Viena, Crăciun 2022, la câteva zile după ce cancelarul Austriei, Karl Nehammer, a refuzat României tichetul de acces în spațiul Schengen. Încă nu s-au stins ecourile disputelor politice, la nivel înalt, s-au aruncat ironii și apostrofări, unii români au trecut la boicotul produselor și firmelor austriece, dar turismul își duce viața mai departe. Nu doar turismul, fiindcă implică și circulația banilor, dar și omenia, spiritul sărbătorilor, umanitate.
Magia sărbătorilor în veche capitală imperială
Chiar dacă Budapesta a detronat Bécs – denumirea dată Vienei de către maghiari – în topul celor mai apreciate Târguri de Crăciun, conform aprecierilor celor de la europeanbestdestination.com, realitatea este că „Orașul Imperial” rămâne și „Orașul Luminilor” de Crăciun, atunci când vine vorba despre evenimente dedicate sărbătorilor de iarnă.
Calitativ și cantitativ, Viena este numai una! Se laudă cu nouă târguri de Crăciun, principala atracție fiind în Rathausplatz, în Piața Primăriei. Și cel de la Palatul Schönbrunn este impresionant. Și cel de la parcul de distracții Prater este foarte vesel. Viena are acel ceva care te determină să te îndrăgostești iremediabil datorită magiei sărbătorilor de aici.
Glasurile pământului, reunite în Austria
Mii de ghirlande și luminițe sunt atârnate pe străzile vieneze. Gerul parcă se simte altfel decât în afara spațiului Schengen, chiar dacă și pe jos este noroi, fiindcă sunt lucrări de modernizare și în inima Austriei, la clădirile oficiale. Viena a revenit la viață după pandemie și, în ciuda apelurilor la austeritate pe fondul crizei energiei, „Orașul Imperial” își arată măreția în fața lumii. În zonele turistice și mai ales la Wiener Christkindmarkt pare a fi centrul universului. Toate semințiile pământului, o multitudine de glasuri, de limbi, de la germană până la rusă, de la engleză, italiană, spaniolă, arabă, poloneză, orice, până la română.
Vin la cană personalizată
„Lumea are nevoie de lumină tocmai în vremurile mai sumbre”, a replicat primarul Vienei, Michael Ludwig, atunci când a fost întrebat dacă târgul poate fi organizat ca înainte de pandemie. În 2020, a fost închis, în 2021, deschis doar pe jumătate, cu multe restricții. Acum, totul este liber, iar Viena, prin târgurile sale, vine cu o idee originală: fiecare târg oferă vinul fiert sau orice fel de băutură artizanală în căni de ceramică, branduită cu locația respectivă.
Cana costă 4 euro, băutura – între 4 și 5 euro, în funcție de zonă, recipientul îl poți păstra ca amintire sau îl poți returna, primind înapoi cei patru euro. Vă dați seama că toți consumatorii de licori calde își păstrează suvenirul, în Viena se vând în această perioadă cele mai multe căni de ceramică de pe mapamond! Marketing inteligent.
Da, vinul fiert e mai scump, la preț dublu, decât la București, Iași, Craiova sau Cluj – unde costă aproximativ 10 lei paharul, de unică folosință -, e peste Budapesta (aproximativ 15 lei), dar Viena e Occident în ajun de Sărbători. Nu degeaba aici se organizează astfel de evenimente de pe vremea când Mihai Viteazul încropea Unirea Principatelor Române, solicitând și sprijinul curții regale din Viena.
17 lei – în „roată”, 20 de lei – la caruselul pe două etaje
Dacă există multă animozitate în aceste zile între București și Viena, românii nu s-au îndepărtat de capitala sărbătorilor de Crăciun. Multe mașini cu plăcuțe de înmatriculare din Transilvania, din Moldova, din Muntenia, glasuri de români, turiști, e clar!, care trăiesc momentul festiv, amestecați printre localnici și alte seminții.
Un preot din Ardeal îi face fotografie amicului cu emblema Târgului și cu superba Primărie vieneză pe fundal, apoi bărbatul le oferă o poză-suvenir și soțiilor lor. Zâmbete, râsete, chiote chiar.
Târgul de Crăciun de la Viena este dedicat copiilor mici și mari, adulților, familiilor, tuturor. Sunt multe puncte de atracție: bradul de 28 de metri înălțime, Copacul Inimilor, caruselul uriaș pe două etaje, roata, patinoarul, tonetele cu mâncare, cu băuturi, cu ornamente, cu decorațiuni din lemn, ceramică și metal.
Dacă ați ridicat din sprânceană la auzul prețului la cana de vin fiert, aflați că „roata” din centrul Vienei costă 3,5 euro/17,5 lei/de persoană, față de 25 de lei la București sau 20 de lei la Iași. O intrare la carusel este 4 euro, 20 de lei, la fel ca în România. Alte facilități de joacă pentru cei mici sunt la prețuri identice sau mai mici decât la noi.
50 de euro se duc din start
Ornamentele și decorațiunile de Crăciun sunt un capitol aparte. În funcție de dimensiuni, de măiestria artistului, prețurile variază de la câțiva euro la o sută. Sunt creații deosebite, unele extraordinare, iar globurile de Crăciun se bat în prețuri cu cele de la magazinele premium din București. Pot costa și 5 euro, și 15 euro, și 30 de euro, în funcție de mărime și de design.
Chiar și cu frâna de mână trasă la maximum, tot consumi spre 50 de euro pentru suveniruri, luându-le pe cele „mai altceva”, „pentru amintiri”, „să ne aducem aminte că am fost la Viena de Crăciun”. Mai ales că parcă au altă valoare decât cele cu care ne-am obișnuit la noi, acasă.
Ce să mai bei
Vinul fiert e cel mai bine vândut produs la Viena. E evident, apoi clienții merg agale cu jumătățile lor, cu cănile în mână. Ocazional, le reumplu. Mai există și alternativa unor lichioruri calde, punch-uri din fructe, snaps-uri, iar prețurile sunt între 4 și 8 euro. Cei mai temerari beau bere la zero grade Celsius. Nu prea se înghesuie nimeni la ceaiuri și la cafea, copiii savurează un punch de portocale, respectiv de merișoare, tot la 4-5 euro cana.
Cârnatul e la putere, pe muzica lui Amadeus Mozart
Mâncarea. Nu îți ia ochii ca la Budapesta sau București, dar nici nu-ți măcelărește buzunarul precum în capitala Ungariei. E coadă la cârnați, pe două rânduri, în fața Primăriei, mai ales că bucata costă 6 euro. Poate 7 euro, dacă mai pui niște sosuri. Diverse tipuri. La Prater, totul e cu un euro mai puțin la mâncare. Cam ca la București, la prețuri. La Budapesta costă triplu, chiar dacă e porția mai bogată, vizual și în calorii.
La Schönbrunn, mâncarea e mai aleasă, mai diversificată. Niște felii uriașe de pâine unse cu tot felul de năzdrăvănii culinare de sezon – 7,5 euro/bucata, adică 37 de lei. Niște găluști de cartofi umplute cu carne de vită și varză călită – 8,5 euro/42 de lei. Tot felul de covrigi bavarezi, simpli sau asezonați cu zahăr, cu nucă sau cu ciocolată – 6 euro/30 de lei. Nu sunt porții generoase, dar și prețurile sunt prietenoase. Dacă la București ai strâmba din nas, față de Budapesta e veselie! La Viena plătești și eticheta, corect? Mai ales că în fața palatului imperial nu o asculți pe Mariah Carey, George Michael sau „Sculați, gazde, nu dormiți!”, ci muzica mângâietoare a lui Mozart sau Liszt.
Există speranță!
Două detalii din Viena înainte de Crăciun, de băgat la cap. Pe muzica formației din Prater, de lângă celebra roată (13,5 euro/adultul și 6 euro/copilul), un cuplu, o ea și un el, trecuți cu bine de 50 de ani, a dat tonul unor dansuri în parc, apoi și alții urmând exemplu, inclusiv câțiva români aflați în trecere pe acolo. Cu oamenii din „public” aplaudându-i pe dansatori, cu zâmbete largi și veselie în priviri.
Apoi, doamna cu cățelul de la tutungerie care, observând încurcătura în care a fost pus un român când a aflat că nu găsește foaia de parcare după aproape o jumătate de oră de căutări, s-a oferit să ajute: „Am aplicație, zi-mi numărul mașinii tale, exact. Verifică dacă l-am trecut corect! Stai liniștit, nu te costă nimic (n.red. – erau totuși 3,5 euro)! Asta ca să reții că vienezii sunt oameni buni și drăguți”.
