Totodată, Biserica Ortodoxă Română a explicat că folosirea linguriţei comune la împărtăşanie „nu a fost nici în trecut, nici în lunile de pandemie sursă de contaminare”, dar că aceasta va fi curăţată atât înainte de folosire, cât şi după, în concordanţă cu Ordinul publicat azi noapte în Monitorul Oficial.
BOR a precizat că a anunțat încă din 14 mai îndrumările pentru starea de alertă, care „rămân perfect valabile și în contextul recent publicatului Ordin, precum și în deplină consonanță cu măsurile sanitare specificate de acesta”.
„Concret, obiectele de folosinţă perpetuă (Potir, disc, steluţă şi linguriţă) se curăţă(!) înainte de folosire şi după folosirea acestora”, a subliniat BOR.
De asemenea, BOR a informat că, pe perioada pandemiei, „se va evita atingerea sau sărutarea sfintelor icoane şi a sfintelor moaşte, precum şi a mâinii”.
Reamintim că în practica Bisericii Ortodoxe Universale, folosirea linguriței comune, la împărtășirea euharistică, nu a fost în trecut şi nici în ultimele două luni de pandemie sursă de contaminare pentru vreun credincios ortodox.
Comunicat BOR:
Totodată, BOR a anunţat că „modalitatea de împărtășire cu tot ce presupune ea va fi decisă exclusiv de Biserică în spiritul comuniunii și discernământului duhovnicesc”.
Regulile aplicate de Biserică, conform comunicatului
- La intrare şi ieșire să nu fie necesară atingerea/prinderea mânerului. Acolo unde este posibil, ușa de intrare trebuie să fie diferităde cea de ieșire, pentru a se evita intersectarea credincioșilor
- La intervale de patru ore, potrivit dispozițiilor autorităților, lăcașul de cult urmează a fi bine aerisit.
- La intrarea în biserică, vor fi amplasate soluții de dezinfectare, iar fiecare credincios care intră în biserică îşi va dezinfecta mâinile.
- În perioada de pandemie, se va evita atingerea sau sărutarea sfintelor icoane şi a sfintelor moaşte, precum şi a mâinii slujitorilor Sfântului Altar. Evlavia pentru sfintele icoane şi pentru sfintele moaşte se poate arăta printr-o închinăciune, însoțită de semnul Sfintei Cruci, iar respectul pentru ierarh şi preot printr-un gest de înclinare a capului.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro