Cum renunţaţi la ele:
Aceştia sunt paşii ce trebuie urmaţi pentru a scăpa de repartitoare:
1. În ultima zi a lunii citiţi, scrieţi şi păstraţi cifrele de pe toate repartitoarele.
2. Demontaţi-vă singuri aceste dispozitive deoarece seriviciul este individual, iar caloriferul vă aparţine.
3. Comunicaţi în scris conducerii asociaţiei de proprietari decizia pe care aţi luat-o şi notificaţi firma care face calculul că aţi renunţat la repartitoare, precum şi data de la care relaţia contractuală nu mai e valabilă în acest caz.
4. După demontare, verificaţi dacă se mai îndeplineşte condiţia potrivit căreia 80% din proprietari acceptă să aibă repartitoare din numărul total al locatarilor. Dacă aceasta nu se mai îndeplineşte, sistemul îşi pierde automat valabilitatea în bloc.
5. Factura de căldură se va repartiza la fel ca înainte de data montării repartitoarelor.
Pro – Iată ce trebuiau să aducă bun, în mod normal, repartitoarele:
– Confort termic prin reglarea temperaturii în fiecare cameră;
– Costurile la căldură trebuiau să fie mai mici decât înainte de montarea repartitoarelor, deoarece există posibilitatea de a alege temperatura dorită. Aceasta nu poate fi mai mică de 18 grade, valoarea minimă de confort termic în apartamente.
Contra – Acestea sunt problemele create de repartitoare din cauza faptului că nu s-au respectat condiţiile tehnice:
– Persoanele care au ţinut caloriferele pornite (în special familiile cu copii) plătesc mai mult decât înainte de montarea repartitoarelor. Ex.: întreţinere luna ianuarie 2010 pentru un apartament cu 2 camere şi 3 persoane în Bucureşti: bloc fără repartitoare încălzit – maximum 320 de lei, bloc cu repartitoare apartament încălzit – 650 de lei, bloc cu repartitoare apartament neîncălzit – 200 de lei.
– Unele persoane închid caloriferele şi stau în frig, scăzând astfel temperatura din bloc, sau se încălzesc cu aragazul. În acest ultim caz, factura de gaze creşte foarte mult pe timp de iarnă şi diferenţa este plătită la comun de toţi locatarii în condiţiile lipsei contractelor individuale la gaze.
– Lipsa încălzirii sau încălzirea cu aragazul au condus la apariţia mucegaiului şi igrasiei în bloc.
– Proprietarii apartamentelor de la ultimele etaje nu pot beneficia de mai mult de 19 grade, lucru care nu se întâmpla înainte de montarea repartitoarelor.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!