Avocatul Poporului, Renate Weber, spune că ”este o situaţie cu care nu ne-am mai întâlnit” pentru că miercuri Curtea Constituţională decide asupra sesizării făcute privind Ordonanţa care reglementează starea de alertă şi tot miercuri, Camera Deputaţilor – decizională – va adopta, cel mai probabil, legea propusă de Guvern privind starea de alertă.
Weber spune că proiectul de lege trimis de Guvern la Parlament are două probleme, aceleaşi pe care le are şi Ordonanţa: nu există o definiţie a stării de alertă şi o limită de timp pentru aceasta.
Avocatul Poporului explică şi care sunt problemele sesizate.
„Principalele două lucruri pe care noi le-am sesizat la Curtea Constituţională pe ordonanţa care încă este în vigoare se referă la faptul că nu există o definiţie a stării de alertă şi pe faptul că nu există o limită în timp pentru starea de alertă. Deci, pe actuala ordonanţă care este în vigoare am fi în situaţia în care Guvernul ar putea declara starea de alertă, ar restricţiona o grămadă de drepturi şi libertăţi, dar asta ar fi pe un termen nelimitat. Constituţia noastră este foarte clară, nu ai voie să aduci atingere substanţei drepturilor şi libertăţilor. Deci, prin acele amendamente s-a dat o definiţie stării de alertă, s-a spus clar că nu poate să fie decât pe 30 de zile, cu posibilitatea să fie prelungită încă o dată cu maximum 30 de zile”, a declarat Renate Weber.