• Blajul nu duce lipsă de istorie. O respiri în fiecare cotlon al localității cu 20.000 de suflete. În mica urbe de pe Târnave, documentată de la 1252, a funcționat prima școală publică cu predare în limba română, a văzut lumina tiparului cea dintâi gramatică și a apărut a doua traducere a Sfintei Scripturi (Biblia de la Blaj).

Aici s-a coagulat unul dintre centrele Școlii Ardelene, mișcarea de emancipare politico-socială a românilor din Transilvania, cu Petru Maior, Ion Budai Deleanu și Gheorghe Șincai pe lista personalităților notabile ale vremii.

Mai presus de toate, Blajul a găzduit Marea Adunare de pe Câmpia Libertății, la 1848, când, convocați de Avram Iancu, 40.000 de români au protestat față de uniunea forțată a Transilvaniei cu Ungaria și au formulat principiile desființării iobăgiei și ale egalității în drepturi ale populației române din Transilvania cu celelalte națiuni. Cum spunea Ion Heliade Rădulescu, “Blajul e locul de unde a răsărit soarele pentru toți românii”.

„Nu ne place locul doi”

Arc peste timp, Câmpia Libertății va deveni, peste circa o lună, centrul de greutate al vizitei în România a Papei Francisc, al doilea Suveran Pontif care ne va călca granițele, după Papa Ioan Paul al II-lea, în mai 1999.

“Sanctitatea Sa va sta jumătate de zi la București, apoi o zi împărțită la Iași și la Șumuleu Ciuc și, în final, pe 2 iunie, o zi întreagă la Blaj, unde, fără să intenționez a minimaliza evenimentele de la celelalte locații, va fi, practic, punctul central al vizitei. Sper să ne ridicăm la nivelul așteptărilor. Suntem un oraș ambițios și orgolios. Vrem să fim mereu primii. Nu ne place locul doi”, spune primarul Gheorghe Rotar.

campia libertatiiIcon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 8

Localnicii, rugați să nu organizeze petreceri

Cum arată însă Blajul, cu aproape o lună înainte de sosirea Papei în Mica Romă? O forfotă discretă, palpabilă deocamdată doar în birouri, în planurile contabile sau în locațiile punctuale în care se va afla înaltul oaspete.

Se pun la punct detaliile de organizare: parcări, trasee pietonale sau rutiere speciale, “coafări” ale orașului. Centrul Blajul va fi închis pentru mașini, pentru care vor fi amenajate locuri speciale de oprire la porțile urbei.

Marea provocare va fi însă la nivelul securității. “Am avut până acum peste zece întâlniri cu serviciile secrete, iar exigențele sunt, firește, foarte înalte, dar nu de nerealizat. Papa nu vine în fiecare zi la Blaj! Gândiți-vă că suntem în situația ca o comunitate de 20.000 de oameni să primească 100.000 de musafiri pentru un eveniment grandios, care va rămâne în cărțile de istorie”, a completat edilul Blajului.

Locuitorii au început și ei să simtă implicarea forțelor de securitate. Oamenii care stau în blocurile din vecinătatea Câmpiei Libertății au fost deja vizitați de ofițeri implicați în dispozitiv.

“Ne-au bătut niște domni la ușă, s-au prezentat, ne-au întrebat câți suntem în casă, dacă așteptăm oaspeți în ziua vizitei Papei, dacă avem mașină, unde o ținem. Ne-au rugat să fim liniștiți în orele respective, să nu organizăm nici un fel de petreceri și să anunțăm orice schimbare de program”, povestește una dintre locatarele aflate chiar la intrarea pe Câmpie.

„Coafare” pe Câmpia Libertății

Un pic mai sus, chiar pe marginea dreptunghiului verde care păstrează aura lui Iancu, niscaiva femei dau cu mătura cu dinți de metal pentru a culege mizeriile de pe gazon, iar o alta mânuiește de zor răsadurile din cupele de beton, care urmează să fie ornate cu flori proaspete.

