Bucurie mare pentru autoritățile din comuna vasluiană Solești, după ce un cămin pentru bătrâni, finalizat în urmă cu opt ani, a fost deschis când aproape nimeni nu-și mai punea nicio speranță. Preluat în urmă cu mai puțin de jumătate de an de către o organizație neguvernamentală, centrul rezidențial pentru persoane de vârsta a treia din Valea Siliștei a fost reamenajat complet și acum arată ca o pensiune montană, cu toate dotările necesare.
”Când am venit aici, am găsit doar o clădire nefinisată, înconjurată de buruieni și fără gard. Am căzut de comun acord cu autoritățile din Solești și ne-am apucat de treabă, iar în final a ieșit ceea ce vedeți și dumneavoastră astăzi”, a declarat, pentru Libertatea, președintele Fundației ”Spurgeon” România, Ionel Turc.
Organizația nonguvernamentală a preluat căminul în folosință gratuită, cu titlul de comodat de uz, pe o perioadă de 50 de ani, evident cu acea condiție de a-i păstra destinația.
Căminul de bătrâni a fost construit cu 237.860 de euro printr-un program de vecinătate România – R. Moldova
Istoria căminului din Valea Siliștei, o localitatea aflată la vreo cinci kilometri de drumul național DN 24 Vaslui – Iași, a început în urmă cu peste zece ani. Atunci, Primăria Solești a reușit să obțină 237.860 de euro printr-un proiect Phare finanțat în baza Programului de vecinătate România – Republica Moldova. Astfel, după ce le-au fost alocate fondurile, autoritățile s-au apucat de construit căminul și, în doi ani, s-a reușit finalizarea acestuia.
”Am luptat foarte mult să facem acest centru, s-au făcut eforturi deosebit de mari pentru bugetul unei comune. Nu am dat în spate atunci când a fost vorba de bani mulți. Chiar dacă au fost fonduri europene, cota noastră de cofinanțare a fost de 40%, ceea ce înseamnă câteva sute de mii de lei, mai precis bugetul comunei noastre pe cinci ani de zile”, a afirmat primarul comunei Solești, Mona Bujor.
Însă, din păcate, deși a sperat că va găsi finanțare și pentru funcționarea căminului, edilul din Solești s-a văzut nevoit să pună lacătul pe clădire și să aștepte o minune.
”Noi nu aveam posibilitățile financiare să putem susține activitatea acestui centru rezidențial pentru persoane vârstnice. Numai pentru plata salariilor celor 14 angajați ne-ar fi trebuit cel puțin 360.000 de lei pe an, ceea ce este foarte mult pentru bugetul unei primării de comună”, susține edilul Mona Bujor.
Pentru a nu lăsa clădirea să se degradeze odată cu trecerea timpului, autoritățile locale din Solești au căutat tot felul de soluții pentru a o da în folosință. Astfel, în urmă cu aproape un an, au ajuns la o înțelegere cu cei de la Consiliul Județean conform căreia imobilul urma să treacă în administrarea instituției respective. În acest sens, Consiliul Local Solești a dat o hotărâre care, însă, ulterior, a fost anulată după ce și-a făcut apariția Fundația ”Spurgeon”.
Căminul de bătrâni de la Siliștea, singurul din județ ce aparține unui ONG
Pentru amenajarea clădiri și obținerea autorizațiilor și licențelor necesare funcționării, fundația a cheltuit câteva sute de mii de lei, fără, însă, a ne fi precizată o sumă exactă. Acest lucru ar fi, practic, imposibil, susține Ionel Turc, în condițiile în care totul s-a făcut cu sprijinul voluntarilor și al unor prieteni.
”Nu vă imaginați că am venit la Valea Siliștei cu o căruță cu bani cu care am început să amenajăm aici. De aceea, am apelat la prieteni care m-au ajutat. O parte au venit cu materiale de construcții, pe care le vom achita în timp, alții cu forța de muncă. Mulți sunt din cei care au lucrat cu mine în străinătate. De asemenea, au venit și voluntari din comunitate astfel încât să reușim să deschidem cât mai repede căminul”, ne-a spus Ionel Turc.
Legat de cheltuieli, președintele ”Surgeon” România ne-a dat trei exemple: autorizația de securitate la incendiu, a cărei valoare finală se ridică la 50.000 de lei, sistemul video de supraveghere în clădire, în valoare de 15.000 de lei, și gardul din fața căminului, pentru care doar materialele au costat 25.000 de lei.
”Am plecat cu încredere în acest proiect și i-am angrenat și pe alții, autorități și prieteni. Astfel, am reușit să dăm în folosință singurul centru rezidențial pentru persoane de vârsta a treia din județ care aparține unui ONG”, ne-a mai precizat Ionel Turc.
Cererile pentru cazare, mult mai multe decât capacitatea căminului
Capacitatea centrului rezidențial de bătrâni de la Valea Siliștei este de 20 de locuri, însă capacitatea acestuia este mult prea mică pentru a acoperi numeroasele cereri existente la nivelul județului din partea persoanelor de vârsta a treia. Și asta în ciuda faptului că bătrânii trebuie să plătească lunar suma de 2.000 de lei, bani din care se asigură cazarea, masa și serviciile sociale de care beneficiază.
”Fundația noastră funcționează pe prestări de servicii. Conform legislației, fiecărui beneficiar i se reține 60% din pensie, iar diferența este acoperită de către familie. Sunt foarte multe cheltuieli, pe care trebuie să le acoperim. Nu vă imaginați că stăm pe o mină de bani și nu știm cum să-i cheltuim”, ne-a explicat Ionel Turc.
Pe lângă centrul din bătrâni de la Valea Siliștei, Fundația ”Surgeon” România mai finanțează și un centru pentru copii din Vaslui, în care sunt îngrijiți 15 copii care, în doar doi ani, au ajuns să fie premianți în școlile în care învață.