M.Gabriel • 20.12.2022, 19:33
Petrom = omv BOICOT !!! iohanis+***+ cîțu la răcoare !!!
Acest comentariu a fost moderat pentru: limbaj vulgar sau jignitor.
MAMIRA • 19.12.2022, 16:50
Propaganda ieftina cand aflam din sondaje puplicate chair de ei ca "Majoritatea austriecilor sustin blocarea Romaniei in zona Schengen". Nu este vorba doar de xenofobie este vorba si de rasism (R1b2) o civilizatie bazata pe cultura Hallstatt care de peste 3000 de ani se ocupa cu acapararea resurselor altora (sarea in acele timpuri) .Diodorus Sculum a lasat informatii interesante despre ei ...
nobody • 18.12.2022, 20:02
*** nu pot sa nu remarc ce inseamna boicot la romani - dam din gura pe de o parte si facem alta pe cealalta! Caracterul asta duplicitar ne-a adus in situatia in care suntem! PS Daca cineva zie ca boicotul nu ar trebui sa fie impotriva austriecilor obisnuiti, sa-si puna intrebarea - cine l-a votat pe neterminatul ala din fruntea guvernului, si pe voturile cui se bazeaza mai departe? Ce a facut pt voturi?
Acest comentariu a fost moderat pentru: calomnie.
epoorik • 19.12.2022, 12:37
nobody • 18.12.2022, 20:02
*** nu pot sa nu remarc ce inseamna boicot la romani - dam din gura pe de o parte si facem alta pe cealalta! Caracterul asta duplicitar ne-a adus in situatia in care suntem! PS Daca cineva zie ca boicotul nu ar trebui sa fie impotriva austriecilor obisnuiti, sa-si puna intrebarea - cine l-a votat pe neterminatul ala din fruntea guvernului, si pe voturile cui se bazeaza mai departe? Ce a facut pt voturi?
Acest comentariu a fost moderat pentru: calomnie.
Exista și romani cărora pur și simplu nu le pasa de politica, de națiune, în general de nimic, doar lor sa le fie bine pe moment. Și din păcate sunt din ce în ce mai multi, și asta se vede la alegeri când aleg sa nu vina. De aia iese PSD mereu învingător. Am mai scris-o și pe aici, a boicota așa ceva e un proiect de țară de care oamenii în RO nu sunt în stare, trebuie sa faci mai mult decât sa dai din gura, da, și lumea e prea comoda sa facă așa ceva. In opinia mea romanii nu mai sunt de mult un popor, sunt o populație care merge bâjbâind printr-un întuneric tot de ei creat.
Dragdan • 20.12.2022, 15:57
epoorik • 19.12.2022, 12:37
Exista și romani cărora pur și simplu nu le pasa de politica, de națiune, în general de nimic, doar lor sa le fie bine pe moment. Și din păcate sunt din ce în ce mai multi, și asta se vede la alegeri când aleg sa nu vina. De aia iese PSD mereu învingător. Am mai scris-o și pe aici, a boicota așa ceva e un proiect de țară de care oamenii în RO nu sunt în stare, trebuie sa faci mai mult decât sa dai din gura, da, și lumea e prea comoda sa facă așa ceva. In opinia mea romanii nu mai sunt de mult un popor, sunt o populație care merge bâjbâind printr-un întuneric tot de ei creat.
Corect, însă criticându-i pe romanii care nu au altceva în cap decât să-și umple burdihanul cu vin și cârnați austrieci nu ajuta la nimic. Știm cu toții ca exista oameni slabi la minte și fără demnitate- noi ceilalți trebuie sa continuam lupta de apărare a demnității naționale cu orice mijloace avem fiecare dintre noi oriunde am fi și sa nu ne lăsăm dezamăgiți de astfel de știri. O singura critica însă la adresa celui care a scris articolul: chiar era nevoie ca și reporterul sa prezinte intr-o lumina favorabilă Viena?- măcar ziariștii trebuie sa încerce sa încurajeze masele de romani care ii citesc sa facă ceea ce e corect și nu sa facă reclama celor care ne-au atacat total nejustificat.