Ministrul Justiţiei a intrat în colimatorul şefului PSD pentru că nu a concretizat Ordonanţa privind graţierea şi amnistia, dar şi pentru că întârzie concluziile privind evaluarea procurorului general, Augustin Lazăr.
Ministrul de Externe este vizat după ce i s-a cerut să solicite rechemarea în ţară a ambasadorului României în SUA, George Maior.
Şi ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice şi-ar putea pierde funcţia, după ce s-a alăturat puciştilor din partid şi a cerut demisia lui Dragnea de la şefia PSD.
Guvernul va fi remaniat imediat după referendumul pentru familia tradiţională, din 6 şi 7 octombrie.
Până atunci, premierul Viorica Dăncilă este aşteptată să evalueze activitatea fiecărui membru al Guvernului. Decizia finală se va lua în PSD şi în cadrul coaliţiei de guvernare.
Liviu Dragnea şi-a manifestat nemulţumirea, în ultima vreme, faţă de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.
„Portofoliul justiției este în cadrul portofoliilor pentru care PSD și-a asumat responsabilitatea, dar așa cum a fost în trecut și o să fie și în viitor, PSD poate susține în anumite posturi oameni care nu sunt afiliați politic. Neapartenența la PSD nu e o piedică pentru domnul Toader, ci doar acțiunea și activitatea, așa cum e și în cazul altor miniștri. Așa cum postul de președinte al Senatului ar reveni PSD, a fost decizia noastră să-l susținem pe domnul Tăriceanu”, a spus Liviu Dragnea, luni, la Parlament, transmiţând un avertisment către ministrul Justiţiei.
Nu este singurul atac al liderului PSD. În şedinţa CExN de săptămâna trecută a partidului, Liviu Dragnea l-a criticat pe Tăriceanu pentru că l-ar „ţine în braţe” pe Tudorel Toader. Despre ministrul Justiţiei, Dragnea spunea că se ascunde în spatele procedurilor pentru a trage de timp în luarea unor decizii importante şi că nu vrea să semneze acte normative.
Potrivit informaţiilor apărute în presă, liderul PSD ar fi vrut să modifice modul în care se avizează actele normative, în Guvern, astfel încât sî nu mai fie necesare semnăturile unor funcţionari din diverse ministere, ci doar semnătura titularului de portofoliu. Astfel, liderul PSD ar fi rezolvat problema avizării unei Ordonanţe privind amnistia şi graţierea.
De altfel, înainte de CExN, Gabriela Firea a afirma că una dintre mizele lui Liviu Dragnea este eliminarea a doi miniştri care îi sunt „incomozi”, şi anume Paul Stănescu şi Tudorel Toader.
Ce alţi miniştri ar putea pleca din Guvern
Pe lângă cei trei „mari miniștri” care se află pe punctul de a părăsi Guvernul – Paul Stănescu, ministrul Dezvoltării Regionale şi vicepremier, care a semnat scrisoarea prin care cerea demisia lui Dragnea, Tudorel Toader şi Teodor Meleşcanu – şi alţi miniştri ar putea ajunge în aceeaşi situaţie.
Se mai află pe lista neagră ministrul Transporturilor, Lucian Şova, ministrul Economiei, Dănuţ Andruşcă, Valentin Popa, ministrul Educaţiei, şi George Ivaşcu, ministrul Culturii.
ALDE nu este de acord cu schimbarea miniştrilor săi
„Din punctul nostru de vedere, referitor la miniștri pe care noi îi avem, nu este cazul pentru o remaniere, dar acest lucru trebuie discutat în coaliție. Este o chestiune aflată în curs, nu este ceva finalizat”, declara recent europarlamentarul Renate Weber, într-un interviu acordat DCNews.
Citește și: