Sute de localnici din comuna doljeană Călărași se află în aceste zile pe tarlalele cu cartofi pentru a culege prima producție a acestui an. Legumele lor sunt așteptate pentru export, cei mai interesați de cartoful timpuriu de Călărași fiind polonezii.

33042194_1936176246455696_931102867723386880_nIcon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 13

Sunt cartofii românești cei mai buni, de la Călărași, nu sunt din altă țară, merg însă în altă țară. Nu sunt făcuți cu multe chimicale, muncim cum putem. Nu avem noi bani să băgăm în chimicale să îi tratăm”, povestește mândru Cristi Stănia, unul dintre fermierii doljeni din Călărași.

Bărbatul a angajat cu ziua nouă persoane pentru că trebuie să trimită la tirul polonezilor doar într-o zi opt tone de cartofi.

::placeholdeR–>

Producție mult mai mare în 2018

Oamenii spun că producția de cartofi este mai bună ca în anii trecuți, iar străinii sunt interesați de produsele de la Călărași datorită gustului bun.

Alertă la Banca Națională după alegeri. Investitorii încep să părăsească România, trendul s-ar putea accentua după parlamentarele de duminică
Recomandări
Alertă la Banca Națională după alegeri. Investitorii încep să părăsească România, trendul s-ar putea accentua după parlamentarele de duminică

“Producția e bunicică și prețul e bun, dar nu știm cum va fi mai târziu. 2 lei este prețul, nu știm cum va fi mai târziu, depinde și de intermediari și de alte șmecherii. Noi îi dăm la intermediari și ei îi dau mai departe în alte țări. Merg și pe piața din România, dar în zona noastră se cultivă cartofi în trei comune și e prea mare producția pentru a fi vândută doar la noi. Peste hotare ajunge cartoful la un preț dublu sau chiar triplu”, mai spune bărbatul.

Cartofi bio cu bălegar

Doljenii din Călărași nu se pot lăuda cu cartofi desprinși din revistele de specialitate. Nu cresc uniform, însă sunt bio.

“Și cartofii s-au făcut și prețul este bun anul acesta. Anul trecut, am dat prima dată cu doi lei, apoi cu unul și la final am primit pe kilogram doar 50 de bani. La noi, gustul este mai bun, pământul este altfel. Am fost și eu în Spania și am mâncat cartofi, mere, căpșuni, dar nu au gustul ca la noi. Acasă e mult mai bun. Doar producția e mai mică, dar e mai gustoasă. Mâncați o piersică românească și una străină care rezistă o lună de zile. A noastră nu rezistă, că are dulceață multă în ea”, a povestit unul dintre cultivatorii doljeni.

400 hectare de cartofi

În comuna Călărași sunt peste 200 de fermieri care cultivă cartofi dar și ale legume ce ajung pe piața din străinătate.