Pentru a dezlega misterele rețetelor alese din Israel, reporterul Libertatea a mers în Eilat, unde a stat de vorbă cu chef Tal Hershkovitz, care prepară cele mai gustoase mâncăruri la restaurantul Pedro. Situat într-un dintre cele mai vechi cartiere ale orașului Eilat, restaurantul pare unul de tip market (piață), unde toate produsele sunt proaspete.

„Bucătăria noastră este, de fapt, una internațională, dar cu un pic de gust din Israel. Spre exemplu, noi avem un fel de mâncare care se numește souvlaki, care este mâncare grecească la origine. Noi o facem cu sos tahini și alte sosuri israeliene, precum sosul de lămâie, pentru a-i da un strop de gust israelian. Mai mult, stilul restaurantului Pedro este unul gen market, unde totul este proaspăt, iar noi aici avem numai rețete internaționale și le dăm o ‘întorsătură locală ”, ne-a declarat Tal Hershkovitz.

Un aperitiv, cea mai apreciată mâncare

Unul dintre cele mai apreciate preparate din restaurantul Pedro este sparanghel cu parmezan. Este sparanghel proaspăt pus pe un pat din cremă de parmezan. Pentru început, în farfurie se pune sosul de parmezan, iar peste acesta, chef Tal Hershkovitz adaugă șase bucăți de sparanghel. Peste acestea pune și două bucați mari de tornellini. „La acestea adăugăm și un pic de ulei de trufe, dar foarte puțin, pentru că este destul de puternic. Apoi, stropim și cu ulei de măsline și fulgi de migdale. Este unul dintre cele mai bune feluri de mâncare pe care le servim aici. Și cu toate acestea, nu este decât un aperitiv”, spune chef-ul.

Imediat după această rețetă, chef-ul ne-a arătat una de sabich. „Acesta este un fel de mâncare cât se poate de israelian. Este ca un sandvici, dar noi în facem direct pe farfurie. Este un sandvici cu sos tahini, cu vânătă și cartof, pe care le punem într-o mare chiflă și mâncăm, dar acum vom face sabich la farfurie”, explică Tal Hershkovitz.

Și, în timp ce ne explică felul în care face sabich, chef-ul se apucă și pune câteva sosuri pe care le va servi alături de felul principal din farfurie. Ia un sos marocan, la care adaugă și un sos italian și le amestecă bine cu năut, din care se face faimosul humus. După ce a pus în farfurie sosul tahini, pune și câteva linguri din amestecul pe care tocmai l-a preparat într-un castron, în fața noastră. Și deși sabich-ul nu are, în mod normal, în componența sa pește, rețeta la farfurie a lui Tal vine cu câteva bucăți de carne albă.

„Aceasta este întorsătura pe care i-o dăm noi”, spune chef Tal Hershkovitz. După care adaugă și vânăta prăjită pe care o stropește cu cîteva picături de ulei de măsline și presară și curry. Peste toată această delicatesă, pune și un ou ochi făcut semi-prăjit. Spre final, mai presară câțiva fulgi de migdale,, după ce amestecă o salată verde cu mâna, pentru a-i da un gust de proaspăt, exact așa ca la piață. Ultimul ingredient este reprezentat de câțiva cartofi țărănești, pe care-i aranjează frumos deasupra.

Noi, cu fasolea, ei, cu mazărea

Și dacă noi ne lăudăm cu faimoasa noastră fasole în pâine, isrelienii se mândresc cu supa cremă de mazăre în pâine. Reteța este asemănătoare cu a noastră, numai că ei îi dau și gustul oriental. Cel puțin așa am găsit la chef Tal Hershkovitz, în bucătăria restaurantului Pedro. Aceasta era specialitatea zilei în seara în care noi am mers acolo să ne bucurăm de gusturile stațiunii Eilat.

„Se ia supa cremă și se pune în pâine, peste care se adaugă o linguriță de smântână, apoi câteva picături de ulei de mentă și câteva frunze de mentă”, a explicat, pentru Libertatea, chef-ul israelian. Pe lângă pâine, în farfuria în care s-a servit supa cremă, bucătarul a pus și o mână de crutoane, pe motiv că poate clientul dorea ceva mai aproape de rețeta tradițională.

Pentru că am vrut să încercăm cât mai multe feluri de mâncare locale, ne-am oprit la aperitiv din creveți cu brânză albastră și smântână. Vă spunem din proprie experiență că trebuie să ajungeți în Eilat pentru a degusta aceste feluri de mâncare, mai ales că prețurile sunt accesibile oricui vine aici hotărât să cunoască o bucată din cultura israeliană.

În bucătăria restaurantului Pedro, nu numai farfuriile sunt internaționale, ci și bucătarii care lucrează acolo. Pe lângă chef Tal, care este israelian, acesta are un sous-chef argentian, iar restul bucătarilor sunt de diferite naționalități.


Citește și:

FOTO / Cinci vegani ne-au spus ce rețete apetisante pregătesc de Crăciun. Există sărbătoare și după carne?

Urmărește-ne pe Google News