Primul minstru şi-a arătat marţi muschii. Dacian Cioloş a remaniat patru miniștri din guvernul pe care îl conduce. Ministrul Educaţiei, Adrian Curaj, cel al Transporturilor, Dan Costescu, al Comunicaţiilor, Marius Bostan şi ministrul delegat pentru Românii de Pretutindeni, Dan Stoenescu s-au văzut eliminaţi din guvern.
Patru miniştri, remaniaţi de premierul Cioloş. Cine îi va înlocui
În locul lor au fost propusi Mircea Dumitru la Educaţie, șeful Cancelariei premierului, Dragos Tudorache ministru interimar la Comunicații, Sorin Bușe la Transporturi şi Maria Ligor – Românii de Pretutindeni. Urmează ca propunerile să ajungă pe masa preşedintelui Klaus Iohannis pentru semnarea decretelor de numire şi depunerea jurământului noilor ocupanţi ai funcţiilor de ministru. Care sunt motivele care l-au determinat pe premier să “cureţe” din guvern deţinătorii acestor portofolii ministeriale aflăm de la psihologul nostru.
“Pe de-o parte remanierile guvernamentale extinse satisfac setea de sânge a maselor. Oamenii cer să cadă capete când lucrurile nu merg şi îşi găsesc satisfacția în a pedepsi. Uneori este o bună strategie politică aceea de a remania niste oameni care preiau rolul de purtători ai vinei pentru tot ceea ce nu funcţionează. În realitate aceasta este o strategie de şah, când se sacrifică pionii pentru a se apăra regele”, susţine psihologul.
Nu-i poți mulţumi pe toţi, dar să îi nemultumeşti pe toţi este atât de uşor
“De-a lungul timpului, miniștrii români au fost buni la diagnosticarea situațiilor negative din ministerele pe care le-au condus, dar nu şi la luarea măsurilor potrivite pentru îndreptarea acestora. Aici se face diferenţa! Psihologia se aseamănă cu politica în măsura în care ambele se bazează pe doua etape interdependente: diagnosticarea problemei şi intervenţia pentru rezolvarea ei. Din păcate, în politică, mulţi se pricep exclusiv la a observa ceea ce nu merge fără a avea cunoştinţele, curajul sau sângele rece pentru a-şi asuma masuri concrete de rezolvare a situaţiilor sociale complexe. E ca si cum observi că ai făcut pană la o roată a maşinii, dar simpla observaţie nu face roata din nou funcţională. Trebuie să pui mâna să schimbi roata, să te pricepi să o faci şi să ai instrumentele potrivite pentru asta. Motivaţia lui Cioloş pentru această remaniere extinsă este că foştii ministri nu se pricepeau să schimbe roţile nefuncţionale ale domeniilor de care erau răspunzători deşi erau conştienţi de nefuncţionalitatea lor. Există şi riscul de a lua măsurile nepotrivite şi atunci devii carne de tun, ministru remaniat cu stigmatul de a nu fi performat în funcţie. Nu-i poti mulţumi pe toţi dar sa îi nemultumeşti pe toţi este atăt de uşor”, a încheiat Cezar Laurenţiu Cioc, psiholog la Institutul de Cercetare și Dezvoltare a Potenţialului Uman din Bucureşti.
Citește și: ROMÂNIA COMPETITIVĂ. ”Țara lui Cioloș”, proiectul scump pe hârtie și nerealizabil în realitate