REPORTAJ | Blajul „înghite” 1,5 milioane de euro pentru vizita Papei. Mica Romă freamătă în așteptarea momentului istoric al sosirii Suveranului Pontif

O angajată de la salubritate îngrijește plantele de pe marginea aleii

“E agitație mare, mamă! Se tot vântură pe aici mașini de pompieri sau din alea cu geamuri fumurii, elicoptere, știu eu ce tot caută?”, spune tanti Anica, una dintre muncitoare. Se referă, evident, la desele simulări operate pe Câmpie de forțele care vor veghea la liniștea unui eveniment care va ajunge în toate colțurile Terrei.

REPORTAJ | Blajul „înghite” 1,5 milioane de euro pentru vizita Papei. Mica Romă freamătă în așteptarea momentului istoric al sosirii Suveranului Pontif

Angajatele se asigură că gazonul este curat

Și comercianții se adaptează din mers la situație. Iar asta se simte cel mai bine la nivelul cazărilor. În Blaj există circa 150-200 de locuri în hoteluri și pensiuni, plus alte camere suplimentare în localitățile vecine. Toate sunt deja ocupate, chiar dacă prețurile au crescut instant.

1.000 de euro pentru două zile!

Bunăoară, o cameră dublă la Hotelul Târnave, situat chiar în centrul Blajului, costa înainte 100 de lei, dar după anunțul legat de vizita Papei, “scorul” a urcat la 200 de lei. “Nu are legătură cu evenimentul, așa au decis patronii să procedeze acum, fiindcă acest tarif va rămâne valabil și după 2 iunie”, parează una dintre fetele de la recepție, cu un zâmbet în colțul gurii, semn că nici ei nu-i vine să creadă ce spune.

Pe site-uri, oamenii din jurul Blajului își pun casele complet la bătaie pe perioada vizitei Papei, visând să dea mici lovituri financiare. Un cetățean care locuiește la 10 km de Mica Romă e dispus să închirieze 4 camere, baie, bucătărie, grădină, loc de grătar, terasă și parcare pentru două mașini la un preț pe măsura momentului: 1.000 de euro pentru două zile, indiferent de numărul de persoane.

Cer fonduri suplimentare

Bugetele locale pentru organizarea vizitei au explodat și ele. Din cele aproape două milioane de euro alocate deja de Guvern pentru sosirea Papei, 650.000 de euro ar fi fost rezervate Blajului.

“Am solicitat încă 4 milioane de lei pentru a face față tuturor necesităților. E vorba despre reprezentare națională și, dacă de la București nu se va aproba suplimentarea, vom apela la fonduri proprii, ca să nu ne facem de rușine”, explică primarul Gheorghe Rotar.

Asta ar însemna o infuzie de circa 850.000 de euro, ceea ce ar duce la o sumă totală de 1,5 milioane euro, bani pe care Blajul își propune să-i “înghită” în săptămânile următoare!

Bust al Papei și capelă pentru romi

Momentul vizitei Papei Francisc va fi folosit și pentru a inaugura două noi repere speciale din Blaj. În centrul orașului va fi ridicat pe un soclu un bust impresionant al Papei Ioan Paul al II-lea, creația unui sculptor polonez. Oferită ca donație, lucrarea își așteaptă momentan dezvelirea într-o sală a Facultății de Teologie Catolică.

Iar în micul cartier al romilor e pe terminate o capelă dedicată comunității, cu ai cărei lideri Papa Francisc ar urma să aibă și o întâlnire, conform programului oficial anunțat de autorități.

REPORTAJ | Blajul „înghite” 1,5 milioane de euro pentru vizita Papei. Mica Romă freamătă în așteptarea momentului istoric al sosirii Suveranului Pontif

Șapte episcopi beatificați

Momentul de emoție al vizitei de la Blaj va fi cel al beatificării a șapte episcopi martiri, persecutați sau morți în închisorile comuniste pentru că, după interzicerea cultului greco-catolic, în 1948, au refuzat să treacă la Biserica Ortodoxă.

Numele lor sunt Iuliu Hossu, Valeriu Traian Frenţiu, Alexandru Rusu, Ioan Bălan, Ioan Suciu, Vasile Aftenie şi Tit Liviu Chinezu. Primul este cel care, pe 1 decembrie 1918, a citit la Alba Iulia proclamația de Unire a Transilvaniei cu Regatul României, făcând apoi parte din delegația care a mers la București pentru a duce Declarația de Unire regelui Ferdinand I.

