Planul de învăţământ al viitorului an şcolar ar putea fi modificat, întrucât legea care prevede înlocuirea religiei cu etica şi cultura civică, a fost votată deja de deputaţi. Legea mai are de trecut şi de votul senatorilor, iar apoi va merge spre promulgare la preşedintele României.
Între timp, inspectoratele şcolare sondează şi ele piaţa şi în mai multe unităţi de învăţământ din ţară s-au împărţit chestionare pentru părinţi, dar şi pentru elevi, în care, printre altele, sunt întrebaţi dacă ar mai vrea să studieze religia în cazul în care aceasta va fi disciplină opţională.
Se va studia doar la cerere
“Eu sunt de acord să se studieze religia la clasă. În ziua de azi, copiii sunt mai agitaţi, iar prezenţa unui preot la ore, care le povesteşte despre întâmplări actuale şi îi învaţă să facă bine, le este benefică”, ne-a spus ieri Alina, mama unui băieţel care este în clasa a II-a.
Există şi susţinători ai legii. “Fetiţa mea a venit acasă după ora de religie şi a zis că va ajunge în iad pentru că a luat o notă mică. Aşa că sunt de acord ca această materie să fie înlocuită”, ne-a zis o altă mămică. Potrivit proiectului legislativ, de anul viitor religia ar putea fi studiată, la cerere, ca disciplină facultativă.
Nimeni nu va putea fi obligat să asiste la orele opţionale de religie împotriva voinţei sale ori a părinţilor săi, în cazul copiilor care nu au împlinit încă 16 ani. Proiectul mai prevede că la disciplina facultativă religie nu se acordă note, ci calificative care nu vor fi luate în considerare la media generală.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro