Dorina Roman ne-a vorbit despre viaţa actorului independent, despre suferinţă, pierderi, succes şi iubire. Şi despre marea ei pasiune: teatrul.

„Dragostea pentru teatru e mai mare decât aş fi crezut chiar şi eu. E o pasiune care nu poate fi descrisă în cuvinte. Este hrana mea de zi cu zi. Vacanţele pe mine mă omoară, simt că pierd timpul aiurea, deşi mărturisesc că, uneori, am nevoie de câte o mică vacanţă“, îşi începe Dorina povestea.

Visul de a deveni actriţă a răsărit în inima ei de când era copil. Iar cea care a încurajat-o mereu a fost mama ei. „Ţin minte că se împărţeau abonamente la teatru, în şcoli. Am cumpărat bilete şi m-am dus la Teatrul Dramatic din Braşov, şi am văzut piesa «Pinţesa Lacrimă Furată», unde în rolul principla era doamna Melania Niculescu. Şi de atunci am zis că eu trebuie să fiu acolo, pe scenă. Apoi, mama m-a dus la Casa Pionierilor… La şcoală, scriam cele mai frumoase compuneri. Mai şi recitam poeziile pe stadion, la microfon, când venea Ceauşescu… Tata nu mă dorea actriţă, în niciun caz. Doamne fereşte! Trebuia să am o meserie serioasă, economistă sau contabilă. Ce actriţă? Ce poveşti? Aiurea! Mama, în schimb, m-a încurajat“, spune Dorina.

dorina romanIcon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 7

Alertă la Banca Națională după alegeri. Investitorii încep să părăsească România, trendul s-ar putea accentua după parlamentarele de duminică
Recomandări
Alertă la Banca Națională după alegeri. Investitorii încep să părăsească România, trendul s-ar putea accentua după parlamentarele de duminică

Primii paşi în teatru i-a făcut la Şcoala Populară de Artă din Braşov, sub îndrumarea actorului Adrian Răţoi, pe care l-a considerat ca pe al doilea tată. Îşi aduce aminte cu lacrimi în ochi cum, la primul spectacol, părinţii ei stăteau în primul rând, iar tatăl ei, care până atunci nici nu concepea ca fiica lui să fie actriţă, s-a ridicat în picioare chiar în timpul piesei şi a spus celor din jur: „Ea este fata mea. Fata mea!“.

Ştie exact pe cine moşteneşte. De la mama ei a moştenit sensibilitatea, caracterul puternic l-a primit de la bunica din partea tatălui, iar puterea de a spune franc lucrurile a moştenit-o de la tatăl ei.

După ce a terminat liceul la Braşov şi după o pregătire intensă cu actorul Adrian Răţoi, Dorina a intrat prima la Facultatea de Teatru, secţia Actorie, din Târgu Mureş, unde erau doar trei locuri pentru fete şi trei pentru băieţi.

Actriţă pentru mama

Pe mama ei a pierdut-o pe când avea 17 ani. Pe patul de moarte, mama a pus-o să-i promită că îşi va urma visul. „Povestea Teatrului Particular se leagă foarte mult de mama mea. Ea a murit la vârsta de 45 de ani. Eu deja jucam teatru, urcam pe scenă, aveam spectacole, colaboram cu Teatrul Dramatic din Braşov, terminasem Şcoala populară de artă… Ea a avut ocazia să mă vadă pe scenă, copil fiind, în spectacole. Ultima ei dorinţă înainte de-a muri a fost asta. Mi-a spus exact aşa, cu cuvintela astea: «Să nu uiţi ce mi-ai promis». Îi promisesem atâtea lucruri şi am întrebat-o: «Dar ce ţi-am promis?». Şi mi-a zis: «Într-o bună zi, să devii actriţă pentru mine»“, spune Dorina. Şi pânge.

Schimbarea la față a PNL și PSD. Calculele pentru aducerea în față a lui Ilie Bolojan și Victor Negrescu ANALIZĂ
Recomandări
Schimbarea la față a PNL și PSD. Calculele pentru aducerea în față a lui Ilie Bolojan și Victor Negrescu ANALIZĂ

„În momentul în care mi-am luat diploma, în iunie 2000, cu diploma aceea în mână am zis: «Uite, mama, în sfârşit acum sunt actriţă pentru tine»“,  a adăugat ea.

Dar abia atunci a început greul. După ce a terminat facultatea, s-a lovit de greutăţile pe care le întâmpină orice tânăr actor. Posturile în teatrele de stat erau blocate, dar a colaborat cu Teatrul Dramatic Braşov, în spectacole pentru copii şi adulţi, unde avea mici roluri de figuraţie sau prezentări de spectacole.

„Bineînţeles că asta pe mine nu mă mulţumea. Ca fiecare tânăr actor, visam la roluri principale pentru vârsta mea şi pentru posibilităţile mele actoriceşti de atunci. Întotdeauna mi-am dorit mai mult, să ating perfecţiunea, dacă poate fi atinsă, mi-am dorit să învăţ şi am avut modele puternice“, mai spune Dorina.

S-a angajat şi la un post de televiziune locală, unde a lucrat 12 ani şi unde a avut emisiuni culturale, de divertisment şi emisiuni-matinal. În paralel, însă, s-a decis să facă mai mult pentru visul ei. Prin urmare, în 2010 şi-a înfiinţat propriul ei teatru independent.

Atuurile Elenei Lasconi în fața lui Călin Georgescu. „Bătălia este pe viață și pe moarte”

Recomandări
Atuurile Elenei Lasconi în fața lui Călin Georgescu. „Bătălia este pe viață și pe moarte”


::placeholdeR–>

Dar nu i-a fost uşor. La început, închiria diferite spaţii de spectacol, la Centrul Cultural Reduta, la case de cultură, apoi a jucat câţiva ani în pub-uri, unde începuse să prindă amploare teatrul de cafenea.