Curele de detoxificare promit tot felul de rezultate pozitive, de la curatarea celulelor la revitalizarea pielii, curatarea colonului si a ficatului. Aceste cure presupun o alimentatie limitata la fructe si legume crude si multa apa. Sunt interzise cafeaua, alcoolul si alimentele procesate.
Roger Clemens, profesor de farmacologie moleculara si toxicologie si dr. Peter Pressman, endocrinolog la o clinica privata, spun ca multi pacienti sustin ca s-au simtit mai bine dupa o asemenea cura. „Exista mii de marturii care sustin ca dupa aceste cure s-au simtit mai usori (rezultatul ingerarii unei cantitati mai mici de alimente), au avut pielea mai curata (rezultatul hidratarii mai bune) si mai putine dureri de cap (consumul redus de cafea si alcool). Nimic din toate acestea nu se datoreaza eliberarii organismului de toxinele in exces. Ideea ca eliminarea agentilor nocivi este obtinuta datorita acestui regim este nefundamentata si merge impotriva a ceea ce stim despre fiziologia si biochimia umana”, a spus cercetatorul.
Schimbarile pozitive care apar se datoreaza trecerii la o alimentatie mai sanatoasa, mai bogata in nutrienti. Corpul este programat sa se curete singur de toxine. „Adultii sanatosi si chiar cei supraponderali sunt dotati cu sisteme eficiente de eliminare a reziduurilor si de reglare a chimiei organismului. Plamanii, rinichii, ficatul, tractul gastrointestinal si sistemul imunitar elimina sau neutralizeaza eficient substantele toxice la cateva ore de la ingerarea lor”.
Specialistii avertizeaza ca pentru adolescenti, femei insarcinate sau batrani, care nu isi pot permite sa se priveze de nutrienti esentiali, curele de detoxificare pot fi chiar periculoase.
„Detoxificarea este un cuvant fara inteles care este folosit tot timpul”, spune Ursula Arens, dietetician si purtator de cuvant al British Dietetic Association. „si pentru ca nu a fost definit inca, este imposibil sa spui daca procedeul pe care il descrie functioneaza sau nu. Toate alimentele sunt facute din substante chimice si ceea ce corpul uman face cu ele este tot o reactie chimica. Corpul este in asa fel creat incat stie ce sa faca cu substantele chimice pe care nu le vrea: le elimina”.
Claire Williamson, specialist in nutritie britanic, spune: „Nu exista aliment care sa ofere singur toti nutrientii de care are nevoie organismul si deci este important sa mancam echilibrat si variat pentru a obtine cantitatea adecvata de energie, proteine, vitamine, minerale si fibre de care avem nevoie pentru a fi sanatosi. Renuntarea la anumite alimente pe perioade mai lungi poate avea efecte neplacute”.