Dmitro Cistilin, cu dublă cetățenie – rusă și ucraineană -, este acuzat de înaltă trădare în Ucraina, deoarece a fost unul dintre „ideologii” invaziei ruse.

Potrivit Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), Cistilin a lucrat ca „asistent” pentru fostul consilier al Kremlinului Serghei Glaziev, cunoscut pentru poziţiile sale antioccidentale și implicat în anexarea Peninsulei Crimeea.

Plecat din Ucraina înaintea de lansarea invaziei ruse la scară largă, la 24 februarie 2022, Dmitro Cistilin a fost arestat în Republica Moldova şi extrădat „în weekend” în Ucraina. Plasat în detenție la Kiev, el riscă să fie condamnat la închisoare pe viață.

Cistilin este suspectat atât de „organizarea amestecului” Kremlinului în alegerile desfășurate în statele din Europa Centrală şi de Est, cât și de faptul că a „ajutat servicile militare de informaţii” ruse (GRU) să ocolească sancţiunile impuse de Rusiei din cauza invaziei din Ucraina.

Potrivit SBU, acest spion al Kremlinului a participat la evenimente publice în Europa, unde s-a prezentat ca ucrainean şi a susţinut poziţii proruse în cadrul unor eforturi ale Kremlinului de „reducere a susţinerii” occidentale pentru Ucraina.

Ucraina îl acuză că faptul că pregătea din 2018 note de analiză pentru Kremlin în care „susţinea agresiunea armată” împotriva Ucrainei și glorifica Rusia.

În cazul Republicii Moldova, Dmitro Cistilin este acuzat că ar fi omul din spatele „pelerinajelor” preoților Mitropoliei Moldovei în Federația Rusă, la comanda oligarhului fugar Ilan Șor și a Patriarhiei Ruse. De asemenea, Cistilin, un bun prieten al mai multor fețe bisericești din R. Moldova, inclusiv al episcopilor Marchel și Nicolae Roșca, i-a convins pe preoți să adune semnături pentru susținerea candidaturii Victoriei Furtună la alegerile prezidențiale, ocupându-se și de campania sa electorală, informează deschide.md.

Republica Moldova, o fostă republică sovietică mică, majoritar românofonă şi candidată la aderarea la Uniunea Europeană (UE), situată între România, stat membru UE şi NATO, şi Ucraina, acuză cu regularitate Rusia de desfăşurarea unui „război hibrid” împotriva sa, o îngrijorare repetată și de țările din Occident, notează AFP.

Consiliul Europei și-a exprimat în septembrie îngrijorarea cu privire la un amestc rus în alegerile prezidenţiale şi referendumul programate pe 20 octombrie Republica Moldova. Poliţia moldoveană a anunțat pe 3 octombrie destructurarea unui sistem de cumpărare de voturi pilotat de Moscova.

Urmărește-ne pe Google News