anca Țurcașiu și iubitul ei, Călin Șerban, pentru începutul lui 2025. Confesiunea făcută de artistă: „De pe 2 ianuarie…”
Elle.ro
Ce decizie au luat Anca Țurcașiu și iubitul ei, Călin Șerban, pentru începutul lui 2025. Confesiunea făcută de artistă: „De pe 2 ianuarie…”
S-a aflat! De ce a jignit-o Makaveli, tiktokerul care l-a susţinut pe Călin Georgescu în campanie, pe soția lui Mihai Gâdea. 'E personal'. Ce detalii au ieșit acum la iveală
Unica.ro
S-a aflat! De ce a jignit-o Makaveli, tiktokerul care l-a susţinut pe Călin Georgescu în campanie, pe soția lui Mihai Gâdea. 'E personal'. Ce detalii au ieșit acum la iveală
Jobul pentru care danezii oferă angajaților români 5.500 € salariu, cazare gratuită și transport inclus. Care sunt cerințele
Observatornews.ro
Jobul pentru care danezii oferă angajaților români 5.500 € salariu, cazare gratuită și transport inclus. Care sunt cerințele
Horoscop 20 decembrie 2024. Racii vor duce la bun sfârșit anumite inițiative foarte curajoase, cu condiția să fie atenți și la dorințele celorlalți
HOROSCOP
Horoscop 20 decembrie 2024. Racii vor duce la bun sfârșit anumite inițiative foarte curajoase, cu condiția să fie atenți și la dorințele celorlalți

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI