Proiectul de renovare a Acropolei din Atena s-a confruntat cu mai multe critici, guvernul grec fiind acuzat că a deteriorat patrimoniul, scrie Agenția France-Presse, preluată de Agerpres.
Concret, este vorba despre pasarela din beton inaugurată în decembrie 2020, în cadrul unei renovări mai ample, prezentată drept necesară pentru a primi milioane de vizitatori anual, inclusiv persoane cu mobilitate redusă.
Autoritățile spun că renovarea a fost necesară deoarece drumurile din jurul Acropolei, concepute în urmă cu 50 de ani şi reamenajate ultima dată în 2012, au provocat sute de accidente în fiecare an.
Arhitectul Tasos Tanoulas, fost membru al echipei de restaurare a Acropolei, a calificat însă pasarela din beton drept sufocantă pentru monumentul din secolul al V-lea î.Hr., iar liderul opoziţiei, Alexis Tsipras, a vorbit despre „rele tratamente” suferite de cel mai cunoscut sit arheologic al Greciei.
Contestatarii lucrărilor de renovare susţin că acestea au fost realizate fără luarea de precauţii necesare pentru protejarea emblematicului monument.
În replică, guvernul grec a răspuns că au fost luate toate măsurile de precauţie necesare şi că aceste critici sunt alimentate de opoziţie.
Totodată, contestatarii mai acuză că, în calitate de semnatară a Convenţiei Patrimoniului Mondial UNESCO, Grecia trebuie să prevină organizaţia „înainte de a lua orice decizie care ar fi dificil de inversat” cu privire la Acropolă.
Însă potrivit ministrului culturii din Grecia, nu există nicio obligaţie de a informa UNESCO despre aceste schimbări, catalogate de acesta drept „minore” şi „complet reversibile”.
Renovarea Acropolei, care a costat circa 1,5 miliarde de euro şi include iluminarea nocturnă a monumentului şi instalarea unui lift pentru persoanele cu dizabilităţi, a fost finanţată de Fundaţia privată Onassis.