Penitenciarul Vaslui are cel mai mic număr de angajați dintre toate cele 47 de unități de detenție din țară, în condițiile în care este pe locul șapte ca număr de deținuți.

Sindicatele au prezentat de nenumărate ori problemele la conducerea Administrației Naționale a Penitenciarelor și la Ministerul Justiției, însă nu le-a băgat nimeni în seamă.

Disperare. Acesta este cuvântul de ordine printre cei 247 de angajați ai Penitenciarului Vaslui, care nu mai reușesc să facă față volumului extraordinar de mare de muncă. Schema de personal este la jumătate față de normativele europene, conform cărora ar trebui să existe un salariat la doi deținuți. La Vaslui, însă, raportul este de unu la patru, în condițiile în care în custodia unității de detenție sunt, în medie, o mie de deținuți. Problemele cele mai mari sunt, evident, pe sectorul operativ, acolo unde este și cea mai riscantă activitate, cea de pază a persoanelor private de libertate.

Penitenciarul Vaslui (2)(1)Icon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 7

România, campioana în UE la riscul de sărăcie pentru persoane care au crescut în familii nevoiașe. Influența educației | Studiu
Recomandări
România, campioana în UE la riscul de sărăcie pentru persoane care au crescut în familii nevoiașe. Influența educației | Studiu

::placeholdeR–>

Lipsa de personal de la unitatea de detenție este recunoscută și de către oficialii Penitenciarului Vaslui, care afirmă că au făcut demersuri la nivel central pentru a se mări schema de personal.

Penitenciar nou, cu număr dublu de deținuți, dar pe aceeași schemă de personal

Problemele la Penitenciarul Vaslui au început să apară încă din anul 2013, atunci când a fost dată în folosință noua unitate de detenție. Construită pe două niveluri, față de vechea structură care era desfășurată doar la nivelul solului, clădirea și-a mărit spațiul de șapte ore. Evident, în aceste condiții, a crescut și numărul persoanelor private de libertate aflate în custodie, de la 500 la 1.000. Organigrama nu s-a modificat însă cu nimic, deși, având în vedere atât numărul de deținuți, cât și arealul de desfășurare al activității mai mari, volumul de muncă a crescut considerabil. Angajații au tot sperat că cineva va observa această anomalie, dar, odată cu trecerea anilor, lucrurile s-au agravat, iar salariații au ajuns la epuizare fizică.

Capcanele imobiliare pe care să le eviți la achiziția unei locuințe. Arhitect Radu Negoiță: „Apartamente la 35.000 de euro sunt posibile doar dacă le faci de 10-15 mp bucata” I Interviu
Recomandări
Capcanele imobiliare pe care să le eviți la achiziția unei locuințe. Arhitect Radu Negoiță: „Apartamente la 35.000 de euro sunt posibile doar dacă le faci de 10-15 mp bucata” I Interviu

”S-a luat măsura temporară ca angajații de la plutonul de escortă, adică cei care însoțesc deținuții la instanță, să fie duși pe sectoare pentru că cei de acolo nu le mai pot fizic acoperi. Situația nu este cu nimic diferită în sectoarele administrativ, secretariat sau evidența deținuților. Și salariații de aici au un volum foarte mare de lucru, dublu față de cel pe care ar trebui să-l aibă”, a declarat pentru Libertatea liderul Sindicatului ”Megas” al Penitenciarului Vaslui, Dan Ghețeu.

Aflat pe locul șapte în țară ca număr de deținuți custodiați, dintr-un total de 47 de unități de detenție la nivel național, Penitenciarul Vaslui are cei mai puțini salariați.

”Angajații nu mai vor să intre în serviciu”

Situația grea în care se află de foarte multă vreme i-a determinat pe majoritatea angajaților de pe sectorul operativ să depună rapoarte în care susțin că nu mai vor să intre în serviciu. Și asta după ce au ajuns să aibă și câte 370 de ore suplimentare într-un singur an, pe care, fizic, nu și le mai pot lua ca recuperări. Căci, despre plata acestora, nici nu poate fi vorba.

”Peste tot în lume, atunci când construiești o nouă structură, întâi te gândești la resursa umană, să ai cu ce o acoperi. La noi nu s-a întâmplat acest lucru. Am rămas pe același stat de funcții, unul mult subdimensionat. Avem 157 de cadre pe operativ, la o 1.000 de deținuți, fiind pe ultimul loc în țară. Chiar dacă s-ar mai angaja încă 80 de cadre, tot la coada clasamentului am rămâne”, susține Dan Ghețeu.

Ca tacâmul să fie complet la unitatea de detenție vasluiană, peste deficitul de personal au apărut și numeroasele pensionări din ultima perioadă. Astfel, numai în ultimii doi ani și-au încetat raporturile de muncă 25% dintre angajați, ceea ce înseamnă peste 60 de salariați. Locul acestora a fost luat de alți angajați veniți de pe băncile școlii care, potrivit lui Dan Ghețeu, sunt neexperimentați în câmpul muncii și au nevoie de câțiva ani pentru a se forma profesional. 

Razii în cluburile de noapte din Ucraina, de unde armata saltă tineri petrecăreți ca să-i trimită pe front | VIDEO
Recomandări
Razii în cluburile de noapte din Ucraina, de unde armata saltă tineri petrecăreți ca să-i trimită pe front | VIDEO

Demersurile făcute la ANP și Ministerul Justiției au rămas fără rezolvare

Lipsa acută de personal i-a determinat pe cei din cadrul Sindicatului ”Megas” Vaslui să facă numeroase demersuri către Administrația Națională a Penitenciarelor. Pentru că nu au primit răspunsuri favorabile, angajații de la Penitenciarul Vaslui au sesizat și Ministerul Justiției, însă tot fără niciun rezultat.

”Am făcut numeroase adrese la ANP și Ministerul Justiției în care am sesizat lipsa acută de personal. Am încercat să ajungem și la domnul ministru, iar în această direcție am discutat cu liderului Federației Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP) pentru a ne mijloci o întâlnire săptămâna aceasta. Ideal ar fi să vină aici, la Vaslui, să vadă la gazon problemele reale pe care le avem, pentru că altfel se observă lucrurile la București”, crede liderul Dan Ghețeu.

Sindicaliștii din cadrul FSANP au amenințat, la sfârșitul săptămânii trecute, cu declanșarea unei greve în cazul în care situația de la Penitenciarul Vaslui nu se va rezolva.


Citește și:

„Români până la moarte”, serial Libertatea.ro. Umilință și corpuri care zac în morgile din Spania și Italia

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News