Doctorul în agronomie Mihai Toti a explicat, pentru Libertatea, ce măsuri ameliorative ar trebui să ia ţăranii pentru a putea să contracareze efectele tot mai accentuate ale migraţiei anotimpurilor.
„Va trebui să refacem perdelele de copaci si să compartimentăm teritoriul rural pe direcţia vânturilor. Dacă ne uităm pe hărţi de acum 20-30 de ani, vedem că în urma exploatării anarhice a pădurilor s-au tăiat perdele şi bucăţelele de pădure care erau puse pe direcţia nord-est şi sud-vest, respectiv de unde vin vânturile de stepă din Rusia, direcţii pe care vântul spulberă. Pe direcţia asta se află cele mai bune pământuri din România”, a declarat pedologul Mihai Toti (foto).
Potrivit lui, România ar trebui să înceapă agricultură conservativă. Asta înseamnă că nu ar trebui să se mai facă atâtea arături, iar deasupra ar trebui lăsaţi cocenii şi paiele. „Pe de o parte, acestea stopează eroziunea, iar pe de altă parte menţin umiditatea în sol. În terenurile în care ai perdele de protecţie, producţia este mai bună pentru că zăpada se menține mai mult timp păstrând umiditate şi opreşte vapo-transpiraţia creând un micro-climat specific”, a mai spus doctorul în agronomie.
Prognoze nu tocmai optimiste
Din cauza căldurilor care au avut loc în ianuarie şi februarie, ciclul de dezvoltare a plantelor „a fost fentat”, iar culturile care s-au dezvoltat mai repede au avut cel mai mult de suferit din cauza frigului din ultima lună.
„Via şi pomii, eu zic că în proporţie de 20% au fost afectate, mai ales din zonele exteriorului lanţului carpatic. Cele din Moldova şi Transilvania nu au pornit în cultură deoarece acolo a fost frig tot timpul. Căldură a fost în Oltenia, Muntenia, Dobrogea si sudul Moldovei, adică cele mai propice pentru culturile din România”, a mai spus Toti.
Culturile de câmp au fost şi ele destul de afectate, dar asta nu înseamnă că nu există un remediu pentru pagubele care deja au fost făcute.
„În acelaşi timp, o serie, cum ar fi rapiţă, este foarte afectată, poate chiar şi orzul şi grâul suferă în momentul de faţă. Asta ce înseamnă? Că imediat acum cum se va topi zăpada, să aplicăm anumite tratatmente acestor culturi, ca să le refacem. Iar cel mai bine ar fi ca gospodarii, fermierii mici să se intereseze să se cupleze mai mulţi şi să facă un studiu pe terenul lor pentru că în viitor să ştie”, afirmă pegolodul.
Potrivit acestuia, faptul că diferenţa dintre anotimpuri se micşorează, că se restrânge perioada de iarnă sau creşte perioada de vară, că suntem afectaţi de valuri de frig sau de căldură în timpul verii care duc la fenomene de secetă sau ploi diluviene, constituie o dovadă că, în ultima vreme, clima pământului se schimbă.
Citeşte şi:
Fiul fostului ministru Ioan Avram Mureşan, Dan Mureşan, ar fi a lucrat pentru Cambridge Analytica