“Anul trecut am finalizat lucrările de reabilitare a Câmpiei Libertății, iar acum suntem nevoiți să dăm jos tot gardul. Asta e situația! Trebuie asigurate intrări multiple pentru fluxul solicitat de organizatori, dar merită tot efortul”
Gheorghe Rotar, primar Blaj

“Vom avea cheltuieli însemnate și pe linie de administrație, fiindcă vrem să ne primim oaspeții cum se cuvine, într-un oraș ireproșabil. Dorim să finalizăm o serie de obiective locale, să amenajăm curtea Colegiului Inochentie Micu Clain, să mai reparăm niște străzi”, a mai spus edilul.

Accesul pe Câmpia Libertății se va face pe baza unor bilete gratuite distribuite în urma înscrierilor pe portalul pontifex.ro, dedicat special vizitei Papei în România. Procedurile s-au încheiat în acest moment. Pentru cei care nu vor reuși să intre în incinta complexului vor fi instalate ecrane uriașe în centrul orașului, spre a putea urmări evenimentele. De asemenea, vor exista puncte de prim ajutor, va fi distribuită apă, vor fi amplasate toalete ecologice, iar pentru cei cu dificultăți de deplasare vor fi puse la dispoziție mijloace de transport speciale, care să-i preia din parcări sau de la gară și să-i ducă în sectorul rezervat.

Programul Papei Francisc în România

31 mai

  • ajunge la București la ora 11.30, cu primire oficială la Aeroportul Henri Coandă;
  • întâlnire cu președintele și cu prim-ministrul la Palatul Cotroceni; susține un discurs la ora 13.00;
  • la 15.45, întâlnire privată cu Patriarhul Daniel și întrevedere cu Sinodul Bisericii Ortodoxe, urmate de o vizită la noua catedrală pentru rugăciunea “Tatăl Nostru” și un cuvânt de salut;
  • oficiază Sfânta Liturghie la Catedrala catolică Sf. Iosif din București.

1 iunie

  • – plecare cu avionul din București spre Bacău la 9.30, apoi transfer cu elicopterul la Miercurea Ciuc, la arhidieceza romano-catolică de Alba Iulia: merge cu automobilul la sanctuarul Fecioarei Maria de la Șumuleu-Ciuc, unde celebrează Sfânta Liturghie cu pelerinii prezenți;
  • – la ora 17.00 ajunge cu elicopterul la Iași, unde face o vizită la Catedrala romano-catolică Sfânta Maria Regină și merge la o întâlnire cu tinerii și cu familiile în fața Palatului Culturii, urmând să țină un nou discurs;
  • – revine seara cu avionul la București.

2 iunie

  • – plecare cu avionul din București spre Sibiu la ora 9.00, transfer cu elicopterul la Blaj, unde va ateriza pe stadionul din localitate;
  • – pe Câmpia Libertății, celebrează Sfânta Liturghie cu beatificarea a șapte episcopi greco-catolici;
  • – după prânzul servit împreună cu suita papală, are o întâlnire cu reprezentanții comunității rome din Blaj;
  • – se întoarce cu elicopterul la Sibiu, la ora 17.00 va fi ceremonia de rămas bun, iar la 17.30 e prevăzută decolarea spre Roma, cu avionul.
  • Opt discursuri în fața autorităților sau publicului va susține Papa Francisc pe durata celor trei zile pe care le va petrece în România
  • Ecrane uriașe, la dispoziția pelerinilor
REPORTAJ | Blajul „înghite” 1,5 milioane de euro pentru vizita Papei. Mica Romă freamătă în așteptarea momentului istoric al sosirii Suveranului Pontif

Catedrala catolică „Sfânta Treime” din Blaj


Citește și: 

Papa Francisc a optat pentru un meniu italienesc în timpul vizitei oficiale în România. Care sunt felurile de mâncare alese de Suveranul Pontif

 
 

Google News Urmărește-ne pe Google News