150 de oameni din Ucraina, majoritatea refugiați, au venit la ambasada de pe bulevardul Aviatorilor din Capitală cu ocazia zilei naționale a statului vecin.
Copii, femei și câțiva bărbați îmbrăcați în „veșevankă”, tradiționala cămașă înflorată a ucrainenilor, s-au pus într-un semicerc ce înconjura o scenă ad-hoc făcută direct pe trotuarul de lângă clădirea oficială.
Mai mulți copii se plimbau prin mulțime cu ceea ce părea o cutie de donații. Nu era însă pentru bani. Ci pentru „scrisori și desene pentru soldați”, desene în care personificarea țării era, de cele mai multe ori, o casă în galben și albastru.
Ori, dacă nu era o casă, o tânără cu panglici galben-albastre în păr. Sunt două modele: cu lacrimă în colțul ochiului și speranță în celălalt. A doua, cu lacrimi care curg șiroaie.
Din când în când, câte un balon e scăpat spre văzduh, iar copiii exclamă, în cor, „l-ai pierdut!”.
„Herson e Ucraina”
Sașko, Oleksandr, e din Herson. Are 11 ani, iar mama sa a venit de 5 luni în România, la o lună după ce s-a declanșat invazia rusă.
„O să trecem peste, sunt sigură. Doar că în momentele astea e foarte multă emoție și nu pot spune foarte multe”, spune ea.
Alături, alți copii țin în brațe cartoane pe care scrie „Herson e Ucraina”.
Orașul de 280.000 locuitori și-a pierdut, de la începutul invaziei, circa 45% din locuitori, conform Agence France-Presse (AFP).
„We are together” (n.r. „Suntem împreună” în limba engleză) întărește desenul altui copil. Se referă la România.
Au venit și georgienii
În spate, o tânără are un carton în două limbi, în ucraineană și în română. E o mulțumire pentru cei care au primit cei 100.000 de ucraineni rămași în România după ce au fugit din țara lor.
„Vă mulțumim, oameni ai României, pentru că ne-ați fost alături în această luptă”, scrie cu carioca. Atașat, un tricolor românesc.
Și mai în spate, martori ai momentului de reculegere care precede discursurile oficiale, sunt doi georgieni. Ei au venit cu steagurile țării care, de la începutul pandemiei, s-a remarcat ca fiind cea mai aprigă apărătoare a Ucrainei din fosta Uniune Sovietică.
„Uneori, cei mai îndârjiți apărători ai libertății sunt cei care nu s-au bucurat de ea”, nota echipa Libertatea care a fost prezentă la un astfel de miting în Tbilisi, la o lună după declanșarea invaziei.
Secretar de stat din partea României
E a 31-a aniversare a momentului în care Ucraina a devenit un stat independent, scăpat de comunism și URSS. E și ceea ce a vrut să sublineze ambasadorul Ucrainei în România.
Igor Prokopciuk este nou în funcție, fiind numit pe 5 iulie 2022. Înainte, el a fost reprezentantul Ucrainei la Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE).
El a condamnat invazia rusă și a amintit că totul a început cu mult în urmă, cu 8 ani mai exact, „când statul rus s-a ascuns în spatele unor oameni mici”, referindu-se la așa-zișii lideri din Donbas.
Prokopciuk a mulțumit României pentru ajutorul oferit și a menționat că relațiile dintre cele două țări sunt din ce în ce mai bune.
Din partea României a vorbit Iulian Fota, secretar de stat în Ministerul de Externe. El este fost consilier pe probleme de securitate al lui Traian Băsescu.
El a menționat că asigură ucrainenii de întreaga susținere a României, care nu va suferi de sindromul „oboselii” la 6 luni de la declanșarea invaziei.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 7