Sucul de lamaie, antibiotic natural
E recomandat un regim alimentar echilibrat, care sa contina cat mai putina carne, grasimi animale, afumaturi, conserve, mezeluri, condimente si bauturi alcoolice. Pe de alta parte, din alimentatie nu trebuie sa lipseasca legumele, fructele, mierea, polenul, laptisorul de matca sau propolisul. in alimentatie se admit produse lactate, dar nu si branzeturi fermentate. De asemenea, trebuie sa ne imbracam in functie de tempertura exterioara si sa renuntam la infofolire.
Curativ, sunt recomandate alimente bogate in vitamina A (in special morcovi), vitaminele B1, B6, E si C, infuzii, paste, gemuri, siropuri pe baza de maces si catina, asociate cu propolis, siropuri de conifere, mere si citrice. Sucul de lamaie e considerat un antibiotic natural, iar cartofii fierti sau copti in coaja sunt bogati in saruri de potasiu.
In perioada febrila, mai mare de 38Å¢C, care poate dura 2-3 zile, se recomanda infuziile de plante medicinale. Diabeticii sau cei supraponderali trebuie sa folo-seasca indulcitor, iar ceilalti miere.
Aromoterapia
Uleiurile esentiale din plante se folosesc sub forma de aerosoli (cu vaporizatoare speciale), pe cale cutanata (frectii), rareori pe cale bucala. Se recomanda uleiurile: Berga-mot, Eucalypt, Boswelia, levantica, lamaie (coaja), coni-fere, rozmarin, menta, lemn de trandafir, cimbru de cultura. in lipsa uleiurilor, se pot face inhalatii cu plantele medicinale respective.
Antibioticele nu au actiune virala. Ele se recomanda celor cu afectiuni cronice, in special bronhopulmonare. Recomandam miscare si gimnastica in aer liber si un consum preventiv a cate doua comprimate de vitamina C zilnic, mai ales in sezonul rece.