Repartitoarele de costuri pentru energia termică ar putea dispărea. Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România va cere parlamentului să modifice legislaţia care impune utilizarea repartitoarelor.
„Demersul nostru a fost generat de numeroasele sesizări sosite pe adresa asociaţiei în legătură cu costurile ridicate ale facturilor la căldură, din cauza faptului că mulţi proprietari din blocuri închid caloriferele şi mare parte din căldura apartamentelor încălzite se transferă către cele neîncălzite. APC România va sesiza Comisia juridică a Camerei Deputaţilor în vederea iniţierii unui act normativ care să interzică folosirea acestor repartitoare în blocurile de locuinţe, având în vedere inechitatea creată de folosirea lor. Totodată, vom sesiza şi Curtea Constituţională, deoarece se încalcă o serie de drepturi fundamentale”, a declarat Costel Stanciu, preşedintele APC România.
„Scopul final este să se ajungă la scoaterea repartitoarelor. Anormalităţile acestora generează încălcarea principiului de funcţionare a condominiilor, dar şi transferul ilegal de costuri între consumatori, care produce supracosturi false. Mai mult, noua directivă UE admite şi alte posibilităţi de repartizare a consumului în afara repartitoarelor, însă Legea 121 din 2014, invocând această directivă, impune obligatoriu utilizarea acestora din 2016”, a precizat ing. Lucian Săndulescu, expert APC România, pentru ziarulring.ro.
Gabriel Ignat, directorul general al Electrocentrale Bucureşti-ELCEN, atrage atenţia că închiderea căldurii pentru a face economie scade debitele la distribuitorul de energie termică, răcind, astfel, caloriferele celor care vor să se încălzească.
Exit poll alegeri prezidențiale 2024 – turul I. Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale potrivit BEC!