Din ianuarie până pe 26 iunie, în judeţul Braşov au fost administrate 300.375 de doze de vaccin. În jur de 29 la sută din populaţia municipiului Braşov primise cel puţin o doză de vaccin. În mediul rural însă, procentul coboară adesea sub 10 la sută din populaţia comunei, după cum arată graficele publicate de Direcţia de Sănătate Publică Braşov.
Calmul de pe frontul pandemiei e înşelător, crede medicul de familie Anca Maria Lăcătuş: „Nu s-a încheiat. Acum trebuie să ne străduim din om în om: să ducem vaccinurile la oameni, dacă oamenii nu pot ajunge la vaccinuri”.
Din 28 iunie până pe 24 iulie, patru echipe mobile de vaccinare vor merge prin satele din judeţ. DSP Braşov a ales cele 37 de comune din listă, în funcţie de gradul de izolare sau de numărul de locuitori din grupele de risc.
„Oraşul a venit la sat”
Echipa condusă de Anca Lăcătuş şi-a început zilele trecute traseul în comuna Augustin, situată la 50 de kilometri de Braşov. Doar 2,4 la sută din populaţia comunei este vaccinată. Adică, din 2.200 de locuitori, 53 au primit cel puţin o doză de vaccin.
Augustin, comună cu un singur sat, are drumuri parţial asfaltate, case săseşti şi e legată de lume printr-un pod în reparaţii. Dusterul roşu pe care scrie Pompieri a parcat în faţa Primăriei, lângă cabinetul medicului de familie din comună. „Până acum a venit o singură persoană să se vaccineze şi am mai primit două solicitări, să mergem la domiciliu, să vaccinăm”, spune medicul Lăcătuş.
Angajaţii Primăriei Augustin i-au anunţat pe oameni despre caravană, au pus afişe, au împărţit pliante, au strigat la porţi. Dar panta albă de pietriş care urcă spre cabinet rămâne pustie. „Numărul nu e important, contează că oamenii văd că vaccinul a ajuns la ei, că oraşul a venit la sat, să aducă vaccinarea mai aproape, asta e campania”, afirmă şefa echipei mobile.
„Le-aş spune vecinilor, dar nu prea am”
Primul şi singurul om vaccinat de când a sosit caravana e un bărbat de 66 de ani, pensionar. „Chiar nu voiam deloc să mă vaccinez. Că aici la noi nu au fost bolnavi de COVID. La oraş n-am mai fost de câţiva ani. Mi-e scârbă de oraş, 40 de ani am făcut naveta la oraş”, spune omul, trăgând bicicleta după el. A lucrat pe şantiere şi în fabricile din judeţ. E slab, mustăcios şi uşor emoţionat.
„V-a fost frică?” „De ce să-mi fie frică? A pus primăria afişe pe păreţi. Mi-am zis deodată aşa: hai, gata, tot una-i, și vaccinat, şi nevaccinat”.
Ar spune şi la vecini să vină şi ei, dar „vecini nu prea am”. „La noi, casele sunt cam toate goale. Mulţi s-au mutat în deal. La cimitir. Asta-i situaţia”, adaugă omul. „Nu prea avem pandemie pe aici, dar nici nu prea ai cu cine vorbi. Am venit să văd şi eu lume nouă”. Pentru epidemia de singurătate din satele noastre, leacul nu e nici măcar în faza de testare.
„Am vaccinat mii de oameni la domiciliu”
Doctoriţa Lăcătuş verifică din când în când temperatura lăzii frigorifice în care stau dozele de vaccin. „Acum aşteptăm să mai vină oameni sau solicitări din comună. Nu am aruncat nicio doză şi fac vaccinuri din ianuarie. Coordonez centrul de vaccinare Noua, din Braşov. Acolo avem o echipă mobilă, care se deplasează la domiciliu, şi în oraş, şi în alte localităţi din judeţ. Am vaccinat mulţi, mulţi oameni la domiciliu, mii”, explică medicul.
Pachetele Johnson&Johnson conţin 5 doze, cele Pfizer – 6 doze. Când o bătrânică păşeşte în baston spre cabinetul medical, toţi cei cinci membri ai echipei mobile o urmăresc cu răsuflarea tăiată. Bătrânica trece de prag şi se îndreaptă spre cabinetul medicului din comună, să ceară o reţetă. N-a venit pentru vaccin. La Primăria Augustin, care e lipită de cabinet, oamenii vin şi pleacă, aruncă priviri curioase spre Dusterul roşu, dar niciunul nu se opreşte.
„Nu avem o ţintă, un număr de persoane pe care să le vaccinăm. Vrem doar să ştie, să ne vadă că am venit aici, că pot să se vaccineze dacă vor”, spune Anca Lăcătuş.
Venită, ca şi bătrâna în baston, în căutarea medicului de familie, o femeie din sat, mamă a patru copii, acceptă, mai mult din politeţe, să ia un pliant de informare despre vaccinarea anti-COVID.
Am fost instruiţi să nu cumva să îi speriem. Îi informăm şi insistăm în comunicarea cu oamenii că sunt liberi să aleagă. Fiecare om pe care îl vaccinăm e un câştig acum.
Anca Lăcătuș, medic:
În Augustin, ca în mai toate comunele din România, trăiesc multe persoane vulnerabile, cu vârsta de peste 65 de ani, care nu au cum să ajungă la un centru de vaccinare din oraş. „Poate nu vor să fie vaccinate, poate vor. Dar, ca să le putem pune întrebarea, era obligatoriu să venim aici”, explică medicul.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro