Elevii de gimnaziu din localitatea Lacul Babei, situată la cea mai mare altitudine din județul Vaslui, pot fi considerați adevărați eroi ai iernii. Indiferent de temperaturile extreme sau de viscolul de afară, copiii parcurg zilnic câte 15 kilometri pentru a putea participa la cursurile de la școala la care sunt arondați, cea din satul Oprișița. În zilele de vreme rea, așa cum au fost, de altfel, ultimele în această perioadă, se trezesc cel târziu la ora 06.00 pentru că, jumătate de oră mai târziu, se dă ”startul” spre școală.
Cei peste 50 de copii, încotoșmănați, pornesc la drum prin zăpada care le trece de genunchi. Din păcate, afară este încă întuneric atunci când pleacă de acasă și, cu toate că merg aproape numai prin pădure, nu se mai tem de nimic, nici măcar de animalele sălbatice care i-ar putea ataca. În ritm vioi și încolonați ca în armată, copiii merg prin zăpadă și ger de minus 15 grade Celsius aproximativ o oră și jumătate. Întreaga aventură se încheie fără incidente de fiecare dată, spre norocul lor, chiar dacă nu sunt însoțiți de niciun adult: părinte, profesor sau polițist.
Elevii ajung de fiecare dată la școală și nu au absențe
Parcurgerea celor 15 kilometri zilnic nu mai este o problemă pentru copiii din Lacu Babei. Această mișcare în mijlocul naturii se întâmplă de generații întregi, fără însă ca cineva să fi găsit vreo soluție. În sat există doar școală primară, însă când trebuie să meargă la gimnaziu, trebuie să se pregătească așa cum o făceau tinerii pe vremuri pentru armată.
”Cred că de când s-a înființat școala din Oprișița se întâmplă ca acești copii să vină pe jos. Din fericire, nu au existat incidente până acum. Așa, se mai joacă, se mai ghiontesc între ei pe drum, dar nu se bat. Dimpotrivă, sunt foarte solidari și se ajută între ei. Am întrebat și părinții dacă nu vor ca, prin rotație, să-i însoțească pe elevi. Nu au vrut și au spus că au încredere în copiilor lor”, spune directorul Școlii Coordonatoare Poienești, Maria Neculau.
În situațiile de vreme extremă, însă, cu viscol foarte puternic, copiii sunt sfătuiți să rămână acasă, pentru a nu-și pune viața în pericol.
Problema s-ar putea rezolva cu un microbuz școlar și refacerea drumului
Problema navetei celor peste 50 de elevi din Lacu Babei este cunoscută de către autorități care, însă, până acum nu au găsit o rezolvare, deși situația este de zeci de ani. Pentru aceasta, ar trebui ceva eforturi, cum ar fi achiziționarea unui microbuz școlar și, la fel de important, refacerea drumului județean care leagă satul de localitatea Oprișița printr-o pădure. Dar, cum Lacul Babei este dintr-o altă comună față de cea în care se află școala în care învață copii, lucrurile se complică.
”Am discutat cu domnul primar să găsească o cale de înțelegere cu omologul său din comuna învecinată, Bogdana, de care aparține satul de unde vin elevii la noi la școală. Ne-ar trebui un microbuz cu care acești copii să fie duși și aduși la și de la cursuri”, susține directorul Maria Neculau.
Efortul elevilor din Lacu Babei, răsplătit cu o ”bursă de navetă” de la primărie de 30 de lei
Reprezentanții Primăriei Poienești susțin că au căutat în permanență soluții pentru rezolvarea problemei elevilor de la Lacu Babei, însă, până acum, nu au primit un răspuns favorabil de la autoritățile județene. În această direcție, au depus memorii atât la Inspectoratul Școlar Județean Vaslui cât și la Consiliul Județean.
”În răspunsul pe care l-am primit, mi s-a transmis că nu există niciun program disponibil prin care să ne fie alocat un microbuz școlar. Eu, de când sunt primar, din vara lui 2016, am făcut tot ce a depins de mine pentru a ajuta acești copii. În mod normal, microbuzul din Bogdana ar trebui să-i aducă pe elevi la cursuri, dar am înțeles că s-a stricat și acela”, susține primarul comunei Poienești, Nelu Manole Caragață.
Pentru a răsplăti, totuși, efortul celor peste 50 de elevi din Lacu Babei, Primăria Poienești acordă acestora o ”bursă de navetă”. Cuantumul acestui ajutor este de 30 de lei pe lună, evident cu o singură condiție, aceea de frecventare a cursurilor.
”Acești elevi din Lacu Babei pot fi declarați eroi”
Spre deosebire de școlile din Capitală, unde cursurile au fost suspendate pentru câțiva centimetri de zăpadă și același cod portocaliu de ger ca și în județul Vaslui, școala din Oprișița nu a fost închisă în ultima săptămână. Cei 50 de elevii au mers conștiincioși la școală în fiecare zi, la fel ca și alți 20 de copii din satul Teișoru, dintr-o comună învecinată, care și ei merg zilnic pe jos câte șase kilometri pentru a ajunge la cursuri.
”Când mă gândesc la copilul meu, pot să spun că este un caz cât se poate de fericit. Îl urc în mașină în fața blocului și îl duc până aproape de poarta școlii. De aceea, acești elevi din Lacu Babei pot fi declarați eroi la efortul pe care îl depun, acela de a ajunge la cursuri”, spune Maria Neculau.
Elevii navetiști din satul rupt de lume pe timpul iernii înregistrează, paradoxal, și printre cele mai puține absențe la școală. Atunci când unul dintre ei nu poate ajunge la cursuri, părinții trimit ”hârtiuță” prin colegii copilului, pentru a-și justifica lipsa de la cursuri.
Citește și:
VIDEO EXCLUSIV|Medici cu salarii europene, pacienţi cu ”boli” româneşti. Vremurile se schimbă, ”plicul” rezistă