Fiecare conac și castel spune o poveste aparte. Multe dintre ele sunt lovite de intemperii și au ajuns adevărate ruine, altele ar putea fi salvate. Doi timișeni de la Asociația Ariergarda au reușit să inventarieze 31 de conace și castele din județul Timiș. Ovidiu Forai și Ioan Gropșian, alături de cei de la Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului în județul Timiș, le arată iubitorilor de istorie unde găsesc aceste locuri pline de povești, unele dintre cele mai frumoase moșteniri lăsate de familiile nobilare din Banat.

IMG_2557Icon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 5

Peste marea majoritate a castelelor și conacelor din județul Timiș s-au lăsat indiferența și intemperiile. Cei care au realizat harta impresionantelor conace și castele vor să ne reamintească însă de vremurile de altădată, când lumea nu era atât de rea și totul era mai bun.

Austria e gata să accepte intrarea României și Bulgariei în Schengen terestru: „La București și Sofia au pus deja șampania la rece”

Recomandări
Austria e gata să accepte intrarea României și Bulgariei în Schengen terestru: „La București și Sofia au pus deja șampania la rece”


::placeholdeR–>

Așadar, harta evidențiază 31 de conace din Timiș, printre care și două obiective care nu mai există: Conacul de la Poieni, păstrat în memoria colectivă a localnicilor și prin panorama montană oferită de locul pe care a existat, și Conacul Duka din Cadăr.

„Conacele sunt cu precădere exemplificarea arhitectonică a perioadei iluministe şi romantice în Banat, în arhitectura lor regăsindu-se îndeosebi elemente baroce și neo-clasice. Chiar dacă unele conace sunt într-un stadiu de conservare acceptabil, unele chiar într-o stare foarte bună – Conacul Manase-Hodoni, Conacul Ottlik-Izvin, Conacul Vârgici-Sinersig și cele care adăpostesc instituții în orașele Jimbolia și Sânnicolau Mare – pentru toate riscul de degradare este prezent”, spun cei care au inventariat conacele.

„Trebuie să ai bocanci de munte, ceva să tai urzicile… Ești într-o mică aventură”

Cu materialul realizat de Ovidiu Forai, Ioan Gropșian de la Ariergarda și Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului Timiș, oricine își poate umple un întreg weekend. Ei pun la dispoziție celor interesați atât o hartă a conacelor și castelelor din Timiș, cât și informații despre starea lor, despre ce se mai găsește acolo sau despre cum se poate ajunge la fiecare conac ori castel în parte. Nu au uitat însă să menționeze să nu ne facem iluzii că vom găsi decoruri de poveste, cu conace împrejmuite de copaci, susurul apei și liniștea pădurii. Panorama din ziua de astăzi este tristă, dar plină de istorie.

Ultimatum de 24 de ore pentru Putin: „Ori oprește agresiunea, ori le dau ucrainenilor rachete Taurus să atace Rusia”, anunță Friedrich Merz, favoritul la postul de cancelar al Germaniei
Recomandări
Ultimatum de 24 de ore pentru Putin: „Ori oprește agresiunea, ori le dau ucrainenilor rachete Taurus să atace Rusia”, anunță Friedrich Merz, favoritul la postul de cancelar al Germaniei

„În material nu au fost incluse conacele din Timișoara sau Lugoj, ele regăsindu-se într-o multitudine de alte obiective pe care cele două municipii le oferă turiștilor. Din istoria acestor construcții învățăm că ele au fost produsul unui anume nivel economic și cultural direct dependent de un domeniu însemnat de teren arabil, lacuri și păduri, generator de mari venituri și aparținând de regulă unei familii nobilare, care le-a dat și numele”, mai spun autorii.

Pe hartă sunt și câteva construcții impresionante care au dispărut, dar al căror loc emană în continuare parfumul vremurilor de altădată, așa că iubitorii de istorie nu vor regreta o vizită pe urma conacelor și castelelor din Timiș.