„S-au făcut ajustările necesare şi, din toată suma, atât cât a permis legea, s-a făcut 70% din proiect. Ce facem cu cei 30%? S-a făcut o recepţie parţială, iar restul de 30% din lucrări s-a licitat. Din fericire, s-a prezentat la licitaţie numai firma care realizase construcţia până la 70%, iar acum sunt la Compania Naţională de Investiţii în procedură de verificare a documentelor. Sperăm ca lucrul acesta să se termine cât mai repede, să se semneze contractul şi să se apuce de continuarea lucrării, să-l finalizeze, pentru că ceea ce este în momentul de faţă arată foarte bine”, a afirmat Vergil Chițac la Prima TV, potrivit news.ro.

El a susținut că renovarea Cazinoului de pe faleza Mării Negre se va termina în iulie 2024.

„Termenul de finalizare este iulie anul viitor. Termenul de finalizat este unul realist. Vom avea şi noi bastionul nostru, al oraşului Constanţa: Cazinoul”, a spus Vergil Chiţac.

Potrivit edilului Constanței, firma care se ocupă de restaurare, Aedificia Carpaţi, a constatat că proiectul inițial nu a putut fi respectat și acesta este momentul pentru care lucrările nu s-au finalizat nici după trei ani.

„Au avut în braţe un proiect, iar în momentul în care au intrat acolo au văzut că proiectul nu poate fi respectat. Să vă dau un exemplu: plafonul de la primul nivel era prevăzut că nu se demolează, nu se dărâmă. Când au intrat acolo şi l-au testat, au văzut că totul e putred”, a mai spus Chițac.

Închis publicului de 15 ani, restaurat din 2020

Simbol al celui mai mare port al României, Cazinoul de pe faleza orașului Constanţa a fost construit la iniţiativa regelui Carol I și inaugurat pe 15 august 1910. Monumentul a fost închis pentru public în 2008, pentru că exista riscul să se prăbușească. Lucrările de reabilitare au început abia în ianuarie 2020, după mai mulți ani de amânări birocratice, timp în care Cazinoul s-a degradat considerabil.

Proiectul de modernizare a Cazinoului din Constanța are o valoare de 90 de milioane de lei, echivalentul a 18 milioane de euro, și vizează următoarele obiective:

  • consolidarea în vederea punerii în siguranță;
  • refacerea instalațiilor, modernizarea celor existente și realizarea de noi instalații conform normativelor în vigoare;
  • reabilitarea zidului de sprijin, de apărare împotriva valurilor;
  • refacerea balustradei metalice conform soluției originare și a parapetului în stil Art Nouveau;
  • sistematizarea verticală și sistemele de captare a apelor pluviale cu canalizare pluvială și cu sisteme de degivrare;
  • sistemele de sonorizare exterioară și interioară;
  • iluminatul arhitectural interior și exterior.

Urmărește-ne pe Google News