Nici relaţia PSD-ALDE nu este una liniştită. Liderii celor două partide nu s-au mai văzut în coaliţie şi îşi transmit mesaje contradictorii. 

Pintea îşi păstrează postul, Fifor intră pe lista de remaniaţi, Tudorel Toader are o restanță

Lista miniştrilor care vor fi schimbaţi în urma remanierii se schimbă de la o zi la alta, în aşteptarea Comitetului Executiv Naţional care s-ar putea amâna din nou. Zvonurile sunt că şedinţa conducerii PSD ar putea avea loc miercuri sau în week-end. Interesant că, pe surse, a apărut informaţia că şi ministrul Apărării ar putea fi schimbat din funcţie.

Victor Ponta, fost premier şi lider al PSD, a comentat imediat pe Facebook această intenţie a conducerii partidului.

„Să fim foarte realiști- Mihai Fifor nu își are locul în Guvernul Dăncilă-Dragnea / nu este nici analfabet, nici populist, nici antieuropean și nici nu e din Teleorman ( e din Dolj, dar a fost gonit la Arad de gașca județeană de la Craiova ). Tocmai pentru că este mult prea decent și educat pentru standardele actualui Guvern a fost folosit în „vitrina” pentru relațiile oficiale cu SUA și Europa ( în timp ce pe la spate Dragnea negocieaza achizițiile militare ale României pentru interesele sale private-vezi cazul corvetelor care „trebuie” cumpărate neapărat de la olandezii de la DAMEN)!  Dacă Dragnea vrea să își aducă la Apărare un „teldrumist” va fi rău pt România – dar pentru Mihai Fifor poate fi șansa să iasă demn dintr-un guvern care va reprezenta doar o amintire rușinoasă pentru țara noastră și pentru PSD!”, a scris Ponta.

Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii este posibil să îşi păstreze postul, în timp ce un nume nou apărut pe lista de remaniaţi este cel al lui Mihai Fifor, ministrul Apărării Naţionale.

Tudorel Toader nu răsuflă uşurat după ce a demarat revocarea din funcţie a procurorului general Augustin Lazăr. Acesta ar avea o altă restanţă care i-ar putea aduce remanierea: Ordonanţa privind amnistia şi graţierea, aşteptată de mulţi din PSD. Social-democraţii ar putea da semnalul schimbării printr-un vot în favoarea moţiunii simple care cere demiterea lui Toader. Cei din PSD i-au pregătit şi înlocuitor: Eugen Nicolicea. Cu toate acestea, ALDE îşi păstrează sprijinul pentru ministrul Justiţiei, şi ar reprezenta un nou motiv de tensiune în coaliţie.

Ce îi desparte pe cei de la PSD şi ALDE

1. Călin Popescu Tăriceanu vorbeşte despre un pact de neagresiune între toate partidele parlamentare, în aşteptarea preluării preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, de la 1 ianuarie 2019, Liviu Dragnea nu este de acord cu o dezbatere cu Opoziţia parlamentară

2. Tudorel Toader este susţinut de ALDE şi de Călin Popescu Tăriceanu, deşi portofoliul de la Justiţie este al PSD-ului, Social-democraţii l-ar vrea schimbat pe Tudorel Toader, deşi acesta a demarat procedura de revocare a lui Augustin Lazăr, nemulţumirea vizând faptul că acesta nu a avut curajul de a da Ordonanţa pe amnistie şi graţiere.

3. ALDE acceptă inclusiv o expertiză din partea Comisiei de la Veneţia, pe legile justiţiei şi Codurile Penale, în dezacord cu cei de la PSD care spun că doar anumite recomandări ale judecătorilor europeni pot fi acceptate.

4. Liderul PSD Liviu Dragnea şi-a declarat nemulţumirea faţă de afirmaţia lui Călin Popescu Tăriceanu, potrivit căreia nu suntem pregătiţi pentru preluarea preşedinţiei Consiliului UE. „Eu trebuie să primesc răspuns, şi o să-l primesc, nu eu personal, ci partidul la afirmaţia care se referă la incapacitatea României de a nu putea asigura preşedinţia Consiliului UE. Asta mi se pare o afirmaţie foarte serioasă şi, dacă există argumente, vreau să le discutăm. (..) Cred că nu e bine să nu ne jucăm cu vorbe”, spunea Dragnea.

Tăriceanu a explicat, luni, că administrativ, ţara noastră este pregătită, însă din punct de vedere politic, nu, atât timp cât lupta politică este dusă pe holuri, disputele sunt exportate la nivelul instituţiilor europene şi nu se renunţă la sistemul de plângeri penale.

Tăriceanu, despre relaţia cu PSD-ul: „Nu suntem făcuţi din aceeaşi mamă!”

Preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a explicat că relaţia sa cu liderul PSD, Liviu Dragnea, nu este nici mai bună, nici mai rea decât acum patru – cinci zile şi că divergenţele de opinie sunt normale.

„Zvonul bate realitatea. Realitatea este una şi aceeaşi – relaţia nu este nici mai bună, nici mai rea decât acum patru – cinci zile. Faptul că avem câteva puncte de vedere diferite – nu suntem făcuţi din aceeaşi mamă – şi într-o coaliţie în care suntem parteneri este corect să discutam şi ceea ce câteodată nu este convenabil (…), astfel încât să găsim soluţia comună. Dar asta nu înseamnă că relaţia este deteriorată sau că este pusă sub semnul întrebării funcţionarea pe viitor a coaliţiei”, a afirmat Tăriceanu la Senat.

În general, a arătat liderul ALDE, este bine să existe puncte de vedere identice, că altfel „ar fi grav”, dar a atenţionat că rămâne de văzut ce mijloace trebuie folosite în exprimarea publică.

Opoziţia, pregătită să depună moţiune de cenzură în noiembrie. Parlamentarii PNL au primit ordin să nu părăsească Bucureştiul!

PNL pregăteşte depunerea moţiunii de cenzură la adresa Guvernului Dăncilă. Parlamentarii PNL au primit ordin de la conducerea partidului să nu părăsească Bucureştiul în perioada 14-21 noiembrie. Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat luni că remanierea ar trebui să înceapă cu premierul Viorica Dăncilă.

„Am sistat deplasările externe pe perioada respectivă, este o săptămână în care este important ca toţi parlamentarii PNL să fie prezenţi în ţară.  Este importantă prezenţa lor în ţară în cazul în care vor apărea proceduri care să reclame necesitatea ca parlamentarii PNL să fie toţi prezenţi la lucrări”, a spus Orban, la finalul şedinţei conducerii PNL.

Citește și:

3 ANI DE LA COLECTIV. Flavia Lupu, supraviețuitoare a tragediei. „În perioada asta e cel mai greu. Reîncep coșmarurile…”

România nu mai are o bancă de piele pentru transplant la persoanele cu arsuri majore. La trei ani de la Colectiv, tratamentul e mai dificil

Urmărește-ne pe Google News