UPDATE ora 17.59 Prinţul Paul a fost externat, joi, din Spitalul Judeţean Ploieşti, unde fusese internat cu o zi în urmă, după ce i s-a făcut rău în drum spre DNA Braşov, la ieşirea din spital el spunând că „nu a furat niciodată” şi că el şi familia sa au fost înconjuraţi de oameni care au încercat să fure de la ei.
Prinţul Paul a părăsit, joi după-amiază, în jurul orei 16.15, Secţia de Cardiologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti, unde fusese internat miercuri dimineaţă, după ce i s-a făcut rău în timp ce se îndrepta spre sediul DNA Braşov, unde fusese citat pentru a da declaraţii într-un dosar privind retrocedarea ilegală a unor terenuri.
La ieşirea din spital, prinţul Paul le-a spus jurnaliştilor că nu a furat niciodată şi că familia sa a fost înconjurată de mulţi oameni care au încercat să fure de la ei.
„A fost un şoc, dar sper că prinţesa a explicat, am fost înconjurat de mulţi oameni care au încercat să ne fure şi ne-au pus într-o stare de nervi. Eu nu am furat niciodată. De ce trebuie să fur proprietatea mea?”, a spus prinţul Paul.
El a părăsit Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti însoţit de soţia sa şi de fiul său.


Dan Andronic, directorul general al cotidianului Evenimentul Zilei, şi omul de afaceri Claudiu Mateescu, directorul general al dezvoltatorului imobiliar Impact, au fost reţinuţi, joi dimineaţă, de procurori, după mai multe ore de audieri la sediul DNA Braşov, în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri din Ilfov.

Anterior, procurorii anticorupţie i-au reţinut, în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri, pe omul de afaceri Remus Truică şi pe fostul consilier al lui Călin Popescu Tăriceanu, Marius Marcovici.

Cei patru fuseseră aduşi, în cursul zilei de miercuri, cu mandat la DNA Braşov, pentru a fi audiaţi.

Omul de afaceri Remus Truică, a cărui locuinţă a fost percheziţionată, miercuri, de către procurori, în dosarul în care se fac cercetări privind retrocedarea ilegală a unor terenuri din Ilfov, a ajuns la DNA Braşov în jurul orei 17.00, în timp ce Dan Andronic, directorul general al cotidianului Evenimentul Zilei, a ajuns ultimul la sediul DNA, în jurul orei 22.30.

Procurorii DNA Braşov au făcut percheziţii, miercuri, la casa omului de afaceri Remus Truică, de unde au fost ridicate mai multe documente, dar şi la locuinţa şi la o casă de vacanţă a lui Dan Andronic. Andronic este asociatul majoritar al societăţii Editura Evenimentul şi Capital, care editeaza publicaţiile Evenimentul Zilei şi Capital, şi directorul general al cotidianului Evenimentul Zilei.

DNA: Remus Truică, „creierul” retrocedărilor ilegale. Omul de afaceri cerea comisioane între 50% şi 80% din valoarea bunurilor

DNA a explicat într-un comunicat de presă mecanismul presupusei fraude cu retrocedări ilegale în care a operat miercuri seară mai multe reţineri. DNA susţine că frauda de 136 milioane de euro a fost pusă la cale de Remus Truică (fost consilier al premierului Adrian Năstase), alături de un grup infracţional din care fac parte Dan Andronic (directorul ziarului Evenimentul Zilei), Robert Roşu (avocat partener la societatea Tuca, Zbarcea si asociatii), Marius Andrei Marcovici (fost consilier al premierului Tăriceanu) şi Lucian Mateescu (director la firma de imobiliare Impact).

Iată ce au notat procurorii DNA:

Începând cu luna noiembrie 2006, inculpatul Truică Remus, Roșu Robert Mihăiţă și alte persoane au constituit un grup infracţional care a avut ca scop dobândirea întregii averi revendicate nelegal de o persoană interesată, prin oferire de bani/bunuri persoanelor din cadrul autorităţilor/instituţiilor deţinătoare a acestor proprietăţi, instigarea şi complicitatea la săvârşirea, de către aceste persoane, a infracţiunii de abuz în serviciu, prin punerea la dispoziţie şi semnarea înscrisurilor necesare, traficarea influenţei reale asupra funcţionarilor publici.

Inculpații Andronic Dan, Marcovici Marius Andrei şi Mateescu Lucian au aderat la grupul infracţional: primii doi în anul 2007, ultimul în anul 2011.

De la data constituirii, membrii grupului au fost permanent implicaţi în activitatea infracţională şi s-au informat reciproc, direct sau indirect, asupra evoluţiei şi realizării interesului urmărit prin faptele comise, stabilind de comun acord strategia de urmat şi găsind împreună soluţiile cele mai economice pentru grup. De asemenea, membrii grupului au păstrat în permanenţă contactul cu persoana cumpărătoare de influenţă, dându-i de fiecare dată asigurări asupra succesului demersului infracţional.

Rolul inculpatului Truică Remus în cadrul grupului a fost esenţial, în sensul că persoana, reputaţia şi susţinerile acestuia au fost determinante în convingerea persoanei interesate pentru cumpărarea influenţei. Pe de altă parte, inculpatul Truică Remus a prezentat „afacerea” celorlalți membri ai grupului, hotărând împreună cu aceştia să se implice în realizarea demersului infracţional, singura cale în obţinerea bunurilor pe care persoana interesată le revendica în mod nelegal. De asemenea, a acţionat ca mandatar al unei societăți comerciale în actele întocmite cu cumpărătorul de influență, s-a întâlnit în mod repetat cu acesta pentru a discuta stadiul demersurilor întreprinse, a negociat cu aceştia în interesul grupului, a discutat cu inculpatul Roşu Robert, avocat, pentru întocmirea documentelor necesare creării aparenţei de legalitate, s-a prezentat în faţa autorităţilor în numele cumpărătorului de influență, a discutat cu notari şi avocaţi pentru întocmirea de înscrisuri necesare revendicărilor, şi-a traficat influenţa în mod real şi a corupt funcţionari pentru atingerea scopului urmărit.

În acest context, începând cu anul 2006 i-a promis cumpărătorului de influență că poate să îi recupereze averea revendicată nelegal, pretinzând că are relaţii în lumea politică şi în justiţie la cel mai înalt nivel (consilier al primului ministru, serviciile unei firme de avocatură de top, prin care influenţa poate ajunge chiar la ÎCCJ), cerând în schimb o parte considerabilă din această avere, atât pentru el cât şi pentru membrii grupului, între 50 – 80% din fiecare bun care va fi obţinut.

În realizarea scopului grupului, inculpatul Truică Remus împreună cu ceilalţi membrii a grupului şi cu cumpărătorul de influenţă au ascuns apoi natura ilicită a înţelegerii prin încheierea, la data de 1 noiembrie 2006, a unui contract de cesiune, cu privire la bunurile aflate în proceduri administrative sau judiciare de restituire a proprietăţii. Contractul a fost încheiat între cumpărătorul de influenţă şi o societate comercială reprezentată de Truică Remus. În concret, acest contract redactat de inculpatul Roşu Robert prevede că persoana cumpătătoare de influență, în calitate de cedent, transmite/cesionează fără nicio rezervă, cu titlu oneros, toate drepturile sale prezente şi viitoare asupra unor bunuri imobile, enumerate şi identificate în contract (între care şi „Ferma Băneasa”, teren în suprafaţă de 28,63 ha). Societatea comercială reprezentată de Truică Remus se obligă să plătească, în anumite condiţii, o sumă de bani şi să asigure sprijin şi asistenţă în legătură cu bunurile aflate în proceduri administrative sau judiciare de restituire. Ulterior, ca urmare a acestui act, inculpatul Truică Remus a semnat alte înscrisuri/contracte prin care s-a urmărit ascunderea provenienţei bunurilor retrocedate.

Printre bunurile pretinse cumpărătorul de influență s-a numărat şi Ferma Băneasa pentru care a depus o notificare în anul 2002, fără ca până la preluarea „afacerii” de către acest grup infracțional să se primească vreun răspuns.

În cursul anului 2008, ca urmare a notificării susmenţionate având ca obiect Ferma regală Băneasa, transmisă spre soluţionare Institutului pentru Cercetare Dezvoltare pentru Protecţia Plantelor București, inculpatul Truică Remus, a acționat în aşa fel încât, prin intermediul unor persoane, să îi determine pe membrii consiliului de administraţie al institutului să aprobe, în mod vădit nelegal, solicitarea cumpărătorului de influență. Ulterior, prin decizia nr. 30 din 26.09.2008 s-a dispus, cu încălcarea dispoziţiilor din Legea nr.10/2001, restituirea în natură a Fermei regale Băneasa, în aceeaşi zi, 26.09.2008, fiind încheiat un protocol de predare – preluare. Decizia de restituire este abuzivă, cererea nefiind însoţită de documente justificative din care să rezulte calitatea de moştenitor îndreptăţit sau incidenţa Legii 10/2001 raportat la situarea terenului, iar acesta nu a fost identificat potrivit legii.

Prin această activitate infracțională s-a cauzat un prejudiciu în dauna statului român de 135.874.800 euro (echivalent a 500.399.713 lei), sumă care reprezintă totodată folos necuvenit pentru cumpărătorul de influență, Truică Remus şi asociaţii acestuia în grupul infracţional.

Pentru a obţine acest bun imobil, Truică Remus l-a convins pe directorul institutului să sprijine această solicitare, deşi documentaţia depusă era incompletă, expertiza era efectuată formal, oferindu-i în schimb foloase necuvenite constând în plata unei excursii în străinătate pentru patru persoane.

Inculpaților TRUICĂ REMUS, ROȘU ROBERT MIHĂIŢĂ, ANDRONIC DAN CĂTĂLIN, MARCOVICI MARIUS ANDREI și MATEESCU LUCIAN CLAUDIU li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând a fi prezentați, la data de 10 decembrie 2015, la Curtea de Apel Braşov, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În cauză se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.

Prinţesa Lia explică infarctul soţului ei: „Am fost ameninţaţi în stil mafiot”

Chemat la audieri la DNA Braşov în acelaşi dosar în care se investighează retrocedări frauduloase de 136 de milioane de euro, prinţul Paul a suferit un atac de cord într-o benzinărie din Ploieşti şi a ajuns la Spitalul de Urgenţă din oraş, unde a fost internat la Cardiologie. De vină ar fi fost numeroasele ameninţări la care ar fi fost supus de foştii parteneri de afaceri din grupul lui Remus Truică după ce prinţul i-a reclamat la DNA.

Miezul problemelor prinţului Paul sunt terenurile din Snagov şi din Băneasa pentru retrocedarea cărora ar fi apelat la ajutorul unei firme de avocatură, dar şi al unor parteneri de afaceri din anturajul lui Remus Truică.

“Prinţul a făcut o plângere la DNA, iar întâlnirea a fost una în care a trebuit să lămurim multe aspecte ale acestei poveşti încâlcite. Prinţul are documentele originale şi discuţia a fost bine-venită pentru noi. Ne-am confruntat însă cu ameninţări din partea acestui grup care acţionează în stil mafiot. Prinţul şi persoane din stafful nostru au fost ameninţate telefonic de persoane din acest grup. Ne-au spus că ştiu unde învaţă copilul nostru şi să avem grijă”, a declarat prinţesa Lia pentru Libertatea.

Prinţul Paul a fost internat la Spitalul de Urgenţă din Ploieşti, la Secţia de Cardiologie coronariană şi va rămâne în spital timp de câteva zile, până când va putea fi transferat la Bucureşti. “Vom relua discuţiile cu procurorii peste câteva zile”, a mai precizat prinţesa Lia.

 
 

Urmărește-ne pe